Böcek ve Bilgisayar

emas

Üye
Katılım
24 Kas 2008
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
37
Bilgisayar teknolojisinin gelişimi, bir böceğe bağlı olabilir. Araştırmacıların uzun zamandır peşinden koşmakta olduğu ve bilgisayarların gelişimine yepyeni bir yön verecek olan kristal yapısı, Lamprocyphus Augustus isimli bir böceğin dış kabuğunda bulunuyor.
Böceğin yeşil rengi, renk pigmentleri tarafından oluşturulmuyor. Kabuktaki kristaller ışığı belli dalgaboyunda kırarak, böceğin renginin yeşil olmasını sağlıyor.
ABD’deki Utah Üniversitesi’nden Michael Bartl ve ekibi, böceğin dış kabuğundaki kristal yapının, araştırmacıların elde etmek istedikleri gibi bir yapı olduğunu buldu. Şimdiyse ekip, bu yapıyı yapay yollardan elde etmeye çalışıyor.
Kristalin yarı-iletken ve uzun vadeli kullanım için dayanıklı olması gerekiyor. Bu yüzden, kitinden oluşan böcek kabuğu kullanılamıyor.
Araştırmacıların amacı, elektrik yerine ışıkla çalışan bilgisayarlar üreterek çok yüksek işlem hızlarına ulaşabilmek. Günümüzde veri aktarımında fiber-optik kablolar kullanılıyor. Ancak verinin bilgisayarlarda kullanılabilmesi için elektrik sinyaline dönüştürülmesi gerekiyor. Bilgisayarlar ışıkla çalışırsa, gelen veri dönüştürülmeye ihtiyaç duyulmadan kullanılabilecek ve böylece normal bilgisayarlarda günler sürecek bazı işlemler saniyeler içerisinde tamamlanabilecek.
1990 yılında bilim insanları, “şampiyon kristal” tanımını ortaya atarak, ideal bir fotonik kristalin elmastaki karbon atomlarının örgüsüne sahip olması gerektiğini öne sürdüler. Elmas, fotonik kristal olarak kullanılamamasının sebebi ise atomların çok sıkışık şekilde dizilmesi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,531
Kullanıcılar
449,906
Son üye
maniacrelax

Yeni konular

Geri
Üst