Bakır Boru

Mesut

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
9 Şub 2007
Mesajlar
765
Puanları
206
Mahalli Trafo direklerinde Og hattının trafo direğindeki izolatörü ile trafo primer uçları arasında iletişimi sağlamak amacıyla içi boş bakır borunun kullanılma sebebini bilen arkadaşlarımızdan bu konuyu açıklamaları rica olunur.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Q8 bakır kabloları kastediyorsan, bu kablolar swallow iletkenlerden daha sert bir yapıya sahip olması sebebiyle rüzgardan dönmesi veya daha aşağıya inmesi daha zordur. yoksa özellikle izolatörden aşağıya doğru oluşan mesafenin yaklaşmaması için konuluyor.
 
Sapphire ' Alıntı:
Q8 bakır kabloları kastediyorsan, bu kablolar swallow iletkenlerden daha sert bir yapıya sahip olması sebebiyle rüzgardan dönmesi veya daha aşağıya inmesi daha zordur. yoksa özellikle izolatörden aşağıya doğru oluşan mesafenin yaklaşmaması için konuluyor.

Benim kastetdiğim bakır borunun swallow iletkeninden sert olması imkansız sonucta bakır ve içi boş .
 
Q (fi) 8 bakır kablodur o. Yani çapı 8mm'dir. İçi boş değil dolu, som bakırdır. Kesiti yaklaşık 50mm2'dir. Sapphire arkadaşın dedikleri tamamen doğrudur.
Ayrıyetten swallow tel ile irtibatında Al-Cu klemens kullanılır. Oksitlenmeden minimum etkilenmesi için.
 
Arkadaşlar içi dolu bakır değil . Normal Q8 çapında ancak içi boş .
Og hattının trafonun bulunduğu direğe kadar gelip, izolatörlerde kesilip, ordan sonrası için bakır borular kullanılmış. Tedaş ' ta yetkili arkadaşlara sordum , biz yapıyoruz ama nedenini bilmiyoruz dediler. Kısaca Foruma yazmadan önce çok kişye sordum , nedenini bilen olmadı. ???
 
Deri etkisinden dolayı malzemeden tasarruf için olabilir mi acaba ?
Bakalım bizim yetkililer ne diyecek bu işe...
 
Tedaş'tan emekli bi tanıdığa durumu anlattım. Yönetmelikte dolu bakır istenir dedi. Yapılan olay içinde:
Tedaşın yaptığı göze görünmez. Sıkışınca 10mm2 lik bakır bağladığımız olurdu dedi.

Enerji iletimi yüksek gerilim, düşük akımla yapıldığı için de kesit ince gelmiyordur kanımca...
(Geç cevap yazmamın sebebi de bilgisayarın anakartı arızalandı (Gerilim dalgalanmasından dolayı.) sistemi kökten değiştirdim, ups aldım şimdi rahatım.)
 
İlginiz için teşekkür ederim. Öğrendiğim iyi oldu.
 
Haddim olmayarak bende merak edip sordum bir kaç yere
Malzemeden çalıyorlarmış :S
 
Geçen gün bir ayırıcı direğinde gördüm. Tıpkı Mesut beyin dediği gibi bakır boru kullanılmış. Bu tesiste toplam 8 ayırıcı vardı, malzemeden yapılan tasarrufu (!) varın siz hesaplayın...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,963
Mesajlar
913,931
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst