Armatür Seçimi

sssonerrr

Üye
Katılım
8 Eki 2011
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
38
Merhaba arkadaşlar.

Bu açtığım konu hakkında baya bir siteye baktım ama elle tutulur bir açıklama bulamadım ve acil şekilde yardıma ihtiyacım var. Hastane projesi üzerinde çalışmaktayım ve armatürler hakkında detaylı bilgi sahibi olmadığımdan sıkıntı yaşıyorum. Öncelikle elimde bulunan projenin lejandını paylaşıp bunun üzerinden konuşmak istiyorum.

Resimde görüldüğü üzere armatürlerin başlarında ve sonlarında tiplerini belirten numaralar yada kısaltmalar var. Bazılarını zaten bilsem de Oz yada başka projeler de OZL yazan armatürleri anlamakta sıkıntı yaşıyorum. Bu eksikliği nasıl kapayabilirim bilen arkadaşlarım yada ustalarım yardımcı olursa sevinirim.

Birde bu sıkıntısını paylaşmaya çalışan başka arkadaşlarımıda gördüm ve konu kirletilmesi nedeniyle istedikleri cevapları da alamadıklarını fark ettim. Lütfen konuya hakim olan arkadaşlar cevap versin vede sorunun altına alakasız sorular eklemeyelim.

Çok teşekkür ederim şimdiden..
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Arkadaşlar kendi sorumu kendim cevaplıyım bari birşeyler öğrendiğimi varsayarak geçen zaman içinde:) Bazı şeyleri yanlış yorumlaya bilirim söylediklerim üzerinden araştırma yapmanızı tavsiye ederim faydalı olabilir.

1. Bir projeye bakarken projeye bütün olarak değil parça parça bakmayı öğrenin. Benim dün yaptığım gibi hastane projesinde nasıl armatür kullanılır diye bir soru değil ameliyathanede nasıl yangın kaçışta nasıl koridorda nasıl diye düşünün armatür seçimi ile ilgili sorularınızın cevabını burda olmasada cevrenizdeki kişilerden daha rahat bulacağınızı söyleyebilirim.

2.Öz yada Özl tip armatürler özel tip armatürlermiş kısaltmasından da çok rahat anlaşılacağı gibi ve bunların tasarımları çok ince ayrıntılar hesaplanarak yapılıyormuş. Örneğin kare bir armatürün içinde ki reflektörün kare sayısının artması göz kamaştırma katsayısını düşürüyormuş. Araştırmak önemli yani.

3. İnternet ortamında gerçekten armatürler hakkında bilgi edinmek zor araştırdım o kadar tipleri açıklayan anlatan bir bilgiye rastlamadım detaylı olarak. Bunu bir şekilde kapatıcam ve açtığım bu konuda sizlerle paylaşıcam yavaş yavaş.
 
peki koridor, oda, yemekhane vb yerlerde hangı tur armatur kullanacağını hala bulmadın mı benımde yardıma ıhtıyacım var :)
 
Armatür seçimi artık standartlaşmış bir şey. Vermiş olduğunuz armatür tipi listesi belki de on yıldan fazladır kullanılıyor. Başlarındaki kodlar da bayındırlık kodlarıdır. Devlet ihaleleri bu kodlarla çıkar. Bu kodların dışındaki armatürler, ya da seçimi yapılmamış armatürler yeni birim fiyat oluşturmak amacıyla ÖZEL kodlarıyla çıkar.

Verdiğiniz listeden;

ATH: Hastane tipi armatürdür. Yani IP54 (steril oda armatürü) özellikte önü camlı 4x18 ya da 4x14 armatürdür.

T1 tipi: Aslında okul tipi diye geçer. Opal difüzörlü 1 ya da 2 ampullü olabilen armatürdür. Güç değerleri tipine göre değişir. Sizin vermiş olduğunuz listede ayna üstü apliktir. Göz almaması gerektiği için de opal difüzörlü olması gerekir.

P1 tipi: Standart bant tipi armatürdür. Reflektörlü ya da reflektörsüz olabilir. 1 ya da 2 ampüllü olarak seçilir. Projeye göre etanj duylu olabilmektedir. (özellikle tekstil projelerinde)

ÖZ: yukarıda bahsettiğim gibi birim fiyata girmemiş tipi sonradan belirlenecek olan armatürlerdir. Adları gibi çok çok özel armatürler olmazlar :) Sadece otel gibi prestijli projelerde mimar seçimine bırakılan armatürler için de kullanılır. Bunlar gerçekten özel armatürlerdir.

U1 tipi: Etanj armatür diye tabir edilen polikarbon kapaklı, polikarbon gövdeli armatürlerdir. IP65 koruma sınıfında istenirler. Projeye göre akrilik, ya da cam elyaf takviyeli polyester olarak da seçilebilir. Tavsiyem polikarbon'dur. Akrilik zamanla sararma ve kavrulma yapar. Hem armatürün ışığı, hem de IP65 koruma sınıfı bozulur. Cam Elyaf takviyeli polyester de sağlam ve kaliteli malzemedir. Ancak biraz daha pahalı ve termini uzun olabilen bir üründür.

Acil Aydınlatma Armatürü: Aslında bu da projelerde karıştırılmaktadır. 2 tipi vardır. Biri acil Kaçış Yönlendirme Armatürleri (Bir çok yerde de görebildiğiniz, kaçış yönü gösteren ya da Exit yazan tabelalar. Duvara monte, tavana monte, sarkıt ve tavana gömme modelleri mevcuttur. Çift yönlü ve tek yönlü olabilmektedir. Ledlileri de bulunmaktadır. Kaçış yollarını ve kapılarını gösterir. Bunlardan bir diğeri ise Acil Aydınlatma armatürleridir. Eskiden traktör kafa diye tabir edilen 2x20 ya da 2x50 olabilen halojen ampüllü armatürlerden yapılmaktaydı. Ancak artık armatürlerin içerisinde Acil durum kitleri kullanılmaktadır. Bunlar da 1 saat ya da 3 saatlik olabilmektedir. Projelerde bina kapsamındaki kişi sayısına göre yönetmeliklerde 1 saat ya da 3 saat olması gerekliliği belirtilir. Keşiflerde ve şartnamelerde genelde 2 saat diye geçer. Ancak 2 saat diye üretim yapan yoktur. 3 saatliktir aslında.

İz armatürü: Hastane projelerinde hemşirelerin hastaları rahatsız etmeden (odanın armatürünü yakmadan) içeride işini halledebilmesi amacıyla konulmuş, düşük ışıklı genelde yeri aydınlatan armatürlerdir. Çok çeşitli modelleri vardır.

E tipi armatür: Gemici armatürü de denilen armatürdür. Merdiven boşluklarında, kazan dairelerinde vs kullanılır. Porselen E27 duylu IP65 armatürlerdir. İçlerinde genelde Enkandesen ya da tasarruflu ampul kullanılır. Kafesli ve kaffessiz olacak şekilde 2 tipi vardır.

O tipi: Glop denilen armatürdür. Çok farklı modelleri vardır. Bunlarda genelde E27 duylu, enkandesen ya da tasarruflu olur.

J3 tipi : Bunlar da downlight armatür diye geçen kompakt floresanlı armatürlerdir. Bir çok çeşidi mevcuttur. Metal reflektörlü, polikarbon reflektörlü, camlı, camsız, ortası kumlu camlı, sarkıt camlı, gömme camlı vs. diye gider. Tek ya da Çift ampullü olarak kullanılır.

Kısacası bu bayındırlık pozları yeterli değildir. Projelerinizde seçtiğiniz armatürlerin doğru kullanılmasını istiyorsanız, gerçekten özenle hazırlanmış şartnameleri kullanmalısınız. Tipler detaylı olarak belirtilmiş olmalıdır. Yukarıda da belirttiğim gibi çok farklı modeller mevcut. İyi tanımlanmazsa ihaleye giren firmalar tarafından ucuz yollu olanlar seçilip kullanılır. Siz de iyi bir proje çıkaramamış olursunuz.

Bu tip büyük projeleri yaparken aydınlatma firmalarından destek isteyebilirsiniz.
 
peki koridor, oda, yemekhane vb yerlerde hangı tur armatur kullanacağını hala bulmadın mı benımde yardıma ıhtıyacım var :)
Aslına bakarsanız bir standardı yoktur.

Örneğin bir çok projede koridorda 4x18 veya 4x14 tipinde armatürler kullanılır. Ancak doğru çözüm bu değildir. Işık olarak koridorda gölgelenmeler oluşturur.

Tavsiyelerim;

Koridorlar kare ya da yuvarlak tarzda downlight armatürlerdir. Camlı veya camsız olması tamamen tasarıma ve ışık konforuna kalmış.

Yemekhanede kullanılan armatürler için tavsiyem ise, ampullerin önü kapalı olan sinek böcek toz kir vs tutmayacak armatürler olmasıdır. IP54 olmasına gerek yoktur ama en azından IP40 koruma sınıfına sahip olmalıdır. Nasıl anlayacağız derseniz ampullerini görmediğiniz armatürler seçin. Bunlar genelde IP40'tır. Difüzörlü armatürlerdir.

Hasta odalarından bahsetmiştim. Steril oda armatürleri kullanılmalıdır. Hijyen açısından.
 
Arkadaş soruyu Mayıs ayında sormuş... Başka bir çaresine bakmıştır..
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,951
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst