ark ocağında cosq nasıl değişir

thsn

Üye
Katılım
29 Eyl 2006
Mesajlar
115
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar 8 mva trafonun bağlı olduğu bi ark ocağında çalışmaktafım, ocağın içinde trafonun çıkışına direkt bağlı 3 elektrot içerideki malzeme aracılığı ile kısadevre oluşturarak ark meydana getirmekte ve içerdeki madeni eritmektedir benim merak ettiğim, bu sistemin cosq'si neye göre değişmektedir ?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Öncelikle sinq, cosq nedir onları anlamak lazım.

Bir tüketicinin şebekeden çektiği görünür güç; S = 3 U . I olarak ifade edilir . Çekilen güçün endüktif bir yük olması durumunda gerilim ile akım arasında Q açısı meydana gelir buna göre; Aktif akım Ip = I . COSQ Aktif güç P = S . COSQReaktif akım Iq = I . sin Q Reaktif güç Q = S . Sin QBöylece ; Hat akımı Ih = Ip + Iq Görünür güç S = P + Q
Burada görünür güçün aktif güçe oranına güç faktörü denir . Güç faktörü basitçe , "S" görünür güçü ile "P" aktif güçün oluşturdugu Q açısının Cosinisi alınarak hesaplanır.
Güç katsayısı 0........+1 arasında degişim gösterir. Bu oran ile sistemin reaktif enerji tüketimi çok kolay bir şekilde anlaşılabilir.Güç faktörünün 1e eşit olması halinde Q açısı sıfıra eşit olacak ve tüketilen enerjinin tamamı aktif bileşenli olacaktır.

Sen bunu kompanzasyon için mi sordun?​
 
aslında benim sorduğum tam olarak bu değil, şöyle anlatayım ben trafomun seconderindeki akım ve gerilimi okuyarak ark ocağının içindeki gücü mw ve mva cinsinden tespit edebilmekteyim benim öğrenmek istediğim bu ark ocağının içinde hangi olaylar sonucunda benim sistemimin cosq si değişmektedir. Mesela ocağımın içindeki malzemenin iletkenliği çok iyi olduğu taktirde sistemden okuduğum cos q 0.95 seviyelerine, eğer iletkenlik iyi değil ise cos q 0.75 seviyelerine gelmektedir benim trafomun çıkışı üç elektrota bağlanmış olup bunların arasında yüksek akımdan ark oluşturarak maden eritilmektedir. Yani ocağımın içinde ki aktif güç neye göre değişmektedir ?
 
Ark ocagında kullandıgın gerilim ve frekans nedir? Yuksek frekans kullanman gerekiyormu?
 
yok 50 hz kullanıyorum ototrafo ile gerilim kademeli olarak ayarlanmaktadır fırın içinde 50000 civarında akım var
 
asd.jpg
Endüktif devrede akım gerilim (Akım Geride) ilişkisi ve Güç üçgeni


Transformatorler enduktif cihazlardır.Bildigin gibi manyetik alan induksiyon prensibine gore calısır. Manyetik alan kayıplarından dolayı akımla gerilim arasında Q kadar aci vardir. transformatorun yukune gore bu acı değişecektir. CosQ yi etkilen isde bu manyetik alan kayiplaridir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,836
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst