Basamakları Sırayla Aydınlatmak

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

muammer3

Üye
Katılım
11 Ağu 2011
Mesajlar
7
Puanları
1
Merhaba,
Elektronikten hiç anlamam. Buna rağmen videodaki gibi bir şey yapmak istiyorum.
DIY LED Steps: Motion-Sensing Staircase Illuminates Itself | Designs & Ideas on Dornob

Ancak basamakların uç çıkıntılarının altına, yere bakacak şekilde şerit led yerleştirmek istiyorum. Aslında elimde ışığa ve harekete duyarlı Osram lamba var.
http://www.elektrikdeposu.com/modules/catalog/products/pr_01_107219_min.jpg

Bunların sensörlerini kullanıp, seri veya paralel bağlantı alıp bir şeyler yapılabilir mi?

işin "cool" kısmı o sıralı yanma. Aşağıdaki sensör tetiklediğinde yukarı doğru, yukardaki tetiklediğinde aşağı doğru yanıyor. Üstelik sırayla yanıp, bir süre yanık kaldıktan sonra toplanır gibi, ilk yanan ilk sönecek şekilde tüm ledler sönüyor. Ve hatta ledler pat diye değil, gecikmeli sönen oto iç aydınlatma ışığı gibi, "fade in - fade out" şeklinde yanıp, sönüyor.

Bu nasıl bir devre ile yapılabilir? Benim bulduğum devreler hep "kare dalga üreteci, kayan ışıklar" gibi şeyler. Ama esas istediğim bu:
Bir dizi ledi iki uçtaki hareket sensörüyle tetikleyip SIRAYLA yakarak HEPSİNİ yakmak, bir süre yanık kalmalarını sağlamak, sonra örneğin dizinin diğer ucundaki hareket sensörü tetikleyince "ilk yanan ilk söner" kuralına uygun olarak tüm diziyi tek tek söndürmek.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
yeğenim işin bel kemiği hareket sensörü.sanırım bu sana pahalıya mal olur.20 basamak için 3 erli yakıp söndürsen en az 6 7 adet sensör gerek.power ledler lazım sana.belkide o power ledlerde birer adet sensör mevcuttur.kolaygelsin sana
 
yeğenim işin bel kemiği hareket sensörü.sanırım bu sana pahalıya mal olur.20 basamak için 3 erli yakıp söndürsen en az 6 7 adet sensör gerek.power ledler lazım sana.belkide o power ledlerde birer adet sensör mevcuttur.kolaygelsin sana

Amcam :D sağol da PIC, PWM diye şeyler duydum araştırırken ki haklarında yine hiç bir şey bilmiyorum. Ancak sanki şu aşağıdaki ile olur gibi. Ne dersin?

8 Channel PWM LED chaser
 
arkadaş aynı merdiven aydınlatmasını bende yapmak istiyorum fakat hiç bilgim yok sen bu işi becerirsen banada yardımcı olurmusun parasal kısmı cok önemli değil
 
Buraya 2 hareket sensörü yeterli,biri merdivenin başına biri sonuna...
 
PWM ile bu iş olmaz...

Şahsı ilk sensör gördü (Merdivenin başındaki,aşağıda ya da yukarıda) ikinci sensör görmeden geri çıktı ne olacak ? ... Bu olmaz...

Daha önce bununla ilgili biraz üzerinde çalışmılığım var...Merdivenin yüksekliğine göre sensör sayısını arttırarak çözüm bulabildim...

Üstteki sensör görünce aşağı doğru yanacak...
Alttaki sensör gördüğünde ykarı doğru...
Ya ortada iken şahıs geri dönerse...
İşte iş orada karışıyor...
Masraflı ve sıkıntılı bir iş olduğu için...
Bir kaç kademeli sensörlü lamba , bir kere de sensör ve karşısında lamba ile koridor aydınlatma yapmıştım...

Biraz üzerinde çalışılırsa daha güzel sonuçlar alınabilir sanırım..
IMG0767A.jpg
 
Son düzenleme:
s.a. arkadaşlar. farkettiyseniz ilk basamaktaki sensör gördükten sonra bütün basamaklar yanmaya başlıyor. yani anladığım kadarıyla bir başta bir sonda sensör var. bana göre tamamen zaman röleleriyle alakalı. (yani devresi yapılmadıysa şimdiye kadar şayet.) her basamaktaki lede ait bir zaman rölesi var. ve açma kapama zamanları birbirine orantılı birşekilde ayarlanmış.yani sensör görüyor. zaman röleleri enerjileniyor. ilk basamaktaki led yanıyor.yanma süresi kişinin en üst basamağa çıkabildiği zaman kadar. atıyorum 15 saniyede çıkmış olsa ardından hemen sönüyor. daha sonra ikinci basamaktaki yanıyor. onun zaman ayarı da ilk basamağınkinden 1 saniye gecikmeli.bu şekilde en üst basamağa kadar ayarlı.
orada yapılan benim anlattığım şekilde olmasa da bu şekilde bir sistem yapılabilir. fakat maliyeti fazla çıkacaktır.
belki de o sistemin bir elektronik devresi yapılmıştır. ama nasıl birşeydir bilemiyorum. kolay gelsin...
 
İşin içinde 2 tane sensör ve bu işi organize eden birde microişlemci var. Önce hangi sensör görüyorsa o yönde ledler yanmaya başlıyor. Diğer sensör gördüğü zamanda geriden ledleri söndürmeye başlıyor. Yavaş yanıp sönme PWM ile oluyor. Bütün iş micro işlemci ve programda.

Şahsı ilk sensör gördü (Merdivenin başındaki,aşağıda ya da yukarıda) ikinci sensör görmeden geri çıktı ne olacak ? ... Bu olmaz...

Programda bu durum kontrol edilip ilk sensör gördükten sonra 2. sensör görmeden tekrar 1. sensör görürse ledler geriye doğru söndürülür. Programda istediğiniz uygulamayı yaptırabilirsiniz.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,148
Mesajlar
915,463
Kullanıcılar
449,887
Son üye
ckiplano

Yeni konular

Geri
Üst