Autocad’te kablo ölçtüğünüzde Yüzde kaç pay yada ilave ekliyorsunuz ?

Katılım
18 Mar 2015
Mesajlar
296
Puanları
1
Yaş
28
Selam arkadaşlar. Örnek; Autocad’te 40 priz için kabloyu ölçtünüz ve 500 metre buldunuz. Peki ama çizim ile gerçek kablolama aynı olmaz. Buyüzden buna kaç metre ilave ekliyorsunuz ? Aşağıdaki maddeler gibi...

Yani;
1) kablo çizimdeki gibi gerçekte dümdüz gitmez. Dolambaçlı gidebilir. Böylece biraz daha kablo harcanır
2) priz kasalarında uç bırakılır
3) üst kata şaftan çıktığı için şaft payı eklenir

Bunun gibi 500 metre ölçtüğünüz bir kabloya ekstra ne uzunluklar ekliyorsunuz ? Yüzde 10 eklerim diyenler oluyor doğru mu ?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Ben yaklaşık %15- %20 arası eklerim. Bir kaç kere sağlaması yaptım. Ama elbette ,kablo metrajı açısından %100 doğru bir Y.Maliyet hesabı zor çıkar.
 
Genelde proje ile uygulama metrajları aynı olmaz hele hele tünel kalıp konut işlerinde. Uygulamacı kasa ve buatlar projeye göre olması gereken yerde ancak kablo güzergahı için en kestirme yolları tercih eder.
Konut işlerinde linye güzergahı projede de uygulamada da X eksenindedir sadece panoya iniş Y eksenindedir ve ilave olarak sadece bu verilir. Priz sortilerinin hepsi Y eksenindedir atıyorum kat yüksekliği 2,60m priz yüksekliği 40cm ise sorti başına 2,20m ilave edilir.
Ticaret merkezi, konferans salonu,v.b. tavalı (kablo kanallı) işlerde tava güzerganın duvara olan mesafeleride göz önüne alınmalıdır.
Özetle 3 boyutlu düşünmek gerekir. Daha önce böyle bir işin uygulamasında bulunmadıysanız 3 boyutlu düşünmeniz pek mümkün olmaz.
 
%20 yazarım hocam ben her zaman birim fiyatlı işlerde de anahtar teslim işlerde de sıkıntı olmaz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,531
Kullanıcılar
449,905
Son üye
smartnet

Yeni konular

Geri
Üst