ardunio cnc

gog

Üye
Katılım
27 Kas 2016
Mesajlar
54
Puanları
1
Yaş
35
merhaba,

ardunio ile cnc yapan var mı aramızda, öncelikle onu merak ettim.
dezavantajları/avantajları ne olur?
mach3 ile kontrol edilemiyor sanırım, ama çok mu elzem bu program, alternatifleri olmuyor mu?
araştırdığım kadarıyla ardunio ile yapılan cnc olarak hep küçük ölçekli, vasat diyebileceğim örneklerle karşılaştım. yeterince hassas çalışamıyor mu , nedir derdi merak ettim.
teşekkürler.
 
kartezyen mantığında çalışan bir cnc, 100*100cm çalışma alanı gibi, biraz daha ince uzun da olabilir, ağırlıklı olarak ahşap işlemek için. daha fazla detay gerekiyorsa da yazabilirim ama cevapları etkileyeceğini düşünmüyorum.
 
cnc dendi mi zaten hepsi kartezyen yapılıdır. mach3 arduino cnc farklı şeyler.
mach3 kendince bir program
arduino da aynı şekilde kendince bir program(grbl)

kullanılacak malzemeler ne olacak önemli olan bu bence
arduino niye kullanıyorsun ki.. sanki datayı işleme hızı çok çok yüksek ???
 
ardunio'yu control board olarak kullanmayı kastetdim, hardware olarak. akz 250 yerine kullanmak gibi. grbl sadece ardunio'ya yükleyebileceğimiz firmwarelardan biri. bu çeşit firmwarelarla gcode'ları okuyabilecek hale getirebiliyoruz.

ardunionun en yaygın kullanımında gcodeları oluşturduktan sonra, cnc'ye bağlı bir bilgisayar olmadan ardunio'ya aktararak (sdcard, usb bellek vs ile) kendi lcd panelinden komutlar veriliyor. usb üzerinden de bilgisayara bağlanıp yollanabiliyor ama bu noktada kullanabileceğimiz programlar milling için çok uygun gelmedi bana. mach3 programını indirdim ama ardunio ile bağlantısını sağlayamadım, araştırdığımda bağlanabildiği örneklerle karşılaştım ama tam olarak nasıl yapılabileceğini bulamadım.

neden ardunio sorusuna da hem elimde var, elimdekini kullanmak her zaman daha avantajlı geliyor, hem de diline alışığım, kaynak bulamadığım sorunlarda çözüm yaratma şansım olabiliyor.

kullanılacak malzemelerin ne kadar önemli olduğunu biliyorum, maddi olarak da şu anda istediğim şekilde parçaları toparlayamayacağımdan onları biraz erteliyor gibiyim, diğer forum başlıklarında da çokca bilgi var zaten o konularda, zaman buldukça o konuları da okumaya çalışıyorum.
 
söylediklerin çakışıyor ama,
arduino ile cnc kontrol diyorsun mach3 ün yaptığını kısmen yapan bir sistemdir grbl. universal gcode sender programları.
arduino içindeki yüklü program ile gönderilen gcode ları yorumlayıp motor sürücülerine sinyal yollar sadece..

mach3 de aynı işi yapar ama daha kapsamlıdır. arduino daha basite indirilmiş şekilde yapar işlemi.
mach3 ile arduino bağlamak biraz tezat söylediklerin.

arduino yu giriş çıkış kartı olarak kullanıcam, üstüne led button bağlayacam dersen mach3 e modbus olarak bağlayabilirsin.

onun dışında arduino cnc controller olarak mach3 ile birlikte çalışmaz çalışamaz...
 
benim hatam, mach3'ü sadece program olarak düşünüyordum. ardunio board ile mach 3 programın çalışma olasılığının da cevabını da vermişsin zaten. teşekkürler.
 
@asenyurt 'un da dediği gibi arduinonun işlem gücü çok zayıf böyle bir iş için. Aynı anda 3 adet step motoru 1/16 microstepde çalıştırmak istediğinizde, gereken softpwm frekansı işlemci saat hızının düşük olması nedeniyle doğru hızda üretilemiyor haliyle siz 1 adet motoru çalıştırırken sistem doğru hızda, 2 adet veya 3 adet motoru aynı anda çalıştırdığınızda olması gerekenden çok daha yavaş çalışıyor.

Mach3 ile arduino'yu beraber kullanmak teknik olarak mümkün olsa da, şuan için böyle bir hazır alternatifiniz yok. Grbl çok kısıtlı bana kalırsa ve ileri seviye programlama bilginiz yok ise yapmak istediğiniz özel durumları yapamayacaksınız.

Yazılımcı olduğunuzu varsayarak illa arduino ile bu işi yapalım derseniz, arduinonun 80mhzde çalışan bir modeli ve, yine arduino tabanlı olan microchipin ürettiği ChipKit serisi kontrol kartlarını kullanarak, sanki arduino'da kod yazarmışçasına, çok daha performanslı bir şekilde yapabilirsiniz.

Örneğin ben chipkit kullanarak 80cmx60cm bir pcb delebilen bir cnc router yaptım ve şuanda da 4mx2m bir plazma makinası yapıyorum.

Saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst