Asansör kabin yüksekliği yada kuyu büyüklükleri kaç olmalıdır?

Katılım
18 Mar 2015
Mesajlar
296
Puanları
1
Yaş
28
selam abiler.. Asansörlerin ebatları mesela kabin yüksekliği kaç olmalıdır? tabi tüm aksamıyla beraber üstündeki motoru vs nekadarlık yer kaplıyor.. Birde asansör kuyusunun ebatları vs bunları nereden hesaplanıyor yada öğreniliyor?

Son olarak asansör enerjisini nereden alıyor.. Asansör panoları var.. Trafodan bu panoya panodanda asansöre mi ?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
makina mühendisleri tarafından hazırlanan asansör avan projelerinde belli olur. ölçüler vs hep orada yazar.

son olarak
trafodan sayaca
sayaçtan çıkış sigortası sonrası yekpare asansör makine dairesine kadar hat gider.
makine dairesinde kumanda panosu oradan da asansör
 
Merhabalar,
Asansör yönetmeliğine göz atmanızda fayda var. Kısaca değinirsek;
Madde 18-Yapılarda asansör tesisinin kurulacağı inşaat mahalleri, mutlaka bu Yönetmeliğin 15 inci maddesindeki trafik hesabı sonucunda bulunan sayı ve karakteristiğe uygun asansörler için standartların öngördüğü boyutlarda olmalıdır.
15. maddede ise;
Madde 15-Mimari tatbikat projelerinin yapımından evvel, yapının özellik ve kullanım şartl arına uygun trafik hesabı yapılmalıdır.
a) Trafik hesabı, standart kapsamındaki işler için ilgili standardına, standart kapsamı dışındaki işler ve komple ithal işler için ise menşei ülkenin hesap usullerine göre asansör projelerini hazırlayan mühendis tarafından yapılır.
b) Trafik hesabında kabul edilen ana kriterlerin sorumluluğundan bu kriterleri veren mimar,hesap sonucu bulunan asansör sayısı ve karakteristiğinin sorumluluğundan projeyi hazırlayan mühendis sorumludur.

Ek olarak Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin değişmesiyle asansör, yönetmelik gereği ölçülerinin 120 santimetre ile 180 santimetre ölçülerinde olacak diye biliyorum. Bir bedensel engellinin tekerlekli sandalye ile asansör içinde manevra yapabilmesi için ölçüler genişletildi. Bu yönetmeliği de incelemenizde fayda var. Ayrıca bu yönetmeliğe göre;

MADDE 34- (1) Uygulama imar planına göre kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri bırakılmak, 4 ve daha fazla olanlarda ise asansör tesis edilmek zorundadır. İskân edilen bodrum katlar dâhil kat adedi 4 ve daha fazla olan binalarda asansör yapılması zorunludur. Daha az katlı yapılarda da asansör yapılabilir.

(2) Tek asansörlü binalarda; asansör kabininin dar kenarı 1.20 metre ve alanı 1.80 m2`den, kapı net geçiş genişliği ise 0.90 metreden az olamaz. Asansör kapısının açıldığı sahanlıkların genişliği, asansör kapısı sürgülü ise en az 1.20 metre, asansör kapısı dışa açılan kapı ise en az 1.50 metre olmak zorundadır. Birden fazla asansör bulunan binalarda, asansör sayısının yarısı kadar asansörün bu fıkrada belirtilen ölçülerde yapılması şarttır. Tek sayıda asansör bulunması durumunda sayı bir alta yuvarlanır. TSE standartlarının bu fıkrada belirtilen ölçü ve miktarlardan küçük olması halinde; taban alanında yapılaşma hakkı 120 m2`nin altında olan parseller ile tek bağımsız bölümlü müstakil konut binalarında TSE standartlarına uyulmasına ilgili idaresi yetkilidir.

İyi çalışmalar.
 
Besleme kısmında ise ademcelik beye katılıyorum. Trafo ve enerjini nereden alıyorsan box veya direk, yapının ortak sayacına,oradan da asansör panosuna...
 
Yönetmeliğe göre en az 800kg(10 kişilik) asansör kullanılması gerekmekte olup bu asansörün kuyu ebadı TSE standardına göre 2000x2200mm olmalı. Kabin ebadı 1350x1400mm olmalı. Kapı genişliği en az 900mm olmalı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst