Bilgisayar Güç Kaynağından 24V 10A+ Almak?

Katılım
21 Tem 2020
Mesajlar
35
Puanları
1
Yaş
24
Arkadaşlar bilgisayar güç kaynaklarından 3.3-5-12v güçleri 10-20A arası güç alabiliyoruz. Peki 24v 8A+ nasıl alabiliriz.
 
Güç kaynağını modifiye etmeden mümkün değil.
 
Ana smps trafosu sökülecek. Sökerken 12 volt hattını takip edip ilgili 12 volt sargısının kaç sipir olduğu sayılacak.

Mesela 12 volt sargısı 10 sipir çıktı.

Sekonder sarımlara ait tüm sargıları sökeceksiniz. ( pirimer sargı hariç sadece sekondere ait )

Yeni iletken ile 12 volt sarımda tesbit ettiğimiz sarımın iki katı sipirde sarım ile saracaksınız. Yani 24 volt için 20 sipir sarım yapıyorsunuz.

Özellikle güç kaynağının üzerinde diğer voltajlara ait cıkış kablolarını doğrultma diyotlarını söküyoruz.

Sonra sarım yaptığımız sargının iki ucunu doğrultma diyotlarının olduğu uçlara pcb de bağlıyoruz.

Sonra feedback devresindeki dirençlerden oluşan kısmı bulup seri direnç değerini yükseltmemiz gerekiyor. Bu direnci bulup uygulamaya göre iki katı gibi bir değere çekmemiz lazım.

Sonra çıkış kapasitörlerinin voltajı yetiyorsa sorun yok yetmiyorsa onlarda sökülüp tavsiyem 30 volt üzeri kapasitörle değiştiriyorsunuz.

İlk testlerde osiloskopla sinyal izlemekte fayda var. Ayrıca seri lamba ile ilk testleri yapmanızı öneririm.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

İlk başta olayı anlamanız için power üzerindeki -12 volt ile +12 volt arasından 24 volt alabilirsiniz. Bu iki uca sadık kalıp diğer voltajlara ait kabloları sökün sonra bu hatta -12 volt sarımını güçlendirerek te akımı yükseltebilirsiniz. -12 voltta standart 500 ma civarı akım verebilir. Hali hazırdaki 24 volttan çok yüksek akım çekemezsiniz.

Bu işlemler bazı güç kaynaklarına göre modifiye değişiklik gösterebilir. Şema üzerinden hareket etmekte fayda var.
 
Son düzenleme:
https://320volt.com/seri-baglanti-ile-guc-kaynagi-voltajini-yukseltme/

Merhaba. Eğer elinizde birden fazla özdeş, watt çıkış güçleri eşit ATX'niz varsa onları +12 volt çıkışlarında seri bağlayarak (dış kasa şaseleri birbirlerine temas etmeyecek şekilde) amper değerleri ayni kalıp 24,36,48 volt DC'leri üstteki bağlantılardaki gibi elde etmeniz mümkün olur. Kolay gelsin.
 
ustaların işine karışılmaz ama, çift akülü yani 24 volt hurda bir ups trafosunu kullansan daha sağlıklı olmaz mı?
 
Amper değerleri aynı olmak zorunda mı?
Merhaba. Hayır biraz daha farklı olabilir, ben bir örnek olarak eşit amper veya özdeş, vb. elinde aynilerinden olanlar varsa şeklinde ideal bir örnek (uygulama için) bu şekilde yazmıştım, en düşük amperli güç kaynağı (ATX'in) amperi kadar bu 24 volt çıkışın çıkış amperi olarak alınır bu durumda, daha yüksek amperli olan devredeki seri bağlı olan ATX'inki ise alınmamış olur. Ohm yasasına göre seri bağlı olan tüm devrelerde en düşük olan değerler seri bağlantı çıkışında geçerli çıkış değeri (devredeki en düşük amperse bu en düşük bağlı amperdekinin) olur.

Güç kaynağı toprağı ve dış kasa şasesi kısmını çok dikkatli okumadan ve en sonda belirtilenleri yapmadan 2 PSU'yu seri olarak toprak hattı ortak PSU'larda orijinalindeki gibi (olduğu gibi) kullanmayın, çünkü ortak - uçlar, gnd ile birleşik olduğundan topraklı prizdeki ayni toprak hattı üzerinden + ve - uçların seri bağlantısında şase (kısa devre) yapar, linkte en sonda açıklanan resimlerdeki gibi PSU'nun kartındaki - ucu GND'den (PSU metal gövdesinden) PSU içinden ayırmalısınız (sarı-yeşil kabloyu) Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
https://320volt.com/seri-baglanti-ile-guc-kaynagi-voltajini-yukseltme/

Merhaba. Eğer elinizde birden fazla özdeş, watt çıkış güçleri eşit ATX'niz varsa onları +12 volt çıkışlarında seri bağlayarak (dış kasa şaseleri birbirlerine temas etmeyecek şekilde) amper değerleri ayni kalıp 24,36,48 volt DC'leri üstteki bağlantılardaki gibi elde etmeniz mümkün olur. Kolay gelsin.
İki devrenin refarans yani gnd leri aynı seviyede olursa dediğiniz doğru onun dışında olmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,100
Mesajlar
914,968
Kullanıcılar
449,800
Son üye
bukurt

Yeni konular

Geri
Üst