Bi devrenin ses kaydedici/girişi olup olmadığını kanıtlama

guest82

Üye
Katılım
7 Ara 2009
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
43
merhaba benim bi projem var.bu yüzden size danışmak istediğim bir konu var yardımcı olursanız çok sevinirim gerçekten. . Bi devrenin ses kaydetme özelliğinin olup olmadığını nası inceleyebilirim. elimde bi devre var ve bunun bir şekilde ses kaydı yapıp yapmadığını ispatlamamam gerekiyo.Aslında direnç kondansatör bobin oldukları belli ancak teorik olarak açıklamam gerekiyor. Devre elemanlarının dirençlerini kapasitelerini (R,C,L)vs. ölçüp sonuçlarını yazsam misal, buda yeterli olmaz .çünkü bu elemanlardan biri mikrofonsa bilebununda sonuçta bir direnci olacaktır. bu bakımdan tam bi kanıt olamıyor devrede 2 adet entegrede var. Ve Direnç kondansatör bobin olduğunu gördüğüm halde bunlar ses kaydedici veya ses girişi olamaz diyemiyorum. Teknik olarak incelemek gerektiği için..Yani mikrofon ile diğer devre elamanlarının teorik olarak bariz bir farkı nedir ? ve bunun pratik olarak uygulaması nası olur? Çözüm için nası bir yol izleyebiliirm
teşekekkürler Allah razı olsun
 
Mikrofonun uclarında ses olduğunda mV mertebesinde gerilim ölçebilirsin. Bide devrede eprom falan varsa enregre olarak bir şeyler kaydettiği kesindir. Analog girişli bir mikro işlemci veya dsp entegresi varsa buda bir ipucu verir.
 
hocam çok teşekkürler..Burada yazdığın ilk cümle kanıtlama açısından önemli .Mikrofon içinde ses olduğunda gerilim ölçümü yapılacağını yeni öğrenmiş oldum.bu devrenin ses girişi olduğunu sanmıyorum. şöyle bir yol izlesem olurmu. Misal devreye gerilim verdim 10 sn bekledim. Sonra enerji kestim. Ve her elemanın gerilimini ölçtüm. kondansatör, direnç ve bobinlerden oluşan bu devrede her elemanın voltaj değeri 0 ise bunların ses girişi olduğu söylenemez diyebilirmiyim. Devrede 2 yada 3 adet entegre var. birde bu mikrofonda gerilim birikmesi DC gerilimde oluyor değilmi? Sonuçta ufak bir devre ve pille çalışıyor..bu arada devrede kondansatör, bobin ve entegreler de var.Bunlarda pille çalışan bu devrede gerilim kesin biriktirmez değilmi? Biriktirirse mikrofondan ayıran bu özellikte kullanılamaz olacaktır.
ben devreyi resim olarak buraya koyuyorum. Görsel değil ancak teorik olarak bağlantı şekiillerinden yola çıkarak Veya ölçümler yaparak ne tür bir yol izleyebilirim . Gözle incelemek pek bir şey ifade etmiyor. Misal bu dirençlerden biri mikrofondur ve ses giriş deliği çok küçük ve gizlenmiştir ve gözle görülemiyor farzedelim..

Çok teşekkürler hepinizden.Çok sağolun.Saygılarımla
 
Öncelikle devrede direnç, kondansastör veya bobinlere bakarak bu devrenin ne işe yaradığını anlayamazsınız. Sadece bu elemanların birbiri ile olan bağlantı tiplerine göre devrenizdeki lokal görevlerini anlayabilirsiniz.

Devrenizin ne işe yaradığını kanıtlamak için devrede kullanılan ana malzemeler olan entegre ve transistörleri incelemelisiniz. Bu malzemelerin datasheet lerine bakmalısınız.

Sizin sorunuza gelirsek. Devrenizde bir mikrafon var ise bu ses ile alakalı bir devre olduğunu söyler ama kayıt ettiğini ispatlamaz.
Kayıt işlemi için gerekli olan asıl elemanlar, sesi işlemek için bir
işlemci ve kayıdı tutmak için hafıza alanı. Bazı entegreler tek başına iki işide yapar.
 
En eski tip mikrofonlarda RC ikilisi kullanılıyordu. Simdi 5-6 çeşidi var. Tek ortak özellikleri diyaframları olması ve sesi akıma yada gerilime dönüştürmesi. Diyafram olduğu için hava deliği olması şart. Bundan dolayıda boyutu çok çok küçük olamaz. Senin devren bu tarafından bakınca pek ses kaydediciye benzemiyor.
 
peki şu konu hakkında bilgisi olan varmı? Entegrelere bağlı olan kondansatörlerin uçlarındaki gerilim seviyesini osilaskop ile incelemeye alsam, ve devre yanında gürültü oluşturup bu kondansatör gerilimlerinin değişimini incelemeye alsam bu kanıt olabilirmi? pille çalışan bu devrede kondansatör uçlarındaki voltaj gürtültü ile değişirse bu ses girişi olan bir devredir denilebilirmi? bu kanıt için yeterli olurmu ? yoksa ses girişi olmasa bile bu kondansatör üzerindeki voltajlar zaten değişken mi olabilmektedir.? Bunun gibi ne düşünebilirim acaba?Başka yollarda olabilir tabi ama teorik ispat sonuçta ..

bilgi veren ve verecek arkadaşlara çok teşekkür ediyorum
 
peki şu konu hakkında bilgisi olan varmı? Entegrelere bağlı olan kondansatörlerin uçlarındaki gerilim seviyesini osilaskop ile incelemeye alsam, ve devre yanında gürültü oluşturup bu kondansatör gerilimlerinin değişimini incelemeye alsam bu kanıt olabilirmi? pille çalışan bu devrede kondansatör uçlarındaki voltaj gürtültü ile değişirse bu ses girişi olan bir devredir denilebilirmi?

Bu şekilde kanıtlayamazsınız.

Devrenizin gerçekden bir kayıt cihazı olduğunu varsayarsak. Mic. girişinden gelen sesi kayıt edicek. Daha sonradan kayıdı dinlediğinizde sesi hop. veya kulaklıkdan duymanız gerekir. Buna göre mic. girişinden sabit bir frekansda bir sinyal uygulayıp osilaskop ile sinyal eğrisini gözlemleyin. kayıtı yaptıkdan sonra dinleme sırasında osilaskopu hop. çıkşına bağlayın. sinyal eğrilerini aynı oduğunu görürsünüz. Buda size devrenin kayıt yaptığının ispatı olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst