Basit elektronik devreler

Serkan ustam şimdi sen bana kızacaksın.:D O halde bu devrede önce zener diyot hem gerilimi 9 V indirgiyor hem de yarım dalga dogrultmaç yapıyor hem de 1N4007 diyot yarım dalga dogrultmaç yapıyor.
Zener +9V tarafından 1N4007 diyot şase tarafından...
 
Ustalarım bu devreyi incelebilir miyiz? Zener diyot görevinde ters bağlandığında gerilimi sabit tutuyor yazıyor. Ayrıca ledden önce 470 uf 25 v kond. olduğu için muhtemel 25 V aşağı gerilim geliyor. Oraya kadar 25 V altına nasıl iniyor. 6 adet led 120 ma yapar. 0.12A*460=55V yapıyor. 470 uf 25V önce nasıl oluyorda 25V altı oluyor. Yorumlayabilir miyiz acaba?
Ekli dosyayı görüntüle 29808

Hocam bu devrenin aldığınız yerin adresi nedir ?

Mantığıma yatmayan bir durumda zener ac devresinde. Orada voltaj kontrolü sağlayamaz diye düşünüyorum. Normalde dc devresinde dyotun diğer tarafında olmalı.
 
Evet hocam doğruymuş. Zener diyot ac voltajdada kullanılıyor ve voltaj sabitleme kırpma görevi görüyormuş.

7.-Limiting-with-Full-Wave-Zener-Diodes.jpg
 
Zener voltajı 9 volta sabitliyor. Ama doğrultmuyor. 9 voltun üzerini kırpıyor. Doğrultmayı aşağıdaki diyot yapıyor.

Ayrıca bu devredeki diyotlar parlak beyaz ledmiş. kırmızı ledler 1.6 - 2.2 volt arasıdır ama parlak beyaz ledlerin çalışma voltajı 3.2 - 3.6 volt arasındadır.
 
Zener voltajı 9 volta sabitliyor. Ama doğrultmuyor. 9 voltun üzerini kırpıyor. Doğrultmayı aşağıdaki diyot yapıyor.
Serkan ustam gördün mü sen yıllardan beri elektronikle uğraşıyorsun basit bir devre gibi gözükse de yeni bir şeyi öğrenmene vesile oldu. Bildiklerine bir bilgi daha kattın. İnsanoğlu devamlı öğrenir ve öğrenme içerisindedir.
Ben devamlı bunu düşünür bunu söylerim. Elektronik devre elemanlarının görevlerini ezberlemek bize sadece bir adım atmamızı sağlar. Ama devre üzerinde yorumlanmazsa ve voltaj takibi yapılamıyorsa o kişinin elektronikten zerre kadar anlamadığı ortaya çıkar. Tıpkı benim gibi. 2. paragraf benim gibiler için geçerli.
Serkan ustam hakkını helal et. Sayende bugün de elektronik devreyi yorumlama ve anlama hususunda bir şeyler öğrendik sağolasın varolasın çok kıymetli değerli ustam.
Hayırlı geceler...
 
Okumayı çok severim. Elektroniğin yarısı okumaktır. Bilgiye erişmek için.

Beraber kafa kafaya verip öğreniyoruz işte hocam bende çok bilmiyorum işte beraber keşfediyoruz.

Helal olsun hocam sizde helal edin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,172
Mesajlar
915,632
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst