Bütün topraklamalar birleştirilmeli mi?

elek

Profesyonel Üye
Katılım
24 May 2006
Mesajlar
2,911
Puanları
318
Bütün topraklamaların birleştirilmesi gibi bir düşünce yaygınlaşıyor.Fakat başlıkta belirttiğim konuda bir belirsizlik var sanırım.Bu konudaki fikirleriniz nedir?Herkese iyi günler.







Düzenleme : Mesut PÜRMÜSLÜ
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
"Bütün topraklamaların birleştirilmesi düşüncesine" bende katılıyorum. UPS veya Zayıf akım sistemleri için ayrı ayrı topraklama yapılması değilde bir tek topraklama yapılmalıdır. Bundan sonra UPS veya diğer sistemlere bir topraklama barası üzerinden dağıtım yapılabilir. Tabi birden fazla topraklama tesisatı (UPS veya vb. için özel-ayrı bir topraklama değil) mutlaka iyi olacaktır. Bunlar bir eşpotansiyel bara sistemiyle mutlaka birbirine bağlanmalıdır.
 
bende kacakakim arkadaşıma katılıyorum bütün topraklamalar bir potansiyel dengeleme barasına bağlanmalıdır
 
yüksek frekansla çalışan genel makinalar için ortak toprak kullanılabilir ama ben gene de parsiyel topraklama taraftarıyım.
 
onemli olan toprak hatti üzerinden gerektiginde bosaltacagin yuk miktaridir. ayni toprak uzerinden baglanan sistem elemanlarinin tamami topraklama hattina bindirdigi yükü kaldirabilecek bir topraklama barasi mevcut ise o zaman arkadaslarimin dedigi gibi kullanilabilir.
ayrica topraklamanın iş yaptığı anda akım toprak hattına akmaya baslamadan mikrosaniyeler icerisinde yuksek gucte ters akım olusturur. eger sistem elemanları aynı topraklamaya bagli ise bu ters akim gucu yukselir. sistem elemanlarinin bu guce dayanikli olmasi gerekir.

sonuc: ikiside doğru uygulama ile kullanılabilir.
 
21/08/2001 Tarih,24500 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olan "Elektrik Tesislerinde Topraklama
Yönetmeliği"ne göre,tüm topraklamaların birleştirilme zorunluluğu vardır.Birleştirme yapılabilmesi
için de bazı şartlar gereklidir.Yönetmelik,çok zor anlaşılabilir tercüme!edildiğinden,iyice okuyarak uy-
gulanmalıdır.Konuya önem veren arkadaşlarıma,öncelikle,yönetmeliği birkaç defa (bir kere okuyup
anlayanı tebrik ederim) okumalarını öneriyorum.
 
Eskiden UPS ve Şebeke ayrı ayrı topraklanırdı ,bunun sakıncası aynı cihazları besleyen iki güç kaynağının aynı potansiyel farka sahip olamayabilmesidir.Farklı toprklama direncine sahip toprak hatlarının dezavantajları vardır.Bu sebeple bu iki topraklama birleştirilir.Ancak kullanılan birbirinden farklı topraklama çeşitleri vardır ve bunların kullanım yeri ve birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardır.

Ekteki linkten bilgi edinebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • Desktop.rar
    400.9 KB · Görüntüleme: 67
Moderatör tarafında düzenlendi:
Peki Paratonel topraklaması, norma topraklama hattı ile birleştirilmelimidir?
Sizce hangisi daha sağlıklıdır? Ana toprkalama ile birleştirmek mi? ayrı bir topraklama yapmak mı?

Rusya'da ikiside kullanılabiliyor, bana ayrı bir topraklama yapmak daha sağlıklı geliyor?

Sizin görüşlerinizi merak ediyorum.

Görüşmek üzere...
 
Paratoner topraklamasının işletme ve koruma topraklamalarıyla birleştirilmeleri sakıncalıdır.Çünkü yıldırım düşmesi anında ortalama 70-150 kA arası bir ani akım akışı olur ve bu akım indirme iletkeni ile toprağa taşınır toprak her ne kadar teoride sonsuz alıcı olarak tariflense de bir dirence sahiptir ve bu direnç toprağın farklı türlerine göre farklılık arzeder.Toprağa akan yıldırım akımları halkalar şeklinde toprakta yayılarak nötrlenir.Bu esnada akımın düşük dirençli materyaller üzerinden geçme isteği nedeni ile toprağa çakılı topraklama kazığı yada levhaları ve bunlara bağlı bakır iletkenler vasıtası ile sisteme geri dönüş yapabilirler.Çünkü bakırın özgül direnci her halükarda topraktan düşüktür.Bu durumun engellenmesi için her ne kadar tek yönlü parafudurlar kullanılsada ,yıldırımdan koruma topraklaması ile işletme topraklamasının birleştirilmei sakıncalıdır.Hatta Mümkün olduğunca uzak noktalardan toprak temasının sağlanması gerekir.

Selamlar ,saygılar.
 
Bütün topraklamaların birleştirilmesi derken herhalde bina tesisatlarını tartışıyoruz değil mi?
Eğer öyleyse bence de Paratoner tesisatının topraklamaları elbette ki ayrı olmak şartıyla... Topraklama sistemleri bir PDB ile birleştirilmesi İç Tesisat yönetmeliğine göre gereklidir...
Ama trafolar ve trafo Dağıtım panolarında durum farklıdır...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst