Bilgisayarı PLC Olarak Kullanmak

sahin

Üye
Katılım
30 Kas 2006
Mesajlar
28
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar
bilgisayarı plc olarak kullanabilirmiyim? Nasıl?
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Kullanabilirsin. Mesela Beckhoff Soft PLC olarak. Sonrasinda bilgisayarina takacagin bir komünikasyon karti sayesinde giris - cikislarini normal plc gibi kullanabilirsin.
 
Bu siteden BECKHOFF New Automation Technology Twincat yazılımını indirin. 30 günlük full versiyona sahip olursunuz. Bilgisayarınızın ethernet portundan (veya dilerseniz profibus yada dnet kartı gibi bir kart ilave ederek) remote i/o kartlarını kontrol edebilirsiniz. Ama ben ethercat'i kullanmanızı öneririm.
 
Bilgisayarda Windows tabanlı bir yazılımla (Örneğin Vb, C#, C++) gibi... bir plc çalıştırılmaz. Çünkü Windows, Realtime çalışma özelliğine sahip bir işletim sistemi değildir.. Örneğin CTRL+ALT+DEL'e bastığınızda yazdığınız PLC programı bir süre duracaktır. Ya da çok büyük boyutlu bir resim dosyasını açmaya çalışırken yine PLC programınız resmi açana dek duracaktır. Buna Realtime Computing deriz. Bilgisayarınızda aşağıdaki komponentleri kullanmadan PLC çalıştırmak istiyorsanız VxWin, QNX ya da TenAsys ürünleri ya da benzerlerini kullanmak zorundasınız ki bunun maliyeti de 2 adet S7400 parasını geçer, üstelik çok ciddi bir yazılım mühendisliği gerektirir. Tekerleği yeniden keşfetmek gibi düşünün.

Beckhoff TwinCAT windows üzerinde Realtime altyapısı kurarak bilgisayarda Windows'dan bağımsız olarak PLC çalıştırabilir. Bilgisayarınızın standart ethernet portunu kullanarak softReal time Ethernet haberleşmesi de mümkün ancak zaman kritik uygulamalarda yine Beckhoff'un Ethercat kartını kullanmak zorundasınız. (Örneğin servo kontrol gibi...) Çünkü standart ethernet portunuz hard Realtime özelliğini donanımsal olarak desteklemez. Beckhoff için Ethernet bus coupler kullanarak bu iş %90 verimle çözülür ancak yine de Windows tarafını ve işlemciyi fazla işlemle yüklememek durumundasınız.

Ayrıca Siemens'in WinAC, WinLC gibi ürünleri vardır, bunlarla da Profibus ya da ProfiNET haberleşme kullanarak çalıştırmanız mümkün tabi ki aynı beckhoff gibi Siemens'in bu iş için özel üretilmiş ek komponentleri ile.

ProconOS vardır ki açıkcası bu konuda çok fazla deneyimim yok.
 
Ayrıca Siemens'in WinAC, WinLC gibi ürünleri vardır, bunlarla da Profibus ya da ProfiNET haberleşme kullanarak çalıştırmanız mümkün tabi ki aynı beckhoff gibi Siemens'in bu iş için özel üretilmiş ek komponentleri ile.

ProconOS vardır ki açıkcası bu konuda çok fazla deneyimim yok.
Bu listeye AB Softlogix de eklenebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,877
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst