Bilgisayar Laboratuvarında Elektrik problemi

cinar2000

Üye
Katılım
27 Kas 2014
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
44
Merhaba,
Yeni oluşturduğumuz bir bilgisayar laboratuvarı için bir elektrik panosu yaptık.
Binanın ana elektrik panosundan bulunduğumuz kattaki panoya gelen 3 faz, nötr ve toprak hattını 5x4 kablo yardımıyla laboratuvardaki panoya taşıdık.
3'lü sigortadan 30mA K.A.R'ye giriyor ordan laboratuvara geliyor. Diğer laboratuvar da benzer şekilde.
Aydınlatma için de benzer şekilde.
Labdaki panodan 4 tanesi 3x2,5; 3 tanesi de 3x1,5 kablolar ile toplam 7 ayrı kablo ve 16A sigorta ile bilgisayarları besledik.
Toprak hattı ortak, nötr hattı ortak, faz olarak 2 faz kullandık(R-S), biri boşta.
Yanda kurulu laboratuvarda da benzer bir kablolama var. Faz olarak S-T kullandık.
2 gün bilgisayarların tamamı sorunsuz çalıştı.
3.gün sigortaları açar açmaz birkaç bilgisayarın güç kaynağı patladı ve koridordaki K.A.R. attı.
Koridordaki panodan gelen hatları devre dışı bırakıp kısa devre, gevşeklik ve prizleri kontrol ettiğimizde gözümüze bir eksiklik çarpmadı.
Avometre ile baktığımızda(Buzzer kademesinde) ana hattan gelen nötr ve toprak arasında cızırtılı bir ses var. Gerilim olarak yaklaşık 3 Volt okuyoruz.
Bilgisayar kasalarının metal kısımlarında -bazılarının üzerinde- kontrol kalemi çok silik bir ışık veriyor.
Yandaki laboratuvarda ise bilgisayarlar sorunsuz çalışıyor.

Not: Bu olaydan 15 gün önce yandaki laboratuvarda aydınlatma floresanlarının balast arızası sebebiyle aydınlatmaya ait K.A.R. attığı için tüm floresan bağlantılarını söktük, boşta hepsi.

2 gün sorunsuz çalışan bilgisayarların 3.gün güç kaynaklarının patlamasına yol açan sebep/sebepler hakkında bilgi, tavsiye, yorum, öneri yapabilecek var mı acaba?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Firmanız da elektrik trafo ile mi geliyor yoksa normal Şebeke elektriği mi?Yazdıklarınızdan aklıma dengesiz güç dağılımından dolayı bir sorun olabilir gibi geldi.Trifaze hatlarda 3 fazı dengeli bir şekilde dağıtmak önemli dır.Trafo dan dengesiz güç dağılımı olduğunda nötr de bile kontrol kalemiyle kontrol ettiğinizde faz görebilirsiniz. Labaratuar ınızda 3 adet bilgisayar varsa bu bilgisayar ların her birini bir fazdan beslemek daha doğru bir çözümdür.Gece üretim olmayan bir tesiste sadece bilgisayar lar çalışıyorsa fazlarda dengesizlik oluşabilir gerçi bilgisayar lar çok yük çekmez kaç adet bilgisayar çalışıyordu labaratuar da?
 
Firmanız da elektrik trafo ile mi geliyor yoksa normal şebeke elektriği mi?Yazdıklarınızdan aklıma dengesiz güç dağılımından dolayı bir sorun olabilir gibi geldi.Trifaze hatlarda 3 fazı dengeli bir şekilde dağıtmak önemli dır.Trafo dan dengesiz güç dağılımı olduğunda nötr de bile kontrol kalemiyle kontrol ettiğinizde faz görebilirsiniz. Labaratuar ınızda 3 adet bilgisayar varsa bu bilgisayar ların her birini bir fazdan beslemek daha doğru bir çözümdür.Gece üretim olmayan bir tesiste sadece bilgisayar lar çalışıyorsa fazlarda dengesizlik oluşabilir gerçi bilgisayar lar çok yük çekmez kaç adet bilgisayar çalışıyordu labaratuar da?

Elektrik ana panoya şebekeden geliyor.
Her labda yaklaşık 20-25 bilgisayar var.
Üst katta 3 lab daha var panolarına 3 faz geliyor ama bilgisayarlar tek fazdan besleniyor sanırım ve bir sorun yok.
 
3 faz kullanın RST olarak eşit dağıtın.
her bilgisayarın faz nötr ve toprak hattı panodan itibaren yakpare olsun.
harmoniklere karşı ana pano ile bilgisayar odasındaki pano arasındaki nötr hattı kesitini artırabilirsiniz.
bilgisayarları besleyen 3x1,5mm2 kesiti 3x2,5mm2 yapın.
 
Böyle her yerde bilgisayar olan bir labaratuvar da UPS olmaması da ayrı bir soru isareti.bence siz ilk olarak ise sisteninize kesintisiz güç kaynağı ekleyerek başlayın..PC güç kaynakları çok hassas cihazlar.enerji gidip gelmesinde bile hemen arizalanabiliyor.
 
Verdiğiniz yanıtlar için teşekkür ederim.
Şimdi tesisatta yeniden gözden geçirme yapıyoruz.
Her birinde 4 bilgisayarın olduğu 7 masadan sadece 1 masanın grup prizinin toprak hattında kontrol kalemi ile küçük bir ışık aldık. Grup prizi boşta test ettik, Kısa devre Vs yok. Değiştirdik bu kez aynı model grup priz yandaki masada sorun oldu(toprak ucu kontrol kalemi ile ışık).
Onu da değiştirdik sorun şu an için yok gibi görünüyor.
Anlayamadık ama, çekiniyoruz da.
Diğer testleri de yaptıracağız, önerilerinizin bir kısmını gerçekleştirdik, bir kısmını da yaptıracağız
 
yük olarak 600wattlık ütü rezistansları kullanın pcler yerine elektrik verip denerken bir rezistans bir pc.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst