Basit Soğutma sistemi&Ekipmanları (Yeni başlayanlar için)

HUNTERgok

Üye
Katılım
16 Şub 2011
Mesajlar
113
Puanları
1
BASİT SOĞUTMA DEVRESİ;
Basit soğutma devresi aslında tek kademeli bir soğutma devresi olup, öncelikle; ev ve ticari tür buz dolapları ile, meşrubat soğutucular olmak üzere, soğuk depoculukta besin ürünlerinin soğuk ve donmuş muhafazası ile, klima tekniğinde ve çeşitli endüstriyel soğutma uygulamalarında genellikle kullanılır. Ayrıca, büyük boyutlu ticari tür donmuş depolar ile, çok özel derin dondurucularda çift kademeli soğutma devreleri ile, Kas – Kat sistem soğutma devreleri de uygulama alanı bulmaktadır.

Tek kademeli bir soğutma devresi basit hali ve ana üniteleri ile Şekil-1’de şema halinde verilmiştir. Bu şekilden de anlaşılacağı üzere, tek kademeli bir soğutma devresi esas itibari ile;1.Soğutucu ünite,
Emme hattı,
Kompresör,
Basma hattı,
Kondanser,
Sıvı tankı (Receiver)
Sıvı hattı ve
Genleşme valfi veya kılcal,
olmak üzere sekiz ayrı üniteden oluşmaktadır. Bu ünitelerden her birinin soğutma devresindeki görevi aşağıda ayrı ayrı açıklanmıştır.


1.Soğutucu Ünite;
Belirli bir ısı transfer yüzeyinde olup, soğutulan mekandan gerekli ısı transferini sağlayarak sirkülasyon halindeki soğutucu akışkanı buharlaştırır. Bu işlem sırasında soğutulan mekan havasının ısı tutumu azalır, soğutucu akışkanın ise ısı tutumu artar. Sonuç olarak, ısı tutumu azalan mekan havasının sıcaklığı azalır ve işlemin devamı halinde soğutma olayı gerçekleşir.



2.Emme Hattı;
Soğutucu ünitede buharlaşan düşük basınçlı soğuk soğutucu akışkan buharının kompresör emişine taşınma yoludur.



3.Kompresör;
Soğutucu ünitede buharlaşan düşük basınçlı soğuk soğutucu akışkan buharını emerek yüksek basınç ve sıcaklık altında kondansere basar. Kompresör bu görevini yaparken emme ve basma tulumba (pompa) gibi rol oynar.



4.Basma Hattı;
Kompresörün emip bastığı yüksek basınç ve sıcaklık altındaki soğutucu akışkan kızgın buharının kondansere sevk yoludur.



5.Kondanser;
Soğutucu ünitede olduğu gibi belirli bir ısı transfer yüzeyinde olup, ancak soğutucu ünitede olan işlemin aksine; yüksek basınçlı sıcak soğutucu akışkan buharından kondans ortamına, yani; yoğuşma ortamına ısı transferini sağlar. Yoğuşma ortamı su veya atmosfer havasıdır. Yoğuşma sırasında ısı tutumu kaybı olan yüksek basınçlı sıcak soğutucu akışkan buharı, önce kızgın buhar durumundan doymuş buhar durumuna, daha sonra da sıvı durumuna dönüşür.



6.Sıvı Tankı;
Kondanserde yoğuşan sıvı soğutucu akışkan, soğutma olayının sürekliliği için, sınırlı miktarda da olsa, sıvı tankında toplanmalı ve ayrıca BOR vb. hizmetler için soğutma devresindeki soğutucu akışkanı stoklama hacmında olmalıdır. Genleşme velfi yerine kılcal boru ile yetinildiği küçük boyutlu soğutma sistemlerinde sıvı tankı yerine drayer veya kondanserin uygun boyutlandırılmış likit kolektörü de çift amaçlı olarak kullanılabilir.



7.Sıvı Hattı;
Kondanserde yoğuşup sıvı tankında sınırlı miktarda toplanan sıvı soğutucu akışkanın genleşme valfine veya genleşme kılcal borusuna taşınması yoludur.



8.Genleşme Valfi;
Genleşme valfinde sıvı soğutucu akışkan aniden genleşip, soğutucu üniteye yayılırken kısmen buharlaşır.Bu ani genleşme sırasında kısmen buharlaşan soğutucu akışkanın basıncı, dolayısı ile, sıcaklığı düşer. Genleşme çok ani olduğu için soğutucu akışkanın ısı tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığı kabul edilir. Genleşme valflerinin elle kumandalı, şamandıralı, termostatik duyargalı ve kapasite ayarlı türleri olduğu gibi, elektronik kumandalı türleri de geliştirilmiştir. Ancak, ev ve ticari buzdolapları ile, küçük boyutlu soğutucularda maliyet indirimi ve sadelik amacı ile, kılcal borular da genleşme valfi yerine kullanılabilir.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,594
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst