Arkadaşlar takıldığım bir konu deneyerek sonuca ulaştım ama tatmin olmadım sebebi nedir ?

Katılım
14 Eki 2014
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
31
Konum
İzmir
Untitled.jpg
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Öncelikle lamba dirençlerini bulmanız gerekir;
100w'lık akkor flamanlı ampul direnci P=UxI ve I=U/R formüllerinden yola çıkarak 484 ohm bulunur.
10w'lık akkor flamanlı ampul direnci 4840 ohm'dur.
İkisinin seri olduğu devrede toplam yani eşdeğer direnç 4840+484=5324ohm'dur.
I=U/R
I=220/5324
I=0,0413A akım çekilir.

100w'lık ampul üzerinde oluşan gerilim U100=0,0413x484=20V'tur.
10w'lık ampul üzerinde oluşan gerilim U10=0,0413x4840=200V'tur.

10w'lık ampule 200v gerilim düştüğünden yanar. Ölçü aletiniz var ise bunu deneysel olarak rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.

Önemli bilgi: Ustalar tamir edecekleri üründe kısadevreden sigorta atmasın diye serilamba metodunu uygularlar ve lambaları 100w seçmelerinin nedeni budur lamba direnci düşük olduğundan gerilimin büyük kısmı seri bağlı yük üzerine düşer.
 
Son düzenleme:
Merhaba.Sn.AhmetATALAY,sn.YaşlıUzman ohm kanunu ve sayısal örneklerle de bu olayı çok güzel açıklamıştır.Ben de size genel seri veya paralel bağlı dirençlerdeki elektrik kanunu gereğince bunun açıklamasını yapmaya da çalışayım isterseniz.

Ampül flamanı ac (Şebeke) akımına göre omik (Bobin şeklinde çift sarımının bir indüktif direnci de az da olsa aslında vardır,ama çoğunlukla da bu göz ardı edilir çok düz olan hesaplarda) dirençtir.Burada iki lamba seri olarak da şebekeye bağlıdır,ama watt (Güç) değerleri (1/10 gibi) çok da farklıdır.

Ohm kanununa göre direnci en az olandan en çok voltaj,direnci en çok olandan en az voltaj geçer, seri bağlı iki dirençten.(Veya bu dirençler birden de fazlaysa en düşük omajlı olan dirençten)

Watt değeri fazla olanın şebekeye karşı volt*amper şeklinde toplamda elektrik güç harcaması daha fazla olur, buna karşın iç direnci düşüktür (Omaj değeri) Ancak ayni frekans (50 hz) ve ayni voltaj (220 vac) değerinde çalışan ve güç değeri de 1/10'u kadar olan 10 watt.lık bir dirençte (Ampül flamanında) şebekeye karşı tek başınayken volt*amper şeklinde üzerinde harcanan güç değeri de daha düşüktür,ancak iç direnci yani omaj değeri daha yüksektir.

Toplamda seri dirençlerde her ikisinden de geçen akım miktarı (0.413 A) aynidir,seri bağlı dirençlerdeki kanuna göre.Direnç değeri daha yüksek direncin uçlarında daha fazla voltaj (200 volt ac) düşük olanında ise daha düşük (20 volt) ohm. kanunu uyarınca oluşur.Böyle bir durumda üzerinden 200 volt geçen direnç daha parlak az olan direnç ise tam sönük veya çok az yanacaktır,birbirine bağlı bazı elektrik kanunları ve kuralları çerçevesinde.

Buradan genelleme yaparak güç değerleri eşit olmayan direnç (Yükler) üzerinden güç değeri düşük olanın yüksek direnç gösterip seri bağlandığı kendinden daha yüksek watt.lı dirence nazaran üzerinden %50 ve %50 yarı yarıya akım geçirmeyeceğini,diğer direnci watt değeri büyüklüğü ölçüsünce kendi üzerine daha fazla voltaj (Ama geçen akım=amper de tam sabit kalırken) akıtırken daha fazla da güce (Volt * amper olarak) maruz kalarak daha fazla ışık,motorsa daha fazla devir,elektroliz kabıysa daha fazla elektrotta biriken saf metal veya gaz,vb.oluşacaktır.

Sonuç olarak bu seri bağlantıda tüm dengeyi bozan ayni volt ve frekansta çalışmalarına rağmen farklı güç (Etiket) değerlerine de sahip olmalarıdır.Parael bağlı direnç veya diğer yüklerin durumunda ise geçen akımlar güç değeri ölçüsünde farklı olacak,ancak her ikisinden de ayni voltaj (220 vac gibi) geçmiş olacaktır.

Bunun çok bariz ve istenmeyen bir örneği de 3 fazlı dağıtımda nötr barasının panodan istenmeyen şekilde de tam ayrılmasıyla,bu dağıtımda komşu dairelerin maruz kaldığı cihazların yanması olayıdır.Burada fazlar arasında istenmeyen bir faz bağlantısı (köprüsü) oluştuğunda,iki dairedeki yüklerden (Omik,indüktif veya kapasitif) watt değeri düşük olanın yukarıdaki ampül örneğindeki gibi 10 watt.lık lamba örneğindeki gibi,direnci yüksek olan ev yüklerinde daha fazla voltajın oluşması (320 volt ac gibi) direnci 10 kat daha düşük olan ev yüklerinde ise daha az voltajın (80 volt ac gibi) oluşması,320 voltun tam isabet ettiği evdeki cihaz veya makinelerin direk yanmasına da sebebiyet verecektir.

Başka bir örnek olarak da cd/dvd rom sürücülerde kullanılan 9 voltluk mini dc. servo elektrik motorlarını örneğin 12 volt dc. veren bir üreteçle (Bir aküyle) seri olarak birinin +' sı diğerinin – ucuna bağlı olarak da çalıştırın.Eşit özelliklerde ve şartlarda (Ayni etikette,yani 9 volt dc.,ayni amper ve ayni güçte,1 watt gibi) çalışan bu her 2 motorun devir sayıları bu seri bağlı şartta tam ayni kalacaktır.Ama küçük motorlardan birini parmağımızla frenleyip de tutarsak eğer,bu motorun iç sargılarındaki direnci bu seri bağlantıda bilerek de düşürmüş oluruz.işte bu durumda hiç frenlenmeyen,yani mili boşta olan motora daha da fazla akü voltajı &50 ve %50 olmadan orantısız olarak da gideceğinden yani bu seri denge tam bozulacağından dolayı çok daha hızlı (Devirli olarak da) dönecektir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,956
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst