Ayarlı güç kaynağı ile multimetre farklı değer veriyor

evet arkadaşlar güç kaynağında 5 volt ayarlıyken multimetre 6 küsür volt gösteriyor sebebi nedir? resmi siteye yükleyemedim hata verdi https://drive.google.com/file/d/1sQBUMaTKXwEcB670QhNPWzkHjrM8vqgH/view?usp=sharing


güç kaynağının kalibrasyonu bozuk olabilir.

avometrenin kalibrasyonu bozuk olabilir.

ikisin de kalibrasyonu bozuk olabilir.

bi de avometre ekranının sol üst köşesinde pil bitiyor işareti var. her şeyden önce pili değiştirip tekrar ölçüm almanızda yarar var.
 
Her ikiside doğru göstermiyor.

Üzülmeyin. Zaten hemen hemen her güç kaynağının yükte voltajı aşağı düşer. Kabul edilebilir regüle düşme seviyesi %10 dur.

Tam Profesyonel güç kaynakları ise, bu düşmeyi tolere edip, voltajı sabit tutarlar. Hatta bazı modelleri, çıkış voltajını prob ucundan sensör kablosu ile kontrol edip, çektiğiniz akım için zorlandıklarında kısa devre uyarısı verip kendini kapatır. Ayrıca daha önemlisi voltaj çıkışlarındaki gürültü seviyesi oldukça düşük ama fiyatları cidden yüksektir.

Gelelim ölçüm cihazlarımıza;
Elektrik ve elektronikte kullanılan ölçüm cihazları tam değeri göstermek durumundadırlar. Lakin hangi marka olursa olsun, bizim satın aldıklarımızın en iyisi bile "şanslıysak" %1 civarında yanlış okur.

Daha yüksek doğrulukta yani %1 in çok altında ölçüm yapabilmek için, Rohde & Schwarz yada HP gibi pahalı marka ölçüm cihazlarını (tansiyonunuz varsa fiyatlarını sormayın) endüstriyel şirketler ya da parası bol kişiler satın alırlar.

Ancak bu doğrulukta bana yetmez diyorsanız, yine bu ve benzer daha uzman firmaların çok özel ürünlerini satın almak durumundasınız ki, çok fazla ciddi bir banka kredisi çekmek zorunda olduğunuzu hatırlatırım.


Gelelim size tavsiyeme.

Arkadaşımızın da dediği gibi önce ölçü cihazınıza iyi marka bir pil takın ve tekrar ölçüm yapın.
Baktınız olmadı.
Daha kolay taşındığından dolayı ölçü aletinizi bir tanıdığınız arkadaş ya da bir elektronikçi de aynı DC kademede en az iki farklı cihazla mukayese edin.
% 2-3 ölçüm sapması normaldir. Eğer sapma daha yüksekse ve Mümkünse, yani anlıyorsanız, kalibrasyon ayarı yapın.
Zaten ölçüm sapması %3 ten yüksekse, yeni bir multimetre satın alın.

Güç kaynağı için yapabileceğiniz tek şey, içinde ayar potu varsa;
Kalibrasyon ayarı yapmanız.
Ancak bu ayar sırasında, cihazınıza hasar verebilir ve daha önemlisi, plastik eldiven kullanmıyorsanız,
Yüksek voltaj elektrik çarpmasına siz maruz kalabilirsiniz.
Bu ayarı mutlaka profesyonel birine yaptırmanızı öneririm.

hocam pili değiştirdim 5.12 volt göstermeye başladı
Demek ki ölçü aletinizi, daha profesyonel bir marka ile, değiştirme zamanınız geldi.
Çünkü ölçü aleti bu işlerde Her şeydir.
 
hocam ben bu işlerle kırk yılın başı bir şey bozulursa tamir için kullanıyorum. birkaç yıl önce bir proje için almıştım. Değiştirmek için ayıracağım bir bütçe yok çünkü çok nadir kullanıyorum. Makine öğrencisiyim, elektronik öğrencisi olsam belki gerekirdi ama bizim bölümde ve bölümden sonra herhangi bir alanda gerek olmayacak. %5 ten fazla sapma olmadığı sürece cihazları yakmam. Bundan fazla değildir diye tahmin ediyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,172
Mesajlar
915,635
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst