Ayarlanamayan Motor hızından dolayı eksen kayması

TTGM

Üye
Katılım
7 Ara 2017
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
38
Merhabalar, kendi yaptığım 200mm X 200mm ebatlarındaki routerımda eksen kayması hatası yaşıyorum. bunun sebebi kazımayı bitirip çerçevesini döner iken step motorlar çok hızlı dönüyor. GRBL Controller programı kullanıyorum oradaki ayarlar ile değiştirdiğimde boşta gezme hızı ve talaş alma hızları değişiyor. fakat talaşı aldıktan sonraki (Mesela harf kazırken) o harfin sınırlarını dönecek iken motorlar çok hızlı dönmeye çalışıyor. bazen kilitlenebiliyor. dolayısıyla eksen kaymış oluyor. GRBL Controller programında bu durum için ayrıyetten bir hız ayarı bulunmuyor. boşta hız ayarı ve talaş alırken ki hız ayarı bulunuyor.

Kartım Arduino olduğu için programın içinde var mı diye bakmaya çalıştım fakat .hex uzantılı olduğundan dosyaları açamadım.

Sorum şu: sınırları keserken ki hız ayarı diye bir şey var mı yoksa bir yerde hata mı yaptım ? Bu hata dışında sorunsuz çalışıyor halbuki.

Aspire programında G code almıştım.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Universal G-Code Sender programında denedim gene aynı sorun devam ediyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
g kodu sayfasındaki hızlar ya G0 (makinenin boştaki hızı) veya G1 ......... F5000 ( G1 tanımlı hızdır, cam yaparken programa bu hızı belirtirsiniz) gibi kodlar ile belirlenir. sizin çıkardığınız cam dosyasındaki F kodlarını bir kontrol edin. F5000, dakikada 5000mm hızla git demektir.
 
Universal G code programından takip ettim ve sınır hatlarını çizmeye başladığında

G1Z-1.667F1200.0 true true ok
G1X-7.402F3000.0 true true ok

kodları dönüyor, halbuki başlarken F 150

Hocam .cnc dosyasını notepad ile açtım ve oradada g1 hızları F1200 ve F3000 miş.
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.jpg
    Adsız.jpg
    95.3 KB · Görüntüleme: 44
  • asdasdasdasd.jpg
    asdasdasdasd.jpg
    237.2 KB · Görüntüleme: 30
Son düzenleme:
Bu sorunun ben gibi yeni başlayanlar için faydalı olması adına Aspire programında nasıl ayarlanacağını anlatayım. Zira biraz vakit aldı.

Toolpath kısmında takım seçerken edit veya select kısmından orada feeds and speeds diye bir başlık var ve altında feed rate ve plung rate ayarları mevcut. oradaki ayarları "mm/sec" cinsinden girerek ayarlanabiliyor muş. Tecrübesini paylaşan askinaslan'a teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst