beko tv 70 ekran c7 şase görüntü arızası

emrecanix

Üye
Katılım
15 Eyl 2011
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
49
tv bazen 3-5 dakika sonra ,bazende bir kaç saat sonra ,görüntü gidiyor ancak ses var ,görüntü gidince standby ışığında bir yükselme oluyor.içini açtığımda 16v 680 uf kondansatör şişmiş değiştirdim etrafında bozuk bir parça bulamadım.ancak sorun yine devam ediyor.ustalar bi yardım sorun nerede olabilir.
 
Emre bey arıza hakkında biraz daha detay verebilirseniz yardımcı olabiliriz.1. 680uf 16v hangi kattan değiştiniz?2. arıza sırasında filaman yanıyormu?3. Tüp kartında voltaj varmı.4.Horz kat sağlammı? Tüp soketini vede soğuk lehim kontrolünü yapınız kolay gelsin..
 
Merhaba.Benim başımdan geçen,bu şekildeki benzer bir olaya çok benziyor.Flaman besleme devresine giden devre yollarındaki bir aksaklıktan dolayı olabilir.Flaman besleme elektriği çeşitli nedenlerle beslenemezse eğer,ekranda görüntü bu şekilde yavaşça kaybolabilr sn.semihyazar'ın da,bir neden olarak saydığı maddelerden en önemlisi olarak.Öncelikle bu açıdan bir kontrol edin öncelikli olarak isterseniz sn.emrecanix bey;tv'nizin açık tv devre şeması varsa,flamanı besleme trafosundan(Yeni tv'lerde UHT trafosundan yapılıyor çoğunlukla sanırım)itibaren tüm devre yollarını,soğuk lehim,bağlantı ayrılması ve tüpün arkasındaki geçme devre kartındaki temas noktaları açısından bir denetleyin.Benim arızam bu şekliyle,besleme trafosunun altındaki "TÜP FLAMANI" çıkış besleme noktalarındaydı ve bu noktaları tekrar lehimlememle birlikte ancak düzelebilmişti.Tüp bitmesi haricinde flaman hattı bağlantılarında,bir elektriki problem varsa ekrandaki görüntü de keyfi olarak,ayni sizin ifadeniz doğrultusunda yavaş yavaş kararacaktır,benim başıma geldi çünkü,oradan biliyorum.Her şişen kondansatör mutlaka bozuktur diyemeyiz,ama değiştirmenizin ileride oluşacak riskler(Sızdırmalar,patlamalar) açısından iyi olduğunu da açıkça belirtmeliyim,bu konuda iyi yapmışsınız.Değiştirdiğiniz kondansatör besleme (SMPS) katındaysa,yanında yer alan diğer kondansatörleri de ölçüp kontrol edin.Belki bozulan kondansatör başka bir tanesi de olabilir.Kolay gelsin.
 
resim ekledim ilginize teşekkürler

f53hc.jpg
 
Flaman devresiyle ilişkili bir arıza tespit etmediyseniz eğer,bu defa da verdiğiniz bu fotograftaki 2.kırmızı bölgede olan kararmanın bulunduğu yerin,2 ayrı nedenle oluşmuş olabileceğini düşünmemiz gerekir.Ya tolerans değeri değişen veya bozulan bir devre elemanı(Bir direncin değeri değişip de aşırı ısınarak altındaki pertinaks tabakasını hafifçe yakmış veya havadaki karbon(İs) taneciklerini yine tesadüfi,gelişigüzel olarak değil de,tv içindeki sıcak-soğuk hava sirkülasyonunda bu 2 direncin yan yana olduğu yüzeyde,kalorifer peteklerindeki gibi birikme de oluşmuş olabilir ki,bu son durumda tv'ye herhangi bir zararı yoktur,görüntüsü dışında.İlk varsayımda ise,2 dirençten birinin veya çok yakındaki bir devre elemanının arızası da yine söz konusu olabilir,çok yönlü araştırıp,inceleyip,iyice kontrol etmeniz mutlaka gerekmektedir.2 direncin renk kodlarındaki değeri gerçekleyip gerçeklemediğini bir avometreyle direnç ölçüm kısmıyla,sağlamlığını teyid edin ilk başta bir isterseniz.Sonra kademeli olarak çok yakındaki elemanları,yine bir fiziki bozulma,yanma,anormal dışı görüntüler ve durumlarıyla şüpheli bulduklarınızı ölçerek,teyid ederek araştırmaya devam edin.Kolay gelsin.
 
tv bazen 3-5 dakika sonra ,bazende bir kaç saat sonra ,görüntü gidiyor ancak ses var ,görüntü gidince standby ışığında bir yükselme oluyor.içini açtığımda 16v 680 uf kondansatör şişmiş değiştirdim etrafında bozuk bir parça bulamadım.ancak sorun yine devam ediyor.ustalar bi yardım sorun nerede olabilir.

Merhaba.

16v680uf kondanstatörün yanında bulunan 25v3300uf kondanstatörü de ölçün/değiştirin.

Resimde işaretlediğiniz kararan bölüm vertikal devresi, ölçemediğiniz parça da vertikal entegresidir. o bölümde lehimleme ve ölçüm yapmadan önce hemen yanında bulunan kondanstatörleri deşarj etmenizi öneririm çünkü en ufak kısa devrede entegreyi bozabilirsiniz. Bozulan entegreden vertikal sinyali çıkmadığı için cihazı çalıştırdığınız an crt boyun kısmından kırılabilir.

görüntünün kesilmesi 2 nedenle olur ;
1 : Flaman hattında çatlak vardır. "flaman voltajını ve 200 voltu crt kartına taşıyan kabloyu ve bağlı olduğu devreleri kontrol edin."
2 : yüksek voltaj kesiliyordur. "şaseyi ters çevirin ve çalıştırın. görüntü gittiği anda c502'nin +ucunda 1.6 volt yoksa yüksek voltaj kesiliyordur. bu durumda ic603 c648 c649'u değiştirin."
 
ilgilenen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.sorun vertikal entegredeymiş.değiştirdim sorun düzeldi.yaklaşık bir gün çalıştırdım.sorun düzelmiş görünüyor.herkese teşekkür ederim.
 
Elinize sağlık,tebrik ederiz.Kendi başınıza çözebilmeniz büyük başarı bence de.Yönlendirme de bir yere kadardır,sonuçta iş sizde bitmiş oldu,bunu unutmayın.Bu,size ayrıca bir bayram hediyesi gibi olmuştur inşAllah.:)Demek ki o kararan kısım,yani vertical kısmı asıl sorunlu yer olup,hiç de masum değilmiş.Ben de 2 olasılıktan(Ya statik bir is toplanması veya önemli bir parça arızasıyla aşırı ısınma,kararma şeklinde)size varsayım olarak söz etmiştim.Güle güle kullanın.Saygılarımızla.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,254
Kullanıcılar
449,841
Son üye
nazoyata

Yeni konular

Geri
Üst