Balans makinası

cncarastirma

Usta Üye
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
931
Puanları
166
Yaş
43
Selamun aleyküm
Taşınabilir seyyar balans makinası duymuştum. Bu makinanın balans bozukluğunu(dengesizliği) belirleme sistematiğini bilen arkadaşlardan yazmalarını rica ederim.
Topam bir manyetik alan değişimi veya hareket kütlesinin merkezden sapma miktarını ölçme gibi bazı düşünceler uyanıyor insanda.
Bu elektronik devrenin tarif dilmesinin yapımının pcb vb açıklanmasının ve elektronik devresinin yüklemesinin faydası olacaktır diye düşünüyorum.
Hayırlı günler
 
Ben balansı gözüm ile yapıyorum şimdilik en azından benim işimi görüyor :) ama daha ince işler için gerekli, bende merak ediyorum balans makinalarının nasıl çalıştığını ..
 
Sayın eypde hayırlı akşamlar
Zamanında bu konuyu bilimsel olarak ele alınması için yazmıştım. Öğrenilmemesi için sebep yok. Öğrenme teknik olarak ihtimalini düşünüp yorumlamaktan ziyade hazırda nasıl hassasiyetn sağlandığı, iç yapısının nasıl oluşturulduğu şeklindeki pratik bilgilerle birleştirilmeli.
Sayın Tekin Bey zamanında bu konuda bilgiler sunmuştu. Tabi gayet detaylı olarak uzmanlardan dinlenir çok şeyimiz olsa gerek..
Hayırlı akşamlar.
 
Yerinde balans konusunda, taşınabilir cihazlarla balans alma işlerinde çalıştım. Çalıştığım cihazların hepsi titreşim ve hız ölçümü bu iş gerçekleşmektedir. Eski makinalar manyetik yolla alıyordu hassasiyeti ve güvenirliği seyyar ortamlarda tartışılır. Bu işin asıl özü bir turdaki titreşim piklerinin en yüksek olduğu noktaya denk gelen açıya titreşim pikinin yüksekliğine göre balans ağırlığının seçilmesi üzerine çalışmaktadır. İşin içine filtreler ve Matematiksel hesaplamalar girmektedir. Bu cihazları yapmaya çalışan bir çok balans firması yada balansçı arkadaş var. İşin sırrı birazda işin matemetiğinde. Bunu yapacak cihazın fft alma özelliğinin olması gerekiyor. O yüzden bu cihazların arge kısmı uzun ve her üreticinin kendi geliştirdiği bir matematiksel hesapla yaptığı için, bu tür cihazların fiyatı yüksek. 9.000 €'dan aşağı yerinde balans cihaz bulmak zor. O fiyatların altında olanlarında tekrar edilebilirliği yada doğru balans noktası bulması zor. Zaten titreşim yöntemi pahalı bir yöntem. Bu işi taşınabilir cihazlarda lider olarak götüren Pruftechnik skf vb gibi firmaların cihazları 25 senelik deneyimlerle yapılmıştır. Yapılır mı yapılır? en büyük sıkıntı farklı makinalarda doğru sonuca ulaşabilmek tekrar edilebilirlik. Her makinanın karakteristiği farklı olmakta. rezonans bölgesi gibi kavramlar var. O bölgede çalışıyorsanız yerinde balans cihazları rezonans var balans alamazsınız demekte. Biraz cihazı kullanan balançının tecrübesi ve o makinayı çözümlesi bu işin yüzde 30' u diyebilirim. Diğer iş cihazı kullanma beceresine ve cihazın yeteneğine kalıyor.
Daha önce ucuz yollu cihazlara da bu işin uygulamasını gördüm, her seferinde aynı balans noktasını gösteremiyor. Birde tek düzlem mi? çift düzlem mi? balans alıncak oda önemli.
 
Sayın Canerlad; Caner Kırmacı teşekkür ederiz.

Bunların avuçiçi kadar, ucuz olanlarını gördüğümü hatırlıyorum. Temas olmadan ölçüm yapabilior olsalar gerek. Çünkü temassız devir zaten ölçülüyor. Bu tiplerd manyetik olarak bazı değişimler tesbit ediliyor bildiğim kadarıyla.

Bahsettiğiniz titreşim dediğiniz anlık vurma usulü daha kullanışlı mıdır bilmiyorum.

Bu konularda matematik açıklamalardan, elektronik hesaplamalara kadar uzmanlar yol gösterbilir, bilgi verebilir.

Hayırlı günler.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst