Bahçe evi için alpek 1x10+16 kablo kullanımı

Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
559
Puanları
6
Yaş
55
Konum
Seyitömer Termik santralı KÜTAHYA
Selamunaleyküm değerli arkadaşlar, uzun bir aradan sonra foruma yazı yazmak nasip oldu , özlemişim forumu:)
Benim sorum şu olacak , bir bahçemiz var , bahçede bir su kuyusu ve bağ evinin 1+1 in beslemesi yapılacak. Kuyu pompası 1 kw gücünde olacak. Evde de enfazla bir çamaşır makinası kullanılır güçlü olarak, aydınlatma vb . onlarda 2kw olsun toplam max. güç anlık olarak 3 kw civarında olacak. 280 metrelik bir mesafeden ALPEK 1X10+16 kablo ile havai hat çeksem sorun olurmu? Yada tavsiyeleriniz neler olabilir ? İlginiz için şimdiden teşekkürler.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Tek fazda gerilim düşümü uygun olmuyor. İlerisini de düşünerek uygun olacak 3x10+16 çekmek daha mantıklı olur.
 
%10a yakın gerilim düşümü olur.Kesiti arttırmanız gerekir.Aksi takdirde gerilim düşünmesinden dolayı bahsettiğiniz pompa veya diğer elektrikli cihazlar zarar görebilir. Mesafe çok uzun olduğu için 3 faz daha mantıklı ayrıca.
 
Öncelikle selamlar. Kusura bakmayın sizin konunuzun altına yorum yazıyorum ama bende benzer bir elektrik alma sürecindeyim. Tarlama 190m mesafeden elektrik alacağım. Sorduğum elektrikçilerden direk ve kablo kullanımı konusunda farklı yanıtlar aldığım için kafam karıştı, ayrıca 2 yıl önce komşum proje ve uygulama konusunda tutarsızlıklar yaşadı ve dolandırıldı. Bu konuda kandırılmak istemiyorum açıkcası :( 9m lik su kuyusundan su çekeceğim ve 1+1 konteyner için günlük elektrik ihtiyacımı karşılayacağım, bunun yanında kaynak makinesi, daire testere gibi el aletlerini hobi amaçlı çalıştırmak istiyorum. İhtiyaçlarıma cevap verecek kablo kesiti ve elektrik türü nedir acaba ? Ayrıca proje çizimi vb. fiyatları yaklaşık ne kadar tutar bilgi verirseniz sevinirim.(Bana verilen fiyat 5 direk 200m kablo pano proje anahtar teslim 16000 TL civarı )
 
3x10+16 kablo piyasada metresi 10 12 lira arası. Direkler 1500-1700 civarı olsa 10.000 e yakın direk ve kablo tutuyor. Nakliye montaj vs de eklenince fiyat normal gibi. Bu işi yapan arkadaşlar fiyat konusnda daha yardımcı olacaklardır. Kablo kesitinizi öğrenin.
 
A direğin tanesi 1500 lira civarı.5 direğin temeline 7-8 metreküp beton gider.Direklerin nakliyesi var.Kazılması var.Projenin çizimi,onayı,bağlantı görüşü ,kabul işlerinin takibi. pano montajı.16lık alpek işinizi görür gibi.Projeyi çizecek mühendis hesabını sizin gücünüze göre yapacaktır.Fiyat normal bence.Elektrik türünden kastınız nedir tam olarak anlayamadım.Eğer abonelik tipinden bahsediyorsanız tarımsal sulama aboneliği alabilirsiniz.Fakat bunun için sizden tarım ilçe müdürlüğünden dsi den yazı isterler.Detaylı bilgiyi işi yapacak mühendis size verir. Trifaz mı monofaz mı diye soruyorsanız.Trifaz olacak.
 
.. hat yerden çekilebilir mi bu gibi yerlerde... mevzuat ne diyor bu konuda. Tabi güzergah da uygun olmalı.
 
Cevaplariniz için teşekkur ederim.Tarımsal sulama elektirigi için İlçe tarım ve DSİ den gerekli izinleri aldim nasipse bir elektrikçi ile anlasip baslayacagim.Komşum tek fazli alpek kablo ile almis, ben 3 fazmi tek fazmi alacagim bilmiyorum sanirim elektrikci ile gorusup ihtiyaca gore belirlenir.
 
İç tesisleri yönetmeliğinin 22.maddesine göre bağlantı gücü 5kW üzerine monofaz abonelik verilmiyor.Dolayısıyla dağıtım şirketi trifaz abonelik verecektir muhtemelen.
Ayrıca monofaz elektrik hattı çekmeniz durumunda kablo kesitini kalınlaştırmanız gerekir. Trifaz motor vb. cihazları da kullanamazsınız.İlerde güç artışı ihtiyacınız olduğunda çektiğiniz hattı yenilemeniz gerekebilir. Alpek kablolar bakır kablolara göre zaten daha ucuz. Trifaz hat çekip dengeli şekilde yükü dağıtın.En mantıklısı bu şekilde olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,877
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst