Statik elektrik

telemcii

Üye
Katılım
10 Şub 2009
Mesajlar
441
Puanları
6
Konum
ANkaRA
çalıştığımız binanın bütün katlarında statik elektrik olayı oluyor.bina yeni yapılmış.metal yüzeylere dokununca bir anda elektrik çarpması oluyor.sonra geçiyor.neden olabilir.yeni bina olduğu için topraklaması yapılmış diye düşünüyorum.sizin fikriniz nedir? ne yapmam lazım
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zemindeki malzemeden olabilir.

Saygılar...
 
Giysilerin olabilir, sentetik türler çoğunlukta yapar sanırım bina başından tepeye kadar hiç bir yere temas etmiyorsun dolayısıyla statik yük birikip çoğalıyor, damlaya damlaya havuz olur :), her katta br metale (topraklaması olan daha iyi) dokun daha az yüklenirsin dene ve gör bedava ;).
 
çalıştığımız binanın bütün katlarında statik elektrik olayı oluyor.bina yeni yapılmış.metal yüzeylere dokununca bir anda elektrik çarpması oluyor.sonra geçiyor.neden olabilir.yeni bina olduğu için topraklaması yapılmış diye düşünüyorum.sizin fikriniz nedir? ne yapmam lazım

Statik elektriğin bina temel topraklaması ile pek bir ilgisi veya direk/indirekt yoldan şu andaki haliyle kanımca hiç bir ilgisi yoktur,binada kullanılan malzemelerin çoğu kanımca (elbiseler,halılar,eşyalar,vb.) antistatik malzemeler değiller,statiği üzerlerinde tıpkı kond. plakası gibi biriktirebilen malzemeler oldukları içindir çok kuvvetli ihtimalle.Havanın nemi de çok düşük (Çok kuru) olduğunda statik iyice antisatik malzemeler üzerinde ayakkabılarla,terlikle,vb.sürekli gezdikçe,elbiseleri çıkarıp askıya asarken,vb. tüm bu türden aktivitelerde azar azar birikir,oluşan statik elektrik de dha önceden düşünülen deşarj donanımı hiç olmadığı için kendi kendine de deşarj olamaz. Çünkü bunlara bağlı metal baralarla evin topraklamasına bağlı kablolar hiç yoktur.

Bunun bir çaresi elbette vardır,statik-sever halı,sehpa,vb. eşayaların altına çok ince şeritler şeklinde iletken metal baraları beton üzerinden,eşyalar altından tam temas edecek (yapıştırılma şeklinde olabilir) şekliyle serip (Bir ızgara yapısında) bunların hepsini tek bir topraklama kablosuyla evin temel dopraklamasına deşarj edebilmek şeklinde olabilir bu.Bu biraz zor veya zahmetli bir çözüm olur,her kat için ayrı ayrı,ama bu şartlarda başka çözüm tüm bu statik-sever malzemelerin tümünü anti-statik malzemelerle tam değiştirmek şeklinde olabilir,bir başka türlü,diğer üyelerin de açıkça bundan bahsedebildiği gibi.

Havadaki mevcut nemi biraz artırmanız (Çok fazla artarsa cihaz içindeki elektronik kartlarda,elektrik kontaklarında,devrelerde,vb. yerlerde hiç istenmeyen elektrik geçişleri olur,yani bu nem artırma sınırını çok iyi de ayarlamanız lazımdır,bir anlamda statiği deşarj edebilmek adına) kendi kendine deşarjı oldukça da hızlandırır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst