Aydınlatma Hesaplama Yardım

xxsinsixx

Üye
Katılım
11 Ocak 2010
Mesajlar
65
Puanları
1
ARKADAŞLAR AYDINLATMA HESABI YAPMAM GEREKİYOR YARDIMCI OLABİLİRMİSENİZ SAĞLIĞINIZA DUACI OLURUM.

297 m2 çapında bir yerim var buraya floresan 2x lambalar ile aydınlatmak istiyorum diyelim. yanlız bilmediğim konu şu alanım 297 m2 bu alanın lüx değerini hangi formül ile bulmam gerekiyor ?

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
bu arada odanın duvar renkleri beyaz tavan rengi beyaz zemin rengi ise gri tonda.yükseklik ise. 2.80 cm tutturma yüksekliği 0.
2x58 w kullanmayı düşünüyorum ışık akışı lm 5200.
arkadaşlar yardımcı olucak birisi yokmu ?
 
Dialux kullanabilirsin diycem ama sanırım senin için uzun olacak. Olaya şu lambayla aydınlatacağım diye değil bu alanda şu kadar lüx ışık istiyorum diye başlamalısın. Sorularıma cevap verirsen senin için bir çalışma yaparım;

1- Binanın tam geometrik ölçüleri
2- Burası ne olacak(fabrika, depo vs...)
 
şöyle diyim iki bölümden oluşuyor biri var labaratuar kısmı
a-8.596
b-7.840
H-2.800
duvarlar ve tavanlar beyaz taban ise gri tonlamada açık gri. kullanılacak envarter ise TCW216-2xTL-D58W
bu bir labaratuar ben bunun lüx hesabını yapmaya kaltığım zaman 400 lüx ü göz önünde bulundurarak hesapladığımda 293 lüx sonuç
elde ediyorum.

Bir diğeri ise garaj
a-27.200
b-10,940
H-2,800
duvar ve tavan beyaz taban ise gri renk. armatür marka model aynı.
burada ise 400 lüx ü göz önünde bulundurarak hesaplama yapıyorum burada ise 185 lüx elde ediyorum.

bu şekil yola çıkıyorum elimde bir en az aydınlık listesi var emo dan aldığım en az aydınlatma ihtiyaxı lüx tablosuna bakıyorum oradan lüx değerini alıyorm ve hesaplama formülleri ile yapmaya çalışıyorum ve yukarıda yazdığım lüx leri elde ediyorum. dialüxe orada yazan lüx değerini girdiğim zaman haddinden fazla armatür koyuyor alana.?
mesela garaj için 500 lüx yazıp koyduğum zaman tavanın neredeyse hepsini armatür ile dolduruyor.
Yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar Bu konuda acemiyim.
 
Selçuk teşekkür ederim ama bana LUX değerini nasıl bulabileceğim lazım yukarıda yazdım yani hazır tablo ile değilde formüller metrakareyi hesaplayıp lüx değerini belirlemek istiyorum. yani daha açık bi şekilde senden önceki yazdığım konuyu net olarak okursan daha iyi anlayacağını düşünüyorum yinede teşekkürler.
ayrıca o vermiş olduğun linkteki tabloda kalıplaşmış sabit yerler için N tipi gibi mahal yerlerini değiştiremiyorsun.
 
Merhaba, biraz geç oldu kusura bakma ancak vakit bulabildim. Ekli linkte dialux ile yaptığım örneği bulabilirsin. Profesyonel aydınlatma tasarımcısı değilim ama bu şekilde sonuç üretip yaptığım uygulamalar, beni ağlatmadı.
Söylemek istediklerim;
- 2x58 2.8m tavan için fazla bir armatür. Tavsiyem 1x28 veya 1x35 seviyesinde kalman. Bu sana daha homojen bir aydınlatma sağlar ve parlamalardan kurtulursun.
- Laboratuar için 400lux talebin normal ama eğer sadece otopark olarak kullanılacaksa garaj için 50 lüx bile yeterli olabilir. Hadi aydınlık olsun dersen 100 lüx olsun ama 400-500 çok fazla.
- Bağlantısını verdiğim dosyada dialux dosyası ve çıktılarını görebilirsin. Garaj için 3 farklı seçenek var, bence 1x35W 100 lux en iyisi ama yinede ihtiyacı bilen sensin.

Umarım işine yarar.
 
teşekkür ederim melih abi çok sağol. biraz inceleyeyi. yeniden mesaj atıcam inş. Başarılar
 
abi birde soruyu şöyle sormak istiyorum.
60 metre kare bir alan var duvarlar beyaz tavan beyaz yer siyah renk.
peki ben bunun lüx ihtiyacını her hangi bir tabloya bakmadan formüller ile nasıl hesaplarım ? ynai öyle bir formül deki bana o alanın ölçüsünü yazarak ve gerekli bilgileri yazar o alanın lüx lümen ihtiyacını bulayım.
 
abi birde soruyu şöyle sormak istiyorum.
60 metre kare bir alan var duvarlar beyaz tavan beyaz yer siyah renk.
peki ben bunun lüx ihtiyacını her hangi bir tabloya bakmadan formüller ile nasıl hesaplarım ? ynai öyle bir formül deki bana o alanın ölçüsünü yazarak ve gerekli bilgileri yazar o alanın lüx lümen ihtiyacını bulayım.

Sanıyorum senin sorularını yanlış anladım. Eğer demek istediğin tam olarak şu ise;

Alanın fiziksel bütün özelliklerini biliyorum, bu özellikleri ve formülleri kullanarak bu alanın kaç lüks aydınlatma ihtiyacı olduğunu bulayım.

Burda bir yanlışlık var, şöyleki her alan kullanım amacına göre farklı lüks değerleri ile aydınlatılır. Aynı fiziksel özelliklere sahip bir depo ile bir ofisin lüks ihtiyacı farklıdır.

Dolayısıyla hesaba başlarken, o alanı kaç lüks ile aydınlatacağını standart tablolardan belirlemen, arkasından lamba sayısını, tipini seçmen gerekiyor.

Sanıyorum defalarca okuduğun ekli bağlantıda ki dökümanın ikinci paragrafı ;

"Aydınlatılacak bölgenin ortalama aydınlık şiddeti, aydınlatma amacına uygun olarak ilgili tablodanalınır ve diğer veriler yardımıyla en uygun armatür ve ampulün cins ve miktarı hesaplanır. ...."

demektedir. Burda ki ilgili tabloyu yine aşağıda ki linkte ve internette bulabilirsin.

Kastını yanlış anlamış olabilirim, öyleyse, yazarsan düzeltmeye çalışırım.

http://www.emo.org.tr/ekler/7e48472142cfdd1_ek.doc?tipi=34&turu=X&sube=0

http://www.emo.org.tr/ekler/2cf8d98dca2b9de_ek.xls?tipi=34&turu=X&sube=0
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst