Atatürk H.E.S. tanitim sunumu

Burçin ERİŞEN

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
24 Eyl 2007
Mesajlar
718
Puanları
156
Yaş
46
Sn.Kontrolkalemi üyeleri

Geçenlerde elime geçen ATATÜRK H.E.S. nin tanıtım sunumunu sizlerle palaşmak istedim bir santralin hangi ünitelerden oluştuğunu ve nasıl çalıştığını açıklayıcı bir şekilde anlatmaktadır.İnşallah faydalı olur


Kolay Gelsin
Saygılarımla...

Link : ATATURK_HES_tanitim.rar
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Gerçekten mükemmel bir sunum, bu tür konularda paylaşımlarınızı esirgemediğiniz için size saygı duyuyor çalışmlarınızda başarılar diliyorum.
 
paylaşım için çok teşekkür ederim,geçen yıl arkadaşım oraya h.e.s. teknikeri olarak girmişti,(okulumuzun tarihinde ilk defa devlet kadrosu açıldı). gitmiş kadar oldum sayende saol ;D
 
Gerçekten çok güzel bir sunum eline sağlık teşekkürler
 
sn burçin güzel sunum olmuş. teşekkür ederim. (+ pop)

benim istediklerim anlatılmış. ancak istediğim türbine yol verme ile başlayıp , şebekeye enerji verileceği zaman aralığındaki işlemler. genel olarak biliyorum. ancak senkronizasyon konusunda hala çözemediğim konu var. örneğin : enerji üretimi esnasında generatörün(türbin) senkron olarak devreye girmesi gerekiyor. faz açısı frekans ayarı nasıl olur, bu değerler farklı olursa nasıl hatalar meydana gelir. bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. paylaşımınız için tekrar teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
 
Sn. aliplc

* Geçmişte bir baraj gezimiz sırasında, barajda çalışan mühendis canlı olarak frekans ayarının nasıl olduğunu göstermişti. Bildiğiniz gibi, Şebeke ile generatorun bağlantısı için senkronizasyonun sağlanması gerekiyor. Senkronizasyonun sağlanmasında önemli bir rol oyanayan şudur; HES'ler için türbinlerin kanatlarının ayarlanmasıdır. Türbin kapağının kanat açılarını gerektiği zaman azaltarak ve arttırarak bu senkronizasyonda görev almaktadır. Kanat açıları ile oynayarak istenen frekans ve devir ayarı yapılabilmektedir.
 
sn robolektronik, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. daha detaylı bilgilerinizi karşılıklı oturarak sohbet ortamında öğrenmek isterim. saygılar sevgiler,....
 
Yav arkadaşlar ben bu sunumu açamıyorum ne yükleyip açmam lazım bileniniz varsa bi zahmet söyleyebilirmi?
 
Sn. aliplc

* Geçmişte bir baraj gezimiz sırasında, barajda çalışan mühendis canlı olarak frekans ayarının nasıl olduğunu göstermişti. Bildiğiniz gibi, şebeke ile generatorun bağlantısı için senkronizasyonun sağlanması gerekiyor. Senkronizasyonun sağlanmasında önemli bir rol oyanayan şudur; HES'ler için türbinlerin kanatlarının ayarlanmasıdır. Türbin kapağının kanat açılarını gerektiği zaman azaltarak ve arttırarak bu senkronizasyonda görev almaktadır. Kanat açıları ile oynayarak istenen frekans ve devir ayarı yapılabilmektedir.

Sizin dediğiniz generatörün devrini ayarlamak için yapılıyor. HES için de doğrudur. Ancak anladığım kadarıyla sorulan soru, şebeke ile generatörün nasıl senkronize edildiği;

Generatörün bir frekansı var. Şebekenin de var. Eğer bunları doğru senkronlamazsanız aynı faz bile olsa faz çakışması olur.

Bunu önlemek için senkromeş (aslında orijinali syncromatch) denilen ölçüm cihazı kullanılır. Mekanik olanlarının iki tane döner ibresi vardır. Her bir ibre bir tarafın frekansına göre döner. Şebeke frekansı ile generatörün frekansının aynı anda sıfırdan geçtiği anda operatör kesiciyi kapatır ve sistemleri paralel bağlar.

Ancak günümüzde bunlar otomatik olarak digital senkromeçlerle yapılmaktadır.
 
tşkkür ederim süper.bnde bir hes için iş görüşmesine gideceğim.temel bilgiler edindim sayende saol.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,105
Mesajlar
915,013
Kullanıcılar
449,806
Son üye
Burak5316

Yeni konular

Geri
Üst