assembler ile ilgili soru

engin0808

Üye
Katılım
28 Nis 2011
Mesajlar
144
Puanları
1
meraba ben MPLAB 8.36 kullanıyorum ( pek kullanıyorum denemez, yeni başladım) program yazma işlemine gelene kadarki işlemler nelerdir? hani şu modül açma veya komutları yazmadan önce başa yazmamız gereken kodlar fln nelerdir? ve sonra bu kodu iss ye atmak istiyorum çok basit bir kodla bunu pekiştirebilirmisiniz? ör: PIC16F628A pic!' i için bir direnç bir ledden oluşan bir devrede sadece bu ledi yaksın okadar.cevap gelene kadar bende iss de devreyi çiziyim, umarım güzel bir cevap gelir.
 
yardımcı olabilirsem ne mutlu ;
öncelikle windows donatılardaki not defteri ne proğramını yaz, .asm uzantı ise kaydet.
2.olarak bu *.asm dosyanı *.hex uzantısına çevirmen lazım. (ki pic e yükleyeceksin)
*.asm yi *.hex e çeviren proğram MPLAB la birlikte gelen "MPASMWİN" proğramıdır
bu proğramda açılan pencerenin en solundaki seçeneklerden "hekzadecimal" i tıkka, ortadaki seceneklerden "ınhx3m" i seç, pic modelinide belir. *.asm dosyanıda üsteki boşlukta tanıt. ve ASMBLE linki ni tıkla.(kaynak dosyanın yanına 4-5 tane dosya gelecek.*.hex senin işine yarayan dosyadır. ki ilk denemende malesef hata verecektir. nerelerde hata yaptığınıda sana bildiren bir dosya var.
en son aşama ise *.hex dosyasını pic ine yüklemek. bunuda mplab ile yapacaksın.


LIST P=16F84;
satırı, programın hangi PIC için yazıldığını belirtir. LIST bir compiler bildirisidir. Yani compiler'i yönlendiren bir komuttur ve yegane kullanış amacı yeri burasıdır.
Başlık bölümünde ayrıca verdiğimiz örnekte kullanılmayan İNCLUDE komutu da kullanılabilir. include komutu adresleri sabit olan STATUS, PORTA, PORTB, TRISA, TRISB gibi özel registerlerin "atamalar" bloğunda adreslerini her defasında belirtme zorunluluğunu ortadan kaldırmak için kullanılan bir compiler bildirisidir. Bu bildirinin kullanılışı ilerdeki program örneklerinde daha detaylı olarak verilecektir.

ledi yakma meselesi kolay. komutları kavrayınca ne kadar kolay olacağını anlayacaksın
 
çok saolun geçekten güzel anlatmışınız..şimdi sadece asm dilini örenmem gerekecek sanırım buda işin zor kısmı..
 
Gözünüzde büyütürseniz zor olur yoksa yapısını anlarsanız çok da karışık olmadığını göreceksiniz.
 
örnek bir yazılım verebilirmisiniz not defteriinden yazılmış..çünkü ben yazınca birsürü hata çıktı..Bide fetihnesli kardeş, senin dediğin ınhx3m seçeneğini göremedim acaba hata almamın sebebi bu olabilirmi??
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,311
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst