Basit gibi görünüyor ama zor bir soru

Katılım
12 Şub 2011
Mesajlar
70
Puanları
1
Yaş
35
c,c++,csharp,pic,entegreler v.s gibi elektronik prog veya pc prog nasıl oluyoda bir yazılım üretiliyo ve bunu makına ve elektronik cıhaz nasıl algılayarak biçim değiştiriyor?yani programı yazıyosun iyi güzel de kocaman cıhazları nasıl oluyosa yönlendiriyor :)
 
Bu soru aklıma benim multivibratörler konusu işlenirkenhocamın '' mültivibratör veri depolamada en küçük birimdir üzerinde enerji olduğu müddetçe bu veriyi saklar'' sözü üzerine hocama sorduğum nasıl oluyorda bu flashcard lar üzerinde enerji olmadan veriyi depolayabiliyorlar sorusunu hatırlattı cevap çok basitti küçük hole denen boşluklara elektron depolanıyor yada boş oluyorlar bu sayede 0 ve 1 ler var ve yok olarak depolanıyor bu boşlukları küçük kondansatörler gibi düşünebilirsin demişti. Tahminim bu piclerde yazdığımız programda benzer şekilde komutları veri olarak bu boşluklara yazıyor gerektiğinde okuyor bu kadar.
 
eğer ki işin bu kısmını değilde pic ten çıkış çok zayıf bu nasıl koca cihazı kontrol edebiliyor diyorsan o dahada basit.
 
c,c++,csharp,pic,entegreler v.s gibi elektronik prog veya pc prog nasıl oluyoda bir yazılım üretiliyo ve bunu makına ve elektronik cıhaz nasıl algılayarak biçim değiştiriyor?yani programı yazıyosun iyi güzel de kocaman cıhazları nasıl oluyosa yönlendiriyor :)


Her bir programlanabilecek cihazın programlanabilmesi için bir arayüz programı, ya da en basitinden PIC gibi mikrodenetleyici yada mikro işlemcilerin programlamak için gerekli derleyiciler vardır. Bu programlar programlamak istediğiniz ürün ile %100 uyumlu olmak zorundadır. Çünkü en ufak bir uyumsuzluk okocaman cihazların yanlış çalışmasına sebep olur.

Örnek verecek olursak Bir PIC' i "C" gib bir dille programlamak isterseniz uygun derleyiciyide bilgisayarınıza kurmanız gerekir.
 
arkadaşlar tam olarak cvbımı alamadım yanlız. arkadaş nasıl oluyorsa pic e program yazıyorsun ve o dogrultuda motoru,devreyi en basıtınden ledlerı nasıl kontrol edıpte yonlendırıo , aynı sekılde entegresı olsun ve onun yazılım diğer yazılım dılerı; makina pıc motorları yonlendırıo nasıl anlıyorda ona göre hareket ediyor???????
 
arkadaşlar tam olarak cvbımı alamadım yanlız. arkadaş nasıl oluyorsa pic e program yazıyorsun ve o dogrultuda motoru,devreyi en basıtınden ledlerı nasıl kontrol edıpte yonlendırıo , aynı sekılde entegresı olsun ve onun yazılım diğer yazılım dılerı; makina pıc motorları yonlendırıo nasıl anlıyorda ona göre hareket ediyor???????

Genel olarak konuşmak gerekirse bütün sistemlerin kontrolü makine dilinde gerçekleşirç Makine dili olarak daha net olarak açıklamak gerekirse senin makineye iş yaptırırken kullandığın hatta kullanmak zorunda kaldığın bir ortak dil var oda ASSEMBLY sen ister c de ister c# istersen assembly de yaz bu dillerde yazdığın bütün programlar temel dil olan makine diline çevrilir. Çünkü makine c dili bilmez o sadece kendi dili olan makine dilini bilir. Ona anladığı dilden konuşmak gerekir bunuda derleyici dediğimiz ara programlar üstleniyor. Örneğin assembly de yazdığın bir programı makine diline çeviren program MPASM.exe diye ufacık bir program ha dersenki makine dili nasıl bir şey ; senin yazdığın programda kullandığın assembly kodlarının OP-CODE karşılıklarını makinenin(entegre bilgisayar vs) anlayacağı şekle çevirir. Şimdide PC yada diğer benzer sistemler olarak hangi aşamalarda programlar işlenir bir bakalım;

yazılan program---->assembly------>OPCODE

Yani senin kullandığın herşey assembly dili aracılığı ile oluşturulmuş sistemlerdir. Ancak assembly dili çok karmaşık ve komuş işlem kapasitesi sınırlı olduğundan ve her yapılan işlemin kullanıcı tarafından gerçekleştirilmesini gerektridiğinden;Microsoft gibi firmalar bu tür yazılım fonksiyonlarını hazır halde sunarak kullanıcının program yazarken yada kontrol sistemi tasarlarken detaylarla uğraşmadan en optimize programı yazmalarına olanak sağlar.

Bu sistemlerin de çalışmasında bazı temel taşlar vardır. bunlara inersek en temel taş karaapak arkadaşımızın anlattığı gibi multivibratörlerdir.Ama işlemciler yukarıdada bahsettiğim gibi OPCODE larla çalıştığında opcode da çıkışa lojik 1 ver diyorsa çıkışa 1 verir. Bunu mikroişlemcide bulunan aritmetik ve mantık ünitesi, giriş çıkış ünitesi ve işlemci çekirdeği tarafından yapılır.

UMARIM KAFANIZDAKİ SORULARA CEVAP BULABİLMİŞİZDİR.
 
Bende bir şeyler eklemek istiyorum. Arkadaşlara ek olarak, Varsayalım ki sen PIC'de C diliyle bir program yazdın. Yazdığın program sadece toplama işlemi diyelim. Bu işlemi compiler pice atarken A204B24 şeklinde atıyor. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A=10 B=11..F=15 şeklinde olan bu sayı birliğine HEX deniyor ve pice atılıyor. Pic dediğimiz lojik kapılarla oluştuğundan hepsi birbirini tetikleyip 1 ve 0 larla pic çıkışına analog yada dijital çıkış veriyor. Yani bunların temeli lojik kapılar. Mesela netten lojik kapılarla toplama çarpma işlemlerine bakabilirsin. Bunların nano boyutlarını alıp birşeştirip işlemci çekirdeğide ekledin mi pic ortaya çıkıyor :)
 
Merhaba
Bir konuyu anlayabilmek için en küçük yapı taşına kadar inmek lazım.Cihazları PIC'leri düşünmeden önce yarı iletken (transistörün)çalışmasını bilmek gerekir.Bundan önce de asitli bir sıvı içindeki iki ayrı metel arasındaki elektron alış verişini bilmek bu konuları tam anlamı ile kavramanın temel taşlarıdır.Diyeceksiniz ki ilk okul öğrencisi konularını niye yazıyorsunuz?Potansiyel farkını kavramadan analok nedir? dijital nedir? çalışma prensipleri nasıldır?Bu konular tam olarak bildikten sonra bakış açınız farklı olacaktır.Arkadaşların da yazdığı gibi bilgi saklanması iki uç arasındaki potansiyel farkının(örneğin 5 voltun) depolanmasıdır.Şimdi düşününüz bir kutunuz var ya doludur(5volt) veya boştur.Bu iki olasılık 1 ve 0 olarak kabul edelim.Bu uygulama iki kutu olursa 4 olasılık olacaktır

1 0 birinci kutu dolu ikinci boş

0 1 birinci kutu boş ikinci dolu

1 1 iki kutu da dolu

0 0 iki kutu da boş
İşte bu kutulardaki 5 voltları istediğimiz işlerde kullanabiliriz.Bu kutuları da bir saat palsı ile de sıra ile tararsak yapmak istediğimiz işleri sıra ile yaptırabiliriz.En basit olarak ancak aklıma bu geldi.Kolay gelsin.Not:Arasıra gezindiğim sitelerden birini vereyim oldukça faydalı bilgiler bulacaksınız.Özellikle FET'in yapılışını ve çalışmasının prensibini kavramaya çalışınız.Kolay gelsin.
Molecular Expressions: Search Engine
Molecular Expressions: Electricity and Magnetism - Inductance
Molecular Expressions: Electricity and Magnetism - Interactive Java Tutorials: Building A Transistor
 
Son düzenleme:
nasıl oluyo biliyomusun programcı işlemcinin içine sevgisini emeğini ruhunu koyuyor.sonra o koca makinalar dize geliyor.

şaka gibi ama gerçek.

teknik olarakta anlatmaya çalışmışlar arkadaşlar ama muhtemelen sen yinede hala sorumu anlatamadım diyceksin.bunun sebebi
daha daha daha çalışman ve öğrenmen gerektiğidir.bizler tabiki öğretmek isteriz ama bu sorunun cevabını sana forum üzerinde kimse veremez.cevabı alman için zamana ihtiyacın var. biz burada gizli bir tarikatız sana bu gerçeği açıklamak için seni bir takım testlere sokmamız lazım :)
 
Mors alfabesi gibi üniversitede çok zevk alarak gördügüm ve sürekli 0-1 komutları ile devre yaptığım bir konu idi:)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst