Bilgisayar fanı ile ampul yakmak

Resimin sağ üst köşede işaretlediğim yer pil gurubunun siyah eksi ucuna sol altta + işaretlediğim yeride pilinizin kırmızı artı ucuna irtibatlarsanız pil gurubunuzu dışarıda da şarj edebilirsiniz.
Hocam dediğiniz gibi yaptım ve oldu. Çok teşekkür ederim.
28XGRA.jpg

lvan8J.jpg

Panelin gücünü dışardan ölçtüğümde 5.70V civarı enerji alıyorum.
orDBab.jpg

Panelin yuvalarına 2 tane pil takınca verdiği enerji ( dışarı çıkarttığım kablolardan) yarıya iniyor. Ama pil takmak isteğe bağlı.
BDpl1p.jpg

Panelin arkasına bir anahtar ve led takmayı düşünüyorum (panelin ledi içinde led var ama kendi pil yuvasına takılan pile göre yanıyor) ama elde ettiğim enerjinin düşmesinden korkuyorum. Ledin bir ucunu anahtarın bi ucuna diğerini de anahtarın diğer ucuna paralel bi şekilde bağlasam nasıl bir sonuç alırım sizce.
Birde panelden çıkan kabloları projenin pil yuvalarına (alttaki resimde içinde pil olan) nasıl bağlarımsam devre en doğru ve verimli olur?
jVk9XW.jpg
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Güneş panelinden çıkardığım kablolara DC motor ve led taktım ancak çalıştırmadı. İkisinide 1.5v lük piller ile çalıştırabiliyorum ancak paneller neden çalıştıramadım anlamadım. Acaba panelin ürettiği enerji türü filan farklı diyemi çalıştırmıyor? Avometreden ölçtüğümde 5.70v civarında enerji elde ediyorum.
orDBab.jpg

Daha önceki kullandığım küçük panelde de çalışmamıştı motor ve led
 
Sadece solar panelle motorun dönmemesinin nedeni panelin verdiği akımın çok düşük olmasıdır.

Sizin yapmanız gereken solar ile elinizdeki ğil yuvasındaki pilleri şarj etmeniz sonrasında bu pil gurubu ile motoru döndürmenizdir.

Ama görünen oki diske bağlı motorunuzdan elde ettiğiniz enerji çok az. Led bile yakamayacak seviyede. Bu sorunu nasıl aşacaksınız bunu merakla bekliyorum. Geri kalan kısmı büyük oranda hallettiniz.
 
Hocam proje bitti sayılır.
knVdl7.jpg

Bugün panelide yerleştirdim projeye. Pil yuvasını kaldırdım artık enerjiyi panelden alıyorum(panelin içindeki pillerden)
pBrJLN.jpg

Cdnin ürettiği enerjiyi de avometre ile gösteriyorum.
 
Projenin başında öyleydi ancak ürettiğim enerjiyi değer olarak söylemek daha mantıklı geldi.
 
Hadi kolay gelsin

Solar panel ile atiyorum 5 watt uretip cd altindaki motordan 1 watt almak pek mantikli degil ama proje icin ise hadi 90 verdim sana :confused:
 
5v ile pilleri şarj ediyorum. 2.4v ile motoru döndüremiyorum. Ancak haklısınız verim çok az. Şimdi birde slayt sunumu yapacağım puanın %50 si oradan gelecek.
Yardımlarınız için çok ama çok teşekkür ederim hocam.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sonunda çalışkan bir öğrenci görmek ne kadar da güzel. Umarım projeniz de başarılı olursunuz.

Hakkını yememek lazım diğer öğrenciler gibi değil yoksa zaten bi kelime bile yazmazdım. Bakma bazı olumsuz fikirlerimi beyan ettim sonuç ortada verimsiz bir çevrim olduğu için. Yoksa benden 90 alamazdı bu proje ile. :D :D
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,910
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst