Aydınlatma Hesabı Excel Programı yorumlarınızı beklyorum

Aynstayn

Üye
Katılım
10 Eyl 2009
Mesajlar
80
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar. Ekte yaptığım aydınlatma hesap programını gönderiyorum. Tablolardan hızlı seçim yapmaya yarayan bir makro içeriyor. Tesisat konusunda yeni olduğum için yorum ve önerileriniz bekliyorum. Ayrıca tablolar eskikler var ve yanlışlarda olabilir. Bu konuda sizlerinde katkılarını bekliyorum.

Saygılar.
 

Ekli dosyalar

  • AydinlatmaHesapProg.zip
    397.4 KB · Görüntüleme: 2,215
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Hesaplar doğrudur...
Sağlamasını yaptım...
 
Sayın mesutelb. Sağlamanız için teşekkür ederim. Size ve konuyu okuyan tecrubeli arkadaslara bir sorum olacak. Bazı armatürlerin yukarı ve yan kısımlarında yansıtıcılar bulunuyor. Işığın yukarı ve yanlara yayılması engelleniyor. Bu durumda bu tip armatürler için klasik formül ve hesaplar doğru oluyormu. Çünki yukarı ve yan tarafında yansıtıcı olduğu için tavan ve duvar yansıtma oranları 0.8 ve 0.5 olmuyor. Sonuç olarakta oda verimi yanlış seçiliyor.
 
Elbette endirek ,direk ,yarı endirek gibi aydınlatmalarda kirlenme oranını farklı seçmeliyiz aslında... Ama 1,25 katsayısı genel kabul görmüş ,fakat aslında her armatür çeşidine bunu uyarlamak doğru değil...
 
Hesaplar dogru ama bence onemli bir eksik var,armatur girisi ve armatur isik akisi veri girisi bolumunde olmamali, bu senin yaptigin kontrol programi olmus, sectigim armatur yeterlimi sorusuna cevap vermis.
Belirgin ureticilerin lambalarinin isik akilarinin oldugu bir tablo olsa, sen ordan lamba turunu(halogen,floresan,akkor vs.) ve kac watt olacagini secsen, sana nasil armatur kullanman gerektigini soylese cok daha verimli olur diye dusunuyorum.
Ama yine de guzel elines aglik.
 
Elinde armatürlerle ilgili tablo halinde verisi olan arkadaslar varsa bu verileride programa ekleyebilirm.
Yorumlar için teşekkurler.
 
Çok küçük hatayla buluyor, faydalı kullanılabilir.
 
teşekkürler
 
Mazide kalmış klasik hesaplarla oluşturulmuş bir tablo. Akkor flamanlı ampuller için geçerli olabilir, ancak piyasada binbir türlü armatür çeşidi var ve bu armatürlerin hem Bakım faktörleri, hem verimlilikleri birbirinden farklı.

Size tavsiyem,

Dialux adlı programı kullanarak birebir sonuçlara ulaşmanız. Kullanması gayet basit bir program. Tamamen ücretsiz. Bu kadar uğraştığınıza değmez.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,960
Mesajlar
913,921
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst