Astsubayların Sorunları

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
dünyada bir insan hem avukat hemsavcı hemde hakimse bu sadece türk subayı olabilir. bu söz benim degil ama dogru oldugunu biliyorum.bizim subaylarımızın olaylara bakış açısı nedir acaba onuda merak ediyorum dogrusu.
 
TSK bizlerin gözbebeği... Güvencemiz, geleceğimiz...
Subay, astsubay ve uzmanların; aldığı her kuruşu fazlasıyla hakettiklerini de düşünmek istiyorum.

Konu adaletse, eşit işe eşit ücretse üniversite mezunu üçotuz paraya çalışan o kadar çok insan var ki...
Adam onca sene okumuş, elektrik mühendisi olmuş 2000 TLye şantiye şefliği yapıyor. Neden ? Babası çok zengin de, hobi olsun diye mi çalışıyor ? Sorumluluk, hayati tehlike, stres... Akşam olunca evine gidemez, şantiyede kalır. Yemekleri hiç söylemeyeyim...

Neresinden tutalım ki biz bu konunun. Bu tür dertler her kesimde var. Okumuşların hali bile berbatken, vasıfsızların halini siz düşünün. İnsanlar, evlerine götürecekleri kuru ekmeğin hesabını yapmak zorundalar...

Astsubayların da mutlaka kendilerince önemli ve zor sorunları vardır. Ama bunları biz çözemeyiz.
Sadece Trakya'dan bakarak konuşmuyorum. Doğudaki şartlarını da biliyorum. Ailelerinin çektiklerini biliyorum.
Esnaf gözüyle bakarsak, sıfır sermaye ile işe başlayan bir kişi 2-3 senede sıfır arabayı çok zor alır. Ama astsubay alır... Alsın ! Vatanı savunsun. Düşmana korku salsın. Ben rahat uyuyayım...

Ya öğretmenler ? Şantiyeci gözüyle bakarsak taş gibi hayatları var. Ama ben diyorum ki, benim evladımın eğitim ve öğretiminin sorumluluğunu almış ve bunu layıkıyla yerine getiren bir öğretmen 4-5 binlira almalı ki aklı sadece işinde olsun. Çocuklarımız iyi yetişsin.

Gönül istiyor tabi... Ama ülke şartlarında astsubayların hali hiç de kötü değil. Memurlar da göreceli olarak iyi durumdalar. Dertsiz iş yok. Hayat herkese zor. Sabancıya, Koç'a soralım dertlerini. Bir anlatsalar oturur ağlarız... :)
 
Zor ve ağır şartlar dediğiniz işlerin çoğunu erler yapıyor zaten.Sabahın 4ünde sırf kendi egolarını tatmin etmek için 200 kişilik bölüğe şınav çektirende astsubaylardır.Kademede görevli bir astsubayın 30 yıllık askeri bir jipin sırf lastiği indi diye bir askeri tekme tokat dövmesi,ağır küfürler etmeside sanırım aldıkları maaşın azlığından kaynaklanıyor,TSK ile hiçbir sorunum yok,aksine vatanını askerini seven bir Türk vatandaşıyım,fakat bu ülkede 750 tl ile 4 nüfus besleyen,kira veren ve buna rağmen şükreden bir adamın yanında istekleriniz çokta samimi gelmedi.
 
Mardahan mesaj attım size geldimi acaba ?
 
Subaylık astsubaylık uzmanlık polislik vs. güvenlik sektöründe çalışan personel olarak görmek lazım olayı vatan millete bağlamak bence yanlış. Bir şantiyede bir iş kazası ile allah göstermesin bir rütbelinin zarar görmesine aynı gözle bakmak lazım. O kişi nasıl o şantiyede çalışmak zorunda değilse bir tercihse assubay olmakta bir tercih Hepimizde biliyoruzki uzmanlık yaygın değilken assubaylar kahrını cefasını çekerdi ama günümüzde uzmanlar o kadar arrtıki assubaylar yüklerinin büyük kısmını uzmanlara geçti. O kadar ah vah denecek bir durum yok.
bir assubayım vardı derdiki rütbenin yeri omuzla kol arası 1 karıştır ama biri yukarı bakar biri yana birinde yukarı doğru yükselirsin diğerinde olduğun yere kazık çakarsın kazığın artar yana doğru büyürsün. O yüzdendir ki fark bir karışama gökdelen dikme hakkı var fark olması çok doğal. günümüz şarlarında ailemde 3 astsubay olan biri olarak söylüyorum ki gelirleri gayet iyi.
 
arkadaşlar sanırım herkes ücrete kilitlenmiş durumda.elbetteki ücretleri iyi olmak zorunda başka sıkıntıları yokmu bu adamların ben aslında o konulara deginmenizi beklerdim.15 sene mecburi hizmet(nedenve hangi meslekte var).aylık nöbetler her ay 24 saat kışlada en az 4 gün,askeri hastanelerdeki durumları,askeri yasaların adaletsizlikleri,tayin durumları(japonlar 2 kere ev taşımanın bir yangına bedel oldugunu söylerler.çocuklarının babalarının görevi nedeniyle sık sık okul ve çevre degiştirmek zorunda kalmaları(bence en büyük sıkıntı burda),asker le birebir muhattap olmak zorunda bu yüzden ne asker seviyor,ne subayı seviyor ne uzmanı seviyor nede kendi aralarındaki kavgaları bitmiyor.(bende sevmem ama:))4ün 1 ine düşemeyen tek memur oldukalrı söyleniyor.ne bileyim amma sıkıntıları varmış haa.::))
 
Sayın kalptencan siz astsubaylık mesleğinin hep eksilerinin yazılmasını istiyorsunuz ama arkadaşlarında yazdığı gibi dışarıda astsubayların aldığı maaş ve sosyal statü için can atan binlerce insan var.Mutlaka her mesleğin kendine göre zor şartları vardır .Siz hep yukarı bakıyorsunuz diyeceğim belki üzüleceksiniz birazda alt kastlara! bakınız.Astsubay arkadaşların çok gençyaşta emekli olmalarıda iyi bir durum...
 
sayın meraklı elektrikçi dogru söylüyorsunuz aynen katılıyorum.benim aslında dilegim! ki gerçekleşmez ama bütün insanların maaşları aynı olamasada sosyal statüleri aynı olsun.konu astsubayların sorunları oldugu için bunlara deginiyorum.tabiki çok güzel ve onurlu meslekleri var herkese nasip olmayacak bir işleri var.bu bile yeter.fakat toplumda yanlış anlaşılan ve ötelenen sorunları dile getirmek maksadıyla söyledigim sözler.neden tsk nın gelişemedigininde bir göstergesi olarak görüyorum diger kurumlarımızda da bu böyle ne yazıkki..

''SAYIN kontrolkalemi üyeleri yeni ögrendigim bir habere göre gazeteci yazar ''umur talu''astsubayların sorunlarını anlatan yazı dizisinden dolayı genelkurmay tarafından sansüre ugramış.bizde burda sansüre ugramayalım:)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Öncelikle üye olduğumgün itibariyle forumda dile getirdiğim problemlere yardımcı olan arkadaşlara teşekküreder ve Astsubay olmam nedeniyle açılan bu konuda tamamen gerçek olansıkıntıları dile getirmek istiyorum .Öncelikle bu oluşum sadece maaş hareketideğil aynı zamanda iade-i itibarmeselesidir.Herkesin yaptığı işe saygı duyduğumu ve astsubay olmadan önce sivilpiyasada 3 yıl süreyle çalışmamnedeniyle şartların ne olduğunu bilmekteyim.
1.T.C. ‘de gerekli tahsili yapmasına (hatta yükseklisans,doktora vb.)rağmen 1 inci derecenin 4 üncü kademesini alamayan tek memurkesmidir ve emekli olunca bu durum maaşı oldukça düşürmektedir.Albay rütbesindesadece iki yıl çalışan bir Albay kadrozusluktan emekli olarak yaklaşık olaraknormal emekli tazminatının yarısını almaktadır ve emekli maaşı çalışırken aldığına çok yakındır.
2.İnsan hayatı geri dönüşü olmayan bir süreçtir ve şua n güneydoğuda tabiri caiz isekelle koltukta çalışan binlerce astsubay var.Ve büyük bir kısmı subaylarınkadrolarında vekaleten görev yapıyor ama onlara ödenen tazminattanyararlanamıyor.
3.Gün itibariyle Uzman arkadaşlar ve astsubaylar öncelikleaskeri hastanelerde muayene olmak zorundadır ve çoğu zaman ikinci sınıf muamelegörmekle beraber bazı rahatsızlıklarına dr. Ları inandıramamaktadır. Çoğu zamanüst komutanlıktan emir var diyerek rahatsızlığı sabit olan insanlara istirahatVERİLMEMEKTEDİR.
4.Ordudaki Astsubay sayısı 97 bin subay sayısıda 36 bincivarıdır. Maaşa orantılı kesintilerle kurulan ve idame ettirilen OYAK Türkiye nin en fazlasıcak para giren kuruluşudur.%70 ine yakın kısmını oluşturan astsubaylarınyönetiminde hakkı yoktur ve bu kurumda yönetici pozisyonundakı insanlarınyakınları dışarıda asla göremeyecekleri yüksek rakamlarda maaşalmaktadır.Ayrıca belli bir toplu parayatırma sonucu oluşturulan emekli sistemine gore ne kadar yaslıysanız o kadarçok maaş ve toplu para alırsınız TSK da en uzun görev yapan kişilerin çoğunluktan olmamasına rağmen buparaları almaları adil ve hakkaniyetli midir?
5.Gelelim sorumluluk olayına ;ordunun tüm zimmeti ve mali sorumluluğu Astsubayların üzerindedirtrilyonluk silah,mühimmat,araç gereç vb.Komuta kademesindeki personel Ergenekon hariç Jhiçbir hususta attığı imzadan sorumlu değildir.varsa bir sıkıntı hesapsorulacak adres bellidir.Bu da yetmezmiş gibi görülen lüzum üzerine diyebaşlayan yazılarla aynı anda birden fazla mali ve maddi sorumluluk getirengörevler de çalıştırılabilirsiniz.Soruyorum sivil piyasada çalışan bir elektrik teknisyeni aynı andamuhasebecilik,işletmecilik,yöneticilik ,gerektiğinde aşçılık,askerlik yapabilir.Maalesef bizim elektrikteknisyenlerimizden çoğu zaman bunlara benzer daha sayamadığım bir sürü ilavegörev hemde en iyisi olmak şartıyla istenmektedir.
5.Lojman: Astsubayın lojman hakkı %45 tir Uzman personelin 2,5civarı. Sayısal olarak orantıladığınızda nasıl bir adalettir yorum sizin.Ordu evi kamplar vbsosyal tesisler aynı esaslarda dağıtılmıştır.
6.12 yılda 5 farklı yerde çalıştım 6 ıncıya gidiyorum .4-5defa doğuya giden Astsubaylar var.oğlum 3 üncü sınıfa 4 üncü farklı okulda başlayacak.Daimi alışveriş yapacak bir mahalle bakkalına hasretkalmak nasıl bir duygu yaşamadanbilinmez.Yollarda eşyalarım, ben veailem taşınmaktan taşınmaktan harapoldu.
7.Dünyanın hiçbir yerinde yasama,yürütme ve yargı aynı aynıkişilerin elinde değildir ama bu bizimmeslekte uygulanmaktadır ve mühürkimdeyse Süleyman odur sözü mühürün nasıl ve hangi Süleyman içinkulalanılabileceği gayet açıktır.
8.Bizde mesai mef’umu yoktur.yani emir verildikçe 24 saatkesintisiz ve devamında süresiz çalışmakzorundasın ayda en az 4-5 nöbet ,tatbikat ,görev , arazi faaliyeleri eşgötürülmeyen yerler de çalışma sürelerinide eklersek 30 yıllık meslek hayatındayaklaşık 5 yıl evinden ailenden uzak kalınmaktadır.Hiçbir yan gelir ve ek işimkanı yok.Mesleğin psikolojik sıkıntılarına hiç girmek istemiyorum ayrı bir tartışma konusu olur.
Mutlaka toplumun her kesminde olduğu gibi bu gruptada çürük elmalar vardır ancakgenele mal etmek haksızlık olur. Yukarıda birkaç madde halinde sıkıntılarısıraladım bunları fazlasıyla arttırabilirim ama çözüm değil tabiki.Yıllariçerisinde yapılan ayrımcılıklar maddi ve manevi olarak had safhaya ulaşması nedeniyletepkiler doğmaya başlamştır ancaK asıl hedef’’ ÜLKEMİZİN BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUMAKADINA EN ÖNEMLİ KURUMLARDAN BİRİ OLAN TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİ ,ÇALIŞANPERSONEL ARASINDAKİ AYRIMCILIĞI HAD SAFHAYA ULAŞTIRARAK NİFAK SOKMAK SURETİYLEYIPRATMAKTIR.VE BU SONUÇLAR KISA ZAMANDA OLUŞMAMAKLA BİRLİKTE DOĞMASINA SEBEBOLAN VE TEDBİR ALMAYARAK ÇANAK TUTAN SORUMLU LİDERLERİ ESEFLE KINIYORUM.ÜLKEHARİTALARININ VE YÖNETİMLERİNİN KAPİTALİST GÜÇLERİN EGEMENLİĞİNDE TEKRARŞEKİLLENME SÜRECİNE GİRDİĞİ BU GÜNLERDE BUNA BENZER OLAYLARIN YAŞANMASIÜZÜCÜDÜR.
SONUÇ OLARAK ; ASKERVEYA SİVİL HİÇBİR CAN 2-3 BİN LİRA PARAYLA EŞDEĞER TUTULAMAZ.KENDİ İSTEĞİYLE VEYA COCUKYAŞTA BU MESLEĞE ADIM ATMIŞASTSUBAYLAR HAKLARINI ALAMAMALARINA RAĞMEN EN FAZLA ŞEHİT VEREN ASKERİ PERSONELDİR.
 
Sayın SİNCE arkadaşım astsubaylık mesleği askeri bir meslek olduğu , mesleki ve idari problemleri biz sivillere kapalı olduğu için konulara uzağız.Ancak her meslekte bahsettiğiniz konulara yakın sıkıntıları var.Zaman zaman belirttiğiniz konuları medyada görebiliyoruz.Keza askerlik yaptığımız için kısmen yakından da gördüğümüz sizi haklı çıkartacak bazı şeyleri biliyoruz.Gönül isterki Sezarın hakkı sezara verilsin! sosyal statü ve maaşlar arasındaki uçurum makul seviyede kalsın.Demokrasinin gerçek anlamda yerleşmeye başladığı ülkemizde inşallah bu tür konularda zamanla ele alınır ve problemlerinize çareler üretilir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,602
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst