Asansör Kontrolü

asansorun senelık bakımı yerıne aylık bnakımını yapsan daha ıyı olur motor yagalarıunı kontrol etmen lazım ozellıkle yuk asansorlerınde kapı ayarlarını ayarlaman lazım cunku asansor hareket halındeyken kapıya vurdugun zaman asansoru durduruyorsa kapı kılıtlerını gozlden gecırmen ve her ay duzenlı bır sekılde asansor cagırma ledlerını kontrol etmen lazım ve daha nıcesı ben bunu her aydabır yapıyorum senebır yapma bana kalırsa
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
asansorun senelık bakımı yerıne aylık bnakımını yapsan daha ıyı olur motor yagalarıunı kontrol etmen lazım ozellıkle yuk asansorlerınde kapı ayarlarını ayarlaman lazım cunku asansor hareket halındeyken kapıya vurdugun zaman asansoru durduruyorsa kapı kılıtlerını gozlden gecırmen ve her ay duzenlı bır sekılde asansor cagırma ledlerını kontrol etmen lazım ve daha nıcesı ben bunu her aydabır yapıyorum senebır yapma bana kalırsa

asansörün yıllık bakımı diye bir şey yoktur zaten asansörün aylık bakımı vardır. asansörün yıllık denetimi vardır. aynı araç muaynesi gibi. sana bişey sölimmi asansörcülerin aylık bakımda yaptıkları şey yağ kontrol etmek zaten başka bir numarası yok yağıda yönetici alıyor ya dök allah dök bakımla denetimi karıştırmayın

Asansör Yönetmeliği (95/16/AT)
Yıllık kontrol
MADDE 10 – (1) Yapının bağlı bulunduğu Belediye veya Belediye hudutları dışındaki yapılar için Valilik veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca, asansörün hizmete alınmasını müteakip iki yıl sonra, devamında yılda en az bir kere olmak üzere, her asansörün kontrolü yapılır. Ancak, kadrosunda yeterli sayıda Elektrik/Elektronik ve Makine Mühendisi bulunmayan Belediye veya Valilik veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar, yıllık kontrol işini, o asansörün yapımında görev almamış Yetkili Mühendislere yaptırabilirler. Bu mühendisler tarafından can ve mal güvenliği yönünden tesisin işletilmesine engel bulunmadığına dair en az üç nüsha halinde bir rapor düzenlenir. Hazırlanan raporun birer nüshası Belediyede veya Valilikte veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarda, Bakım yapan firma ve bina sorumlusunda muhafaza edilir. Bu raporun tanzim ettirilmesinin takibi sorumluluğu, asansörün bulunduğu bina sorumlusuna aittir.
(2) Yıllık kontrol, asansörün bakımını üstlenen firma nezaretinde gerçekleştirilecektir.
(3) Bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin (b) bendinin (1), (2), (3) numaralı alt bentlerinde yer alan ve bakım çalışması olarak değerlendirilmeyen asansöre ait değişiklikler sonrasında veya meydana gelebilecek bir kaza sonrasında yıllık kontrol tekrarlanacaktır.
(4) Yıllık kontrol neticesinde, asansörün çalışmasında can ve mal güvenliği açısından bir tehlike söz konusu ise; asansörün çalışmasına can ve mal güvenliği sağlanıncaya kadar izin verilmez. Buna rağmen, asansörün çalıştırılmasından bina sorumlusu sorumludur.
(5) 1/1/2012 tarihinden itibaren yapının bağlı bulunduğu Belediye veya Belediye hudutları dışındaki yapılar için Valilik veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar, bina sorumlularının yapacakları başvurular uyarınca yapılacak yıllık kontrolleri, TS EN 17020 standardına göre asansör konusunda akredite olmuş A tipi muayene kuruluşlarına yaptıracaklardır. Bu kuruluşça verilecek olan muayene raporu üç nüsha olarak tanzim edilerek, birer nüshası Belediyede veya Valilikte veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarda, bakım yapan firmada ve bina sorumlusunda muhafaza edilecektir. Yıllık kontrolün yaptırılıp yaptırılmadığının denetiminden ise Belediye veya Belediye hudutları dışındaki yapılar için Valilik veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar sorumludur.
 
asansörün tavana yada kuyuya vurması

1-nihayi şalter çalışmıyor olabilir bağlantısı kontrol edilmeli

2-zemin ve son kattaki sınır kesici mıknatıslarda yada bi stabil tüplerde sorun olabilir 817 818 kontrol edilmeli.

3- faz sıralı koruma rölesi yerine motor koruma rölesi kullanılması.

4- kat sayıcı ve kat kesici tüpler kontrol edilmeli, mıknatıslar kuyu boyunca inerek teker teker temizlenmeli.

5- kasnak aşınması, kanallarda halat izi, v kanalın yuvarlanması; bu nedenlerden halat kayma yapar.





sorun bunlardan birisidir.
 
'asansorcu' adlı arkadaş yeterince bilgi vermiş sanırım :) teşekkürler
 
asansörcü kardeşim,asansörü yemiş yutmuşsun..eline sağlık....
 
Bina asansör sistemlerinin yeniden kurulum fiyatları nedir yada ne gibi konular araştırılmalıdır acaba?
 
Asansörlerde yıllık kontroller A tipi muayene kuruluşları tarafından yapılır. Türkiyede yaklaşık 28 tane A tipi muayene kuruluşu vardır. A tipi muayene kuruluşu ile ilgili Belediyeler anlaşma yapar fakat yıllık kontrolü bina yöneticisi yaptırır.
 
Bir asansörün paraşüt sistemi olmadan çalışması ilgili yönetmeliklere göre zorunlu mudur? Paraşüt sistemi olmadan asansörün kullanımı ne derece sağlıklıdır?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst