Bilgisayarlardaki soğutucular nasıl çalışır?

m-usta-fa

Usta Üye
Katılım
1 May 2008
Mesajlar
1,987
Puanları
156
iyi çalışmalar arkadaşlar.
Bilgisayarlarda entegreleri soğutmak için,bakırdan yapılmış kondanser şeklinde bir soğutucu var.Borularla başka entegrelere gidiyor.Klima sistemi gibi bir şey.
Bunların nasıl çalıştığını bilen var mı?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Ustam bunların senin dediğin gibi, temel olarak klima ya da buzdolabı (Kompresörlü ya da absorbeli soğutucular,..vb) gibi cihazlardan pekte farkı yok. Soğutma maddesi olarakta sıvı ya da çeşitli gazlar kullanılmakta.

Bunların yanında direkt veya yadımcı soğutma sistemi olarak, fanlar ve pertier tarzı ısı transfer sistemleride kullanılmakta

Bilginize
 
Peki bu gaz bildiğimiz klima gazı mı?
Bir de devirdaim nasıl sağlanıyor?Isı farklılığıyla mı?
 
İsmini şu anda hatırlamadığım (genelde özel kodlarla anılırlar konunun uzmanı Buzdolabı,klima,..vb işiyle ilgilenen arkadaşlardır) bir çok gaz kullanılıyor.

Bire bir pc için yapılmış bu tarz soğutma sistemlerini hiç detaylı incelemedim.
Bildiğim kadarıyla, soğutma işleminin gerçekleşebilmesi için, ısı farkı prensibini ya da bir pompa kullanılması şart.

Pc soğutmasında da özellikle tercih edilen bir yöntem, sıvı ve gaz varmıdır bilemiyorum.

Açıkcası bu kadar ısı üretecek bir canavarım (Pc) olmadığı için :) bildiklerim sadece klasik bilgilerdir.

Bilginize
 
Bende de o soğutuculardan yok.Dün quad core 4 gb ramli bir pc gördüm.onda anakartın entegrelerini soğutmak için kullanmışlar.Bir entegreden öbürüne boru tesisatı çekmişler resmen.İşlemci klasik fanla soğutuluyordu.
 
Soğutucu akışkan gazlar ısı transferi yönetimi ile çalıştığı için böyle birşeyi bilgisayarın içine sığdırmak zor olsa gerek. Ayrıca bu gazlar basınç altında çok yüksek sıcaklıklara çıkıyor ve sıkışan gazın boruyu eritmemesi için geniş bir yüze yayılıp bu yüzeyin fanlarla soğutulması gerekiyor. Böyle bir sitemi bir kasaya sığdırmak bence çok zor. Böyle bir sistem yapılsa bile. bir bilgisayar için yapılması mantıksız olur. Ama 100 bilgisayar için böyle bir sistem düşünülebilir.
 
özel imalat bilgisayar kasalarıda aynı arabadaki soğutma sistemindeki gibi çalışmaktadır, kullanılan akışkan antifirizdir seperatör fan yardımıyla soğutulup,ayrıca kasa dışı soğutma yapıldığını da duydum. Merkezde soğuyan su kasalara dağıtılıyor. Bu tür kasalar sulu sistem kasa seninki de öyle olabilir, akışkanı pompalayan birde pompan olacak,gazlı sistemi duymadım.
 
Arkadaşım senin bu konudaki görüşün malesef doğru değildir.Bu tür cihazlar gazlı ısı transferinden ziyade metallerin ısı iletimi ve alınan ısının bir fan aracılığıyla atmosfere yayılması prensibiyle çalışır.Sana ve tüm arkadaşlarıma başarılar dilerim.
;)
 
Sayın anYİBİoTİq çok hızlı çalışan oyun makinalarında bu sistemler kullanılmaktadır kasa küçükse soğutucu vepompa kasa dışında da olabiliyor eğer kasa büyükse içinde de kullanılmaktadır. İnternette ararsan bulabilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst