Asimo'ya Balıkesir'den rakip geliyor

Hanibal

Üye
Katılım
15 Nis 2006
Mesajlar
166
Puanları
1
Yaş
35
55ea74c6f018fbb8f881227e.jpg

Honda'nın Asimo'su düştüğünde kalkamıyor

Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Davut Akdaş, yürüyebilen, sağa sola dönebilen, merdiven çıkabilen ve düştüğü yerden kalkabilen bir robot üzerinde çalışıyor.

Yrd.Doç.Dr. Akdaş, uzay çalışmalarında ve insanların yaptığı işlerde faydalanılması hedeflenen robot projesi için 11 yıldır çalıştığını belirterek, çalışmasının son aşamaya geldiğini söyledi.

'23 Serbestlik Dereceli İnsansı Koşan Robot' başlıklı projesinin 2005 aralık ayında TÜBİTAK tarafından kabul edildiğini ifade eden Akdaş, "robotu hazırlamak için gönderilecek maddi desteği bekliyorum. Kurumdan 170 bin YTL istedim...

"Yardım martta gelecek, ardından gerekli mekanik parçaları almaya başlayacağım. Bu paranın yetmemesi halinde üniversitenin kaynaklarından yararlanmaya çalışacağım. Özel sektörden de maddi destek bekliyorum" dedi.

Proje aşaması üç yıl

Robotun isminin sponsor firmalarla belirleneceğini bildiren Akdaş, "23 eklemli, 120 santimetre boyunda ve 35 kilogram ağırlığında olacak robotu üç yılda tamamlamayı hedefliyorum...

"Parçaların temininden sonra altı ayda robotun mekanik kısmı tamamlanacak. Projenin kalan kısmında ise kontrol sistem yazılımını hazırlanacak. Robotun yürümesi, hareket etmesi ve yapay zeka üzerine çalışılacak" diye konuştu.

Düştüğünde kalkabilecek

Yapacağı robotun insan gibi hareket edebileceğine işaret eden Akdaş, şöyle devam etti: "Robot öne ve arkaya yürüyebilecek, sağa ve sola dönebilecek, merdiven inip çıkabilecek...

"Ayrıca yere uzandığında veya düştüğünde kalkabilecek. Honda'nın 'Asimo' isimli robotu, yere düşünce duruyor. Ayağa kalkma özelliği bulunacak robot ilk olacak...

"Robotun elektronik aksamının radyo dalgaları ve cep telefonundan etkilenmemesi için özel malzemeler kullanılacak. Meslek Yüksekokulu'nda insan derisi şeklinde silikonlar yaptırılıp, robota giydirilecek...

"Alüminyum, bronz, çelik, plastik ve karbon fiber malzemelerden faydalanılarak üretilecek robot, hareketleriyle insana benzeyecek."

İnsanın kopyası olacak

İnsanın zekası dışında mekanik özellikleri bakımından da en üstün varlık olduğunu belirten Akdaş, "insanoğlunu robotta kopyalamanın akıllıca olacağını düşünüyorum. Bu yüzden insan gibi hareket edebilecek bir robot tasarladım" dedi.
 
Teşekkürler Hanibal Türk Yapımı Robotu Gorunce Japonların Ağzı Açık Kalacak ;D
 
Ne olur artık bu ülkenin ismini bilim dünyasında duymak istiyoruz. Fırsat verin bu insanlara. Bu arada Türk şirketlerinin son yıllarda ARGE çalışmalarına büyük rakamlarda para ayırdıklarını okuyor, seviniyoruz. Bu şirketler için kaçırılmayacak bir fırsat işte.
 
Sn. Davud hocam Balıkesir universitesinde okudugum yıllarda benım de hocamdı. Elektroteknik derslerimize girerdi. Oldukça sevimli, akıllı zeki biridir. Ben mezun olduğum yıl okulda bir söylenti vardı "Davud hoca bir işler karıştırıyor" diye. Umarım kısa zamanda projesini hayata geçirir, gönülden destekliyorum.
 
inşallah başarılı olurlar ve destek alırlar..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst