Besleme Gerilimi Düzenleri Deneyi Raporu

Klavyeah

Üye
Katılım
28 Ağu 2006
Mesajlar
269
Puanları
1
Yaş
39
Besleme Gerilimi Düzenleri Deneyi Raporu

Besleme düzenleri elektronik devreler için en önemli bölümlerden biridir. Hemen her elektronik devrenin bir besleme kaynağına ihtiyacı vardır. “Besleme Gerilimi Düzenleri” deneyinde de işte bu besleme kaynaklarınn değişik katları incelenmektedir. Deneyin amacı; transformatör, doğrultma, filtreleme ve regülasyon gibi değişik işlem katlarında ölçümler yaparak bu katların nasıl çalıştıklarının belirlenmesidir.
Deneydeki ilk ölçümler deney föyündeki Şekil:4 devresi üzerinde yapılmıştır. Ancak deneydeki devrede görülen Ry değişken direncine 5.5’luk bir koruma direnci ve bir ampermetre seri olarak bağlanarak iki direncin uçları arasında ölçümler yapılmıştır. Osiloskobun probları iki direncin uçlarına bağlanıp reostayla oynanarak ampermetrede I=100mA görüldükten sonra osiloskopta ölçülen gerilimin değişimi gözlenmiştir. Bu gerilim değişimi anahtar tek yollu doğrultucu yönündeyken Grafik:1.1’deki gibi, anahtar çift yollu doğrultucu yönündeyken ise Grafik:2.1’deki gibi olmuştur. İki grafiğin farklı olmasının nedeni devreye anahtarla eklenen ikinci diyottur. Tek diyotla sadece tek yollu doğrultma işlemi yapılmaktadır. Pozitif yönde akımları geçiren diyot negatif yöndeki akımlarda tıkamaya geçmektedir, böylece sinüzoidal giriş geriliminin sadece pozitif kısmı çıkış gerilimi olarak devreden elde edilmektedir. İkinci diyot anahtarla devreye sokulunca ise çift yollu doğrultma gerçekleşmektedir. Sinüzoidal işaretin pozitif olan yarım peryodunda üstteki diyot çalışmakta, alttaki çalışmamaktadır. Bu sebeple devre tek yollu doğrultucu gibi faaliyet görmektedir ve pozitif yönde olan akımı Ry üzerinden akıtmaktadır. Sinüzoidal işaretin negatif yarım peryodunda ise sadece alttaki diyot çalışmakta ve devre yine tek yollu doğrultucu gibi çalışarak bu sefer sadece negatif yönde olan akımı Ry üzerinden akıtmaktadır. Önemli olan her iki yarım peryodda da Ry üzerinden akan akımın aynı yönde olmasıdır. Böylece iki yönlü olarak transformatörden çıkan akım tek yönlü olarak çift yollu doğrultucu devresinden çıkmaktadır.
Aynı doğrultucu devreler için I=100mA’de Ry üzerinden akan akım ölçülmüştür. Osiloskop, 5.5’luk koruma direncinin iki ucuna bağlanıp ölçülen gerilim değerleri direncin 5.5’luk değerine bölünerek akımın değişim grafikleri çıkartılmıştır. Bu grafikler Grafik:1.3 ve Grafik:1.4’teki gibi olmuştur. Gerilim ve akım birbirlerine lineer olarak bağlı olduklarından yukarıdaki açıklama akım grafikleri için de geçerlidir, akım grafiklerinde sadece tepe değerler değişmektedir.
Daha sonra osiloskop yerine voltmetre kullanılarak ve I akımı tek yollu doğrultucuda I=50mA ve I=250mA; çift yollu doğrultucuda ise I=100mA ve I=500mA yapılarak Ry’nin uçları arasındaki gerilim değerleri ölçülmüştür. Değerler aşağıdaki gibidir:

devamı ekte
 

Ekli dosyalar

  • Besleme Gerilimi Düzenleri Deneyi Raporu.zip
    9.1 KB · Görüntüleme: 57
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,254
Kullanıcılar
449,841
Son üye
nazoyata

Yeni konular

Geri
Üst