Beyaz adam

paskomya

Profesyonel Üye
Katılım
10 Eki 2009
Mesajlar
8,254
Puanları
2,556
Yaş
60
Konum
bodrum
Beyaz kardeşlerimiz bizi uygarlaştırmak için gelmeden önce, hiç hapishanemiz yoktu
Bu yüzden aramızdan serseri de çıkmazdı …
Hapishane yoksa serseri de yoktur …
Kapılarımızın kilidi de olmazdı bu yüzden, hırsızlar da bulunmazdı.
Eğer aramızdan biri ; at,çadır ya da battaniye edinemeyecek kadar yoksul ise …Bu durumda bütün ihtiyaçları kendisine hediye edilirdi..
Özel mülkiyete çok büyük önem verecek kadar uygarlaşmamıştık …
Para nedir bilmiyorduk …
Bu yüzden bir insanın değeri serveti ile ölçülmezdi …
Yazılı hiç bir yasamız ,dolayısı ile avukatlarımız ve politikacılarımız da yoktu …
Bu yüzden birbirimizi aldatmak ve kazıklamak durumunda da kalmazdık …
Demek ki Beyaz adam gelmeden önce çok berbat durumdaymışız …
Bilmem ki Beyaz Adamın uygar bir toplum için son derece gerekli olduğunu söylediği …
Bu temel şeyler olmadan binlerce yıl hayatta kalmayı nasıl başarabildik …?
Şef John Fire Lame Deer
(ç)alıntıdır. beyaz adamın uygarlık dediği şey.
 
Beyaz adam geldiğinde elinde incil vardı.Bizim ise topraklarımız.Bize gözlerimizi kapatıp dua etmemizi söyledi.Gözlerimizi açtıgımızda bizim elimizde incil vardı onlarda topraklarımız.
 
Beyaz adam geldiğinde elinde incil vardı.Bizim ise topraklarımız.Bize gözlerimizi kapatıp dua etmemizi söyledi.Gözlerimizi açtıgımızda bizim elimizde incil vardı onlarda topraklarımız.
afrika yerlilerinin sözleri olması lazım.
 
küçük toplulukların geleneksel yöntemlerle idare edebildiği fakat fert sayı arttıkça hayatın kontrol edilemez hale geldiği sosyolojik olarak ispatlanmış. kentleşme ister istemez yazılı kanunları ve devletleşmeyi meydana getiriyor. devlet herkesi vergilendirir yeterice gelir sağlayamazsa bazen tek başına, bazen de kilise veya halifeyle yollara düşer. libya'nın tarihin belli dönemlerinde osmanlı, italya ve amerikanın turistik ziyaretine mashar olması hep bu yüzdendir.

devlet büyük bi mekanizma herkesi kapsamak ister. öyle başına buyruk göçebe hayatı yaşayamazsın. çoçuğun varsa zorunlu okula gidecek, askerlik yapacaksın, vergi vereceksin... bu durumda da göçemez hale geliyorsun ve n'oldu bu ülkenin göçerlerine sorusunu soramayacak kadar vurdum duymaz hale geliyorsun.

neyse konuyu fazla dağıttım son olarak kalabalıklar halinde yaşamanın büyük avantajları olduğu gibi dayanılması çok zor hastalıklı tarafları da var. devlet olmak bi dert, devlet olmamak ayrı bi dert, millet olamamak ise en büyük dert ne yazıkki.
 
ortak payda her zaman vardır @kocamanusta , yukarıdaki iki yazıda dinin nasıl sömürgeciliğe alet edildiği, emperyal güçlerin nasıl pazarlandığı anlatılıyor. göçebe yaşamak başka şey kentte kuralların olması başka şey, bütün bunların yanında sömürge düzeni kabul edilebilir mi?
daha konuşacak çok şeyim var ama burası yeri değil. hem siyasete hem de teolojiye giriyor
 
kızılderili de olsan göçebe de olsan topluluk olarak genişleyemiyorsun. büyüyen topluluklar ise işbirliği yapmak zorunda ve iş birliği gelişmeyi sağlıyor. o yüzden gelişen toplumlar okyanusa dayanabilecek gemiler yapıp kaynak arayışına çıkabildiler. amerika iç savaşında kuzeyin güneyi nizama sokması da aynı luzum yuzunden.
 
yörüklerimizin yok olmasına ne diyeceksiniz?
 
üstadım göçebe diye kast ettiğim göçer, yörük, türkmen, konar göçer, göçer konar v.s bağlamında zaten :)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst