başkent doğalgaz

kesmez

Profesyonel Üye
Katılım
14 Ara 2006
Mesajlar
4,939
Puanları
1,306
Konum
ankara
Bayramdan önce apartman komşumuz CO zehirlenmesi sebebiyle hastaneye kaldırıldı. Akabinde apartmana başkent doğalgazdan ekip geldi , bütün dairelere girip karbonmonoksit ölçümü yaptılar ve dairelerin çoğunun gazını kaçak ver diye kestiler. Bacalı kombiyi hermetik ile değiştirmemizi veya aşağıdan yukarıya çelik baca yapmamızı, sızdırmazlık raporu vs. istediler. Ve bize anlaşmalı tesisatçıların listesini bıraktılar.
Bizim evimizde ve diğer dairelerde kaçak olduğunu sanmıyorum. Yönetici ile çatıya çıkıp bacayı kontrol ettik baca tertemiz. Zehirlenme yaşanan daireyi tamir eden tesisatçıar. Bacaya bağlanan kombi borusunda bir delik olduğunu söylediler. Sızıntını daire içindeki kombiden kaynaklandığını söylediler.
Bacalı kombimiz daha yeni 3 sene önce yenilemiştik.
Dairemizdeki ıstma tesisatı bacalıya göre düzenlenmiş hermetik yaptırırsak mutfağı dolapları yenilemek gerekecek. 3000-5000 arası masraf çıkacak.
Yaptığım araştırmada izin verilen CO limitinin 50 ppm olduğunu öğrendim. Yani milyonda 50 partikül. Ayrıca görevli kişi ölçümü yaparken bir cihazı kombinin arkasına soktu ve sıcak su musluğunu açtırdı 5-10 sn sonra dit dit dit diye bir ses geldi ve işte duydunuz sizde kaçak var dedi.
Ben cihazda ölçülen ppm değerini görmedim . Eğer böyle bir ölçüm yapılıyorsa kombinin arkasından değilde odanın içinde bir noktadan 5-10 dak bekleyip ölçülmesi gerekmiyormu.
Bize resmi bir kağıtda verilmedi her şey şifaen söylendi. Oldu bittiye geldi.
Evimizdeki halen kullandığımız kombi kaçak değil projeli ve legal. Ne yapmamız gerekiyor.
 
Bizim kullandığımız cihazlarda 50 ppm den itibaren alarm vermeye başlıyor, ayrıca ölçüm her zaman kaçak olacak noktalardan yapılır. Kombiniz hermetik değil de bacalı bir cihaz ise çelik baca yaptırmanız gerekir. Çelik bacaların da projesi vardır mutlaka.
 
Yönetici çelik baca yaptırmak istemiyor. Kestirip attı.
ayrıca ölçüm her zaman kaçak olacak noktalardan yapılır.
demişsiniz. Bu bana mantıksız geliyor. Kombi çalışmaya başladığında içindeki hava basıncı yükselir. Yanma sonucu oluşan gazın çok büyük kısmı bacadan gider ancak , bacalı kombi hava almak zorunda olduğundan hava aldığı yerden özellikle ilk yanmayaya başladığında dışarı doğru yanmış gaz yani CO verecektir. İşte ilk yanmaya başladığında siz CO ölçümü yaparsanız cihaz kaçak uyarısı yapacaktır. Ancak bu durum geçicidir.
zaten 50 ppm limitinin amacıda önlenemeyen bu kaçağın kontrolunu yapmaktır. (diye düşünüyorum)
Hermetik kombilerde yanan gaz tamamen dışarıdan alındığı için kaçak CO sıfır yada çok az olacaktır. Hermetik kombilerde yanma odasının yaşam alanıyla irtibatı yok diye biliyorum.
Hangi bacalı kombiyi dibinden ölçerseniz size alarm verir.
Üstelik biz kombinin dibine kadar gidip soluk alıp vermiyoruzki.
Bu 50 ppm lik limit ortam için geçerli değilmi. Bu ölçüm odanın ortasından bir yerinden yapılmalı değilmi.
Bir anlamadığım durumda şu. Zehirlenme olayı yandaki komşuda yaşandı. Bu durumun diğer dairelerle ne alakası var. Daha önce dediğim gibi gaz sızıntısı kombinin çıkış borusundaki delikten olmuş. Yani diğer dairelerle alakası yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,469
Kullanıcılar
449,888
Son üye
kalemx

Yeni konular

Geri
Üst