Autocad'da Plan Nasıl Çizilir

tahir549

Usta Üye
Katılım
21 Ara 2008
Mesajlar
291
Puanları
197
Konum
GEBZE
Arkadaşlar ben daha önce autocad kullanmadım ama öğretmek istiyorum programı bulacağım daha ama aklımda şu sorular var.
1-Örneğin bir elektrik tesasıta projesi çizilecek ilk önce nereden başlanıyor mesela evin inşaatın inşaa projesinimi buluyoruz cam kapı pencere gibi etkenler nasıl gözediliyor.Ve evin güç hesaplaması panonun konulacağı yer kofranın konulacağı yer v.s şeyler neye göre belirleniyor.

2-ben şöyle birşey gördüm ya bana cami projesi lazım dedi arkadaş çizimcide kolay dedi örnek bir cami şemasını bir iki revizyonla düzenleyip attı flaşa verdi tamamdır diye bu plan projeyi imzalayan adam demiyor mu bu bu camiye aitmi yada eve mi ait değilmi diye.

Ben autocada yeni başlıyorum deneyim ve nereden başlanması gerektiği hususlarında yardımcı olursanız sevinirim.
 
1- öncelikle autocad komutlarına biraz hakim olmanız gerek. belli başlı bir kaç komutla başlayıp ilerletebilirsiniz. örneğin polyline (pl), copy(c), fillet(f) gibi sıkça kullanılan komutları pekiştirin. daha sonrasında hazır çizilmiş bir elektrik projesini kopyalayıp elektrik tesisatını boşaltın, siz yeniden kopyaladığınıza bakarak çizmeye çalışın. küçük tek daireli yada 2-3 daireli projelerle başlayabilirsiniz. Biraz uğraştıktan sonra zaten gerisi gelir. ayrıca iç tesisat yönetmeliğini de okumanız işinizi kolaylaştıracaktır.

2- bahsettiğiniz camii projesi sadece abone amaçlı "son durum projesi" ise bazı bölgelerdeki elektrik dağıtım şirketince, mimari çok önemli olmayabiliyor. genellikle bağlantı gücüne baktıkları için önemsenmiyor olabilir.
 
Son düzenleme:
cami örnekti bunu apartman daireleri içinde yapıyorlar yani binanın inşaat projesine bakmadan dediğiniz gibi güç hesaplıyorlar v.s 1-2 hat daha çekip bırakıyorlar

Birde bu binanın projesini nasıl elde ediyoruz müşteri bize geldiğinde elektrik tesaitı projesi çizdirecek binanın projesini planınımı getiriyor biz o planı autocad a mı aktarıyoruz yoksa hazır yukarıdaki bahsettiğim gibi bir apartman dairesinimi kullanıyoruz sadece
 
uygulama projelerinde mimari projeler autocad ortamında gelir genellikle. Bu gelen mimari üzerine elektrik projesini çizeriz. şayet çok eski bir bina ise müşterinin elinde varsa kendisinden, yoksa belediye fen işlerine ruhsatı ile gittiğinizde dosyasından çıkartılabilir projeler. ozalit olarak geldiyse projeler üzerinde ölçüleri mevcuttur zaten bakarak çizilebilir. şayet büyük bir bina ise ozalitçiden tarama yaptırarak bilgisayar ortamına .tif dosyası olarak atar, autocad ekranına aktarır üzerinden de çizilebilir.

uygulama projelerinde mimari de kesinlikle değişiklik yapılamaz. (enerji odası, kablo bacasının yerleri eksik veya uygunsuzsa mimar ile görüşülerek düzeltilir). ancak son durum projelerinde bazı elektrik dağıtım şirketleri bağlantı gücüne baktığı için benzer bir proje kullanılabilir. tabii bu elektrik dağıtım şirketinin de inisiyatifindedir birazda. Tesisat muayene sırasında binanın projedeki gibi olmadığı anlaşıldığında müşterinin abone olamama riskini de göz önünde bulundurmak gerekir. o yüzden eski projeyi bulup ona göre çizmek en uygunudur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,147
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst