Beko 9142 NF Derfrost ve Ara Bölme Isıtıcı Değiştirme - Yardım

seumina

Üye
Katılım
5 Eyl 2010
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
47
Arkadaşlar Beko 9142 No Forst buzdolabımın Defrost ve ara bölme ısıtıcıları arızalanmış.
Ohm metre ile ölçtüğümde ara bölme ısıtıcı açık devre, defrost ısıtıcı ise 330 kohm gösteriyor.

Benim sorum ise bu ısıtıcıları nasıl değiştireceğim. Özellikle ara bölme ısıtıcıya nasıl ulaşabilirim.
Bu işlemleri yapmak için evaparator'u sökmeden yapabilir miyim? Çünkü gördüğüm kadarıyla evapı sökmek baya zahmetli.

Lütfen yardımlarınızı bekliyorum.
 
Son düzenleme:
evapratör üzerinde buz varsa dolabın fişini çekip erimeye bırakın erimesi için siz müdahele etmeyin. ısıtıcıların tüm kablo soketlerini yerlerinden çıkartın. evapratör plastik kelepçe ile 2 adet vida ile sabilenmiştir. o vidaları sökün. daha sonra evapratörü 3-4 cm yukarı esneterek tahliye kanalı seviyesinden çıkartın. evpratör bağlantı borusuna nazikçe davranarak evapratörü komple sağa doğru çevirin. defros ısıtıcınız sağlam. Ara bölme ısıtıcı da tahliye kanalı zeminine ve ara bölmeye yapışkan şeklindedir. yapıştığı yerden tamamen çıkartıp temizleyin. ara bölme içinde yapışkan parçaları kalmasın tamamen temizleyin. yeni ısıtıcıyı yapıştırmadan önce tahliye kanalını ve ara bölme aralarını saç kurutma makinesi ile kurutun ki yeni ısıtıcı sağlıklı yapışsın. yeni ısıtıcı yapıştırırken önce ara bölmeye giren kısımlarını yerleştirin sonra da tahliye zeminini yapıştırın. ısıtıcının tüm yüzeyinin düzgün yapıştığından emin olun. en son da tahliye deliğine giren ısıtıcının kablo kısmını delik içine yerleştirin (3-4 cm kadar). El beceriniz ve kendine güveniniz yok ise hiç uğraşmayın derim evap üzerinde geri dönüş olamayan zararlar verebilirsiniz.
 
Bilgi için teşekkür ederim. Evapı tutan 2 vidayı söktüm. Ama evapı sağa çevirmeyi cesaret edemedim. Evapa bağlı 2 tane boru var. Bunlardan bir tanesi kalem kalınlığında ,diğeri ise çok ince.Çevirebilmem için bu boruları bükmem lazım. Bu borular bükülmeye dayanıklı mı?
Eğer bükerken bu bağlantı borularını çatlatırsam başıma ne gibi problemler açmış olurum?
Çatladığında dışarı gaz çıkacağına göre bu gaz bana zarar verir mi? Cihaza gelince, yeniden kaynak ve tekrardan gaz basma ile durumu kurtarabilirmiyim?
Çok soru sordum biliyorum ama cevaplarsanız sevinirim.
 
ince boruyu esnetmenize gerek yok evap ile beraber zaten o da esneyecektir. kalın boru ise bakır evap dönüş borusudur. yavaş yavaş sağa doğru çevirin esnektir çatlamaz kırılmaz. Siz boruya müdahele etmeyin sadece evapı dikkatlce sağa doğru çevirin. veya alt tarafını yukarı doğru kaldırıp zemin le paralel şekile getirip altına 30cm uzunluğunda destek de koyabilirsiniz. hangisi kolayınıza gelirse. kalın boruyu fazla hareket ettirir sürekli katlarsanız kırılıp çatlayabilir. siz sadece bir kere çevireceksiniz o yüzden sıkıntı olmaz. sadece yavaş hareket edin. Şayet olursa da gaz zehirsizdir patlama yanma yapmaz. çatlak oluşabilecek yer bakır kısımda olursa kaynak yapılıp yeniden gaz şarjı yapılır.
 
O zaman yarın deneyeceğim.Umarım kazasız belasız yaparım.
Son soru olarak ara bölme ısıtıcısını değiştirmem için evaparatoru sağa çevirmem yeterli mi?
Yoksa ara bölmeyi de sökmem mi gerekiyor? Ara bölmenin sökülmesi oldukça zor görülüyor.
 
ilk önce yeni ısıtıcıyı temin ediniz. kendinize güveniniz varsa 5 dk sürecek bir iş gözünüzde büyütmeyin o kadar. Ara bölmeyi değiştirmeniz için evapı sağa çevirmeniz yeterli. yalnız bi kaç sorum olacak. Neden ara bölmeyi değiştirmek istiyorsunuz? Ara bölmeden ziyade Drain (tahliye) ısıtıcınız arızalıdır. yani evap altında 2 adet ısıtıcı mevut. Ara bölme ve Drain ısıtıcı.

bir de bu üründe 2 farklı ısıtıcı kullanıldı. Grup soketli (2 li) ve iğne uçlu (8 soketli) Sizdeki ısıtıcıların soket girişleri nasıl?
 
Buzdolabının Sol tarafında ikili bir soket var (ara bölme ısıtıcısına giden) , sağ tarafında ise 6 lı bir soket (defroz ve kanal ısıtıclarına giden) var.
 
Tamam şuan sizin değiştirmeniz gereken 2 Adet ısıtıcı var.

1. Drain ( Tahliye kanal ısıtıcısı )
2. Ara bölme ısıtıcısı

Bu ısıtıcıları temin ederken Servis sorar üretim tarihini. Haziran 2000 öncesi diyerek isteyiniz. fiyatları ise 15*2 = 30 TL

ısıtıcıların fotğraflarını ekledim. uzun olan ısıtıcı Tahliye kanal ısıtıcısı yani Evap'ın altında zemine yapışık olanı. 1,2 ve 3 olarak belirttiğim yerler Ara bölmeye gelecek şekilde yapıştırılmalı. Ara bölme dediğim yer ise tahliye kanalından dolabın önüne doğru uzanan hava emiş kanalları. Ara bölme ısıtıcısını yapıştıracağınız yer ise 2 numaralı ortadaki ara bölme kanalının ağzında. 1 ve 3 numaraları kanallar dondurucu bölümden emiş yapılan kanallar. 2 numaraları ara bölme kanalı ise alt bölüm , soğutucu bölümden emiş yapılan hava kanalı. tahliye ısıtıcısındaki ok ile gösterdiğim kablo kısmı ise tahliye deliğine denk gelicek ve deliğin içine sokacaksınız. bunu denk getirerek yapıştırınız. ilk önce Ara bölme ısıtıcını daha sonra tahliye ısıtıcısını yapıştırınız.

başka bir konu da soket uçlarını söküp yeni ısıtıcı uçlarını geçirmeniz. bunun için kabloları kökünden kesip kesilen yeri öne doğru ince bir tornavida ile ittiriniz. yeni ısıtcıılar soketsiz gelicek. Siz eski soketleri söküp yeni ısıtıcının uçlarına geçireceksiniz
 
Resim için teşekkür ederim. Peki ya alttaki, yani ara bölme ısıtıcını nasıl değiştireceğim?
Bu ıstıcıyı değiştirmek için başka yerleri sökmek gerekir mi?
Isıtıcarı yarın alıp takacağım, birde bu sorunun cevabını öğrenirsem aklımda soru işareti kalmamış olacak.
 
Siz evapı sağa çevirdikden sonra herhangi birşey sökmeyeceksiniz. Zaten sökülebilir parçalar değiller. sadece ısıtıcıları yapışık olan yerden kabloları ile beraber kaldıracaksınız. Yanlış anlaşılma olmasın az önceki resimde 1,2 3 diye gösterdiğim Tahliye ısıtııcısı Evapın altına yapışacak , alttaki resim ise ara bölme ısıtıcısı. Tahliye ısıtıcısını sökmek kolaydır. Tabure ve sandalye yardımı ile yapıştığı yeri rahat görebilirsibiz. ancak ara bölme ısıtıcısının yapıştığı yeri görmeniz mümkün değil. ancak küçük bir ayna yardımı ile görebilirsiniz. Ortadaki ara bölme kanalının girişine yapışması gerekiyor. zaten eskiyi sökerken tam olarak nerede olduğunu göreceksiniz. Ara bölme ısıtıcısı yerinden zor çıkabilir korkmadan asılın yapışkanından kurtarın. başka yere zarar vermeniz mümkün değil. varsın eski ısıtıcı parçalansın. zaten tek parça halinde çıkarmanız mümkün değil. Yapıştırırken zeminlerin iyice kuru olduğundan emin olun. hatta saç kurutma makinesi ile ısıtıp sıcak zemine yapıştırın.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,875
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst