aynı kesitteki iletkenler

profesorus

Üye
Katılım
15 Tem 2007
Mesajlar
36
Puanları
1
Yaş
39
sistemde bulunan 3x70 lik mevcut kablo ısındığı için ve fiyat avantajını düşünerek 3x95 lik kablo ile değiştirmek yerine yine 3x70 lik ikinci bir kabloyu panoya bağlamak zorunda kaldım.ancak şu detayı atlamışım acaba problem olur mu?;
mevcut kablo yaklaşık 22 metre iken paralel olarak tesis ettiğim kabloyu aynı kanaldan döşeme zorluğundan dolayı daha farklı bir yoldan çektim ve doğal olarak mesafe de farklı oldu yaklaşık 40 metre.
bu durumda kablo dirençleri farklılığı problem çıkarır mı?
önerilerinizi bekliyorum...
saygılar
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bence, hiç problem olmaz. Kablolar yükü parall olarak paylaşacağından, herbırınden eşit akım geçecektır,
pens ampermetre ıle fazları ayrı ayrı olarak ölçüdüğünüzde de göreceksıniz. İçiniz rahatolsun..
 
Sn. profesorus ' un belirttiği durumlardan hangisi daha uygundur ?

* 3x70'lik kablo ısındığı için 2. bir 3x70 bağlamak mı, yoksa 3x95'lik yeni kablo almak mı?
 
Mevcut kablonun ısınması azalır ama eşit akım geçmez. 2. kablo 1. kablonun taşıdığı akımın yarısı kadar bir akıma maruz kalması lazım.akımları ölçüp buraya bildirirseniz faydalı bir bilgi olur.
kablo varken yeni kablo almak gereksiz olurdu zaten.
 
kesitleri ve metrajları aynı kablolar, çekilen amperi eşit bir şekilde bölüşürler.bunu net olarak biliyorum . Kesitleri eşit,metrajlar farklı olunca gerilim düşümü yaşanacağından(uzun olan kabloda)çekilen amperler eşit olamayacağını düşünüyorum.Bundan sonrası GENÇ ARKADAŞ ın hesaplamalarıyla ortaya çıkacak.
 
Sn. kompanze arkadaşa katılıyorum, mutlaka gerilim düşümü olacaktır. Bunun dezavantajı ne olacaktır peki, siz olsanız 2. kablo yerine, 3x90'lık mı kullanırdınız direk.
 
üzerine fazla akım alan ilk kablo ısındığında direnci artacak ve akım 2. kabloya yönelecektir
 
3x 70 lik kablo ikiside sadece biri yaklaşık 20 metre uzun. Burada doğabilecek tek sorun gerilim düşümü yönünden yeni çektiğin kablolun uygunluğu ki bence kesin uygundur çünkü yük artık ikiye bölündü ve bir iletkenden geçen akım yarıya düştü. Sadece yeni çektiğin eski kablondan birazdaha sıcak olur ama şimdikinin yarısı kadar ısınır ancak.
 
arkadaşım bunun benzeri örneklerini bi çok kez denedim gönlün rahat olsun kayda değer bir problem yaşama şansın çok düşük.
takma kafana canını sıkıcak bir sorun oluşmaz.
<<<<<<<saygılarımla>>>>>>
 
eğer yarın kabloyu iade etme şansım olursa değiştirmeyi düşünüyorum. yok eğer kabloyu aldığım şahıs iade almazsa yapacak bi şey yok paralel kollardan birinin direnci diğerine göre yaklaşık 2 kat olduğu için kısa olan kablo ısınmaya devam edecek.ama ben de öyle umuyorum ki yine de kablo kesitleri aynı olduğu için şu anki ısınmaya nazaran daha da az bi ısnma olacaktır.amperajlar istenmiş bazı arkadaşlar tarafından; şayet yarın kabloyu değiştirme imkanım olmazsa ölçer forumdaki tüm arkadaşları da bu acemiliğimin neticesi hakkında bilgilendirmiş olurum.demek ki insan hata yapa yapa hata yapmamayı öğreniyormuş ne yapalım:(
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,219
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst