Asenkron motora yol verme ile alakalı bir soru

coskuncoban ' Alıntı:
Arkadaşlar 10kw bir motor için nasıl 2,5 kablo kullanabiliyorsunuz anlamadım.2,5mm kablo ile sadece bu motorun kumanda panosunu yaparsınız.Burada kullanılacak kablo kesiti 4*6 veya 4*10 olmalı mesafe uzun ise kablodaki ısınmayı dikkate almadınız herhalde.

%e = 0,0124 x L x P/s
motor yüklerinde gerilim düşümü %3'i aşmamalıdır

%e=GERİLİM DÜŞÜMÜ
L=HAT UZUNLUĞU(METRE)
P=AKTİF GÜÇ (KW
S=İLETKEN KESİTİ (mm2)
Dolayısıyla
%e= (0.0124 x 100[metre] x 10[KW] )/6 [mm2] = 2.06< %3 (düzeltildi) oldugundan 6 lık kablo kurtarır.

Akım Kontrolü hesabı
P = 1.73. u*I.cosfi
10000 = 1.73 *380*I*0.8 => I=19 Amp Yıldız Üçgen Devrelerinde 2.2 katını alırsak akımın I=19x2.2= 42Amp
6 lık kablonun hava ortamında Max. akım taşıma kpasitesi 51Amp dolayısıyla 6 lık kablo sorun yaratmıyor.

2.5 ve 4 lük kablo gerilim düşümü hesabı kurtarıyor fakat akım taşıma kapasiteleri kurtarmıyor.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
coskuncoban ' Alıntı:
Arkadaşlar 10kw bir motor için nasıl 2,5 kablo kullanabiliyorsunuz anlamadım.2,5mm kablo ile sadece bu motorun kumanda panosunu yaparsınız.Burada kullanılacak kablo kesiti 4*6 veya 4*10 olmalı mesafe uzun ise kablodaki ısınmayı dikkate almadınız herhalde.
Elbette çok uzun mesafeler için ( 100 metreden sonra 200-300-500 ..... metreler için hesap yaparız) yukarıda hesbın nasıl yapılacağı güzelce yazılmıştır. Sadece 2.5 luk kablonun anma akımı 36 amper olamaz (katalogda yazsa bile)
10-20 metre gibi mesafeler için 6 lık 10 luk kablo (hele Y/Ü için çift 10 luk ) çekerseniz ya size gülerler, ya kovarlar ya da dua ederler. 10 kW (11 kW ) motor için 10 luk kabloyu motor klemens kutusuna sokmanız soksanız da klemenslere bağlamanız dahi özel tecrübe gerektirir. sigortasını Y/Ü diye 3-5 kat fazla seçenler için de ayni durum geçerlidir.
Eğer tecrübe soruyorsanız mesafe kadar nereden elektrik aldığınız, motorunuzun ne motoru olduğu da önemlidir. Proje oluma (istek) başlıklı yazıda bağladığınız her motorun akımını mutlaka ölçün bir süre sonra sadece pens ampermetre ile arızayı tahmin eder hale gelirsiniz gibi bir yazı yazmıştım. Aynısını tekrarlıyorum ölçerek tecrübe kazanırsınız. Ne motoru ne çekiyor kaç saniye sonra yıldız kalkınmasını tamamlıyor bir süre sonra zihninizde canlanmaya başlıyacaktır. Kontaktörü de kabloyuda sigortayı da seçerken (özel durumlar hariç) pek zorlanmassınız.
İletken kesitleri, kontaktörler, sigortalar ..... da da katalog değerlerine mutlaka bakın Fakat Türkiye de iş yaptığınızı asla unutmayın. Örneğin 3 ayrı yerde 4 lük kablo için (yer altından döşeme NYY) 36-40-ve 45 amper anma akımları görebilirsiniz. 3 ayrı marka 4 lük kablo aldığınızda 3 ayrı kesit veya 3 ayrı bakır oranı ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda 4 lük kablo için (BANA GÖRE) 32-46 Amper gibi geniş bir yelpazede akım taşıyabilir demek mümkündür. (bizler kablo fiyatı alırken toptancımız daha sormadan ...... marka şu fiyat ......marka bu fiyat diye belirtirler )
Amacım işleri zorlaştırmak değildir bu işin teorisini öğrenip pratiğine geçmek istiyen arkadaşlar için yol göstermektir. Saygılar.
 
ortam sıcaklığıda önemli.sıcaklık tabloları var.oradan katsayılar seçiliyor.
ekvatorda veya kuzey kutbunda kablo seçerken farklı olur .
 
ArkadaŞlarimin Hepsİ Özverİyle YazmiŞlar TeŞekkÜrler

bu Motorun Anma Akimi Üzerİnden Hesap Yapilacak Olursa 4*6 Lik Kablo Kurtarir!

mesafe Uzunsa UzunluĞa BaĞli Olarak Bİr KaÇ Kademe ÜstÜnÜ SeÇebİlİrsİn Kablonun!
kontaktÖr SeÇİmİ İÇİn Sİmens Yada Telemekanİkten ŞaŞma 63 Amper Takarsan Sorunsuz Olur
 
Arkadaşım motorlarda ve kuvvet projelerinde yapı bağlantı kutusu ile tüketim araçları arasındaki gerilim düşümü en fazla %3 olmalıdır.
Senin bu denklemlerde aldığın güç 10KW motorun elektriksel gücü değil mekanik gücüdür muhtemelen. Verim hesabıyla elektriksel gücü bulup o elektriksel güce göre kesit ve sigorta hesabı yapmalıyız. bazıl arkadaşlar yıldız / üçgen de nominal akımın 3 katı sigorta konulmalıdır demiş. eğer kesiti de bu sigorta akım değerine göre hesaplarsa olur. ama 3 katı çok. yıldız/üçgen yol verme yapacaksak arkadaşlar 2.2 katı kulllanıyoruz.
 
22kw 1460d/d 2adet 4*4mm kablo mesafe 80m 5 yıldan beri calışıyor hemde kompresör % 90 yükte sadece pazar günleri duruyor
 
işte biz buyuz. Kimse banane demiyor. Bilgilendirmek için çabalıyor.
Bende birşeyler yazayım dedim ancak çok güzel anlatılmış gerek kalmadı.
EMO'nun ajandasını tavsiye edeyim bari. Ajandanın son bölümünde çok faydalı bilgiler listelenmiş.
 
arkadasım eger bu konuyu acmadan once sıte ıcı aramayı kullansaydınız sızın sorunuzla ılgılı bır konunun oldugunu gorurdun.aydınlatıcı bılgı veren arkadaslarada tesekkurler.
 
Arkadaşım bir kablo üreticisinin internet sayfasına girersen, genelde kablo kesit, akım taşıma değerleri felan verirler bu 1 !
2. si, internette arat, kablo akım taşıma vb. bişeyle arattır, sana muhakkak bi tablo gelir
yıldız üçgende şu kadar, direkete bu kadar ve bu mesafe için şu amper diye
Hesap kitap olayı zaman alır ve değişen bişeyde olmaz.

Kontaktör veya benzeri şalt malzemeler içinde, zaten üretici katalogları mevcuttur. Kontaktör 2,2 kw, termikte atıyorum 1,6-2,2 A diye yazar.
Genelde de ... kw, .... amper diye ölçü verilir yani kaç kw lık motor kulanırsan, ona göre uygun akım değerinde bir şalt malzeme seçebilirsin.

Şalt malzeme kataloğu edin ( telemecanique iyidir ve tüm Schneider satıcılarından bedavaya alabilirsin veya internetten indirebilirsin).

Hadi kolay gele
 
tüm arkadaşlara yürekten teşekkürler bilgi ve tecrübelerini paylaşmışlar ..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst