Arduinoda yardım istiyen gelebilir

Meteoroloji istasyonu için farklı sensörler kullandık ve uzaktan veri akışını sağlamak içinde Arduino GSM shield sim800 gs kullandık verileri data base yollayabiliyoruz. Fakat asıl olarak verileri direk google sheetse göndermek istiyoruz sheets hesabı URL si girdiğimizde veriler gelmiyor bununla ilgili yardımıcı olabilirseniz sevinirim.

 
Çıkışın sabit kalması normal çünkü sensör tam ortada kalamıyor ya ileri ya geri pozisyonunda olduğu için çıkışlarda haliyle ya ileri ya geri rölesini çekecek. Eğer aynı pozisyonda sabit kalacaksa iki tane flag tanımlaman lazım.
Kod:
int E1=9;



int E2=8;



int R1=3;



int R2=2;



bool ileri =0;

bool geri =0;











void setup() {



  Serial.begin(9600);



  pinMode(E1, INPUT);



  pinMode(E2, INPUT);



  pinMode(R1, OUTPUT);



  pinMode(R2, OUTPUT);



  digitalWrite(R1,LOW);



  digitalWrite(R2,LOW);







}







void loop()



{







if (digitalRead(E1) && !digitalRead(E2) && !ileri)



{

geri=0;

  digitalWrite(R1,HIGH);



  delay(250);



  digitalWrite(R1,LOW);

ileri =1;

}







else if(!digitalRead(E1) && digitalRead(E2) && !geri){



ileri =0;

  digitalWrite(R2,HIGH);



  delay(250);



  digitalWrite(R2,LOW);

geri=1;

}



}
Gönderdiğiniz programda ileri geri hareketlerde her iki çıkışta sıralı çıkış veriyor. ek te gönderiğim programı yazdım çıkış güzel yalnız bazen karasız calışıyor. tam net çalışmıyor. sizden ricam hareketi tam algılayı yani emin olduktan sonra bir değişle 2 defa teyit yaptırarak çıkışa verebilir miyiz. Dediğiniz gibi flag ile bu iş oluabilir. bunun nasıl yapılacağını bilmiyorum. benim bilgim şu an yetersiz !
 

Ekli dosyalar

  • encoder_son_sekil.rar
    375 bayt · Görüntüleme: 1
  • dd031a7e-9c25-4f31-b324-4c0a4eaf82bf.jpg
    dd031a7e-9c25-4f31-b324-4c0a4eaf82bf.jpg
    222.1 KB · Görüntüleme: 9
Kardeşim öncelikle ne yapmaya çalıştığını tam anlamadım. O sensörler hareketin yönünü ve miktarını saymak için yapılmıştır ve röle çıkışı için kullanılamaz ben sana bi fikir vermeye çalıştım sadece. Sıralı bir çıkış vermesi normal çünkü önce bir transistör çıkış veriyor sonra diğeri, arduino da buna göre çıkış üretiyor. Yani her çevirdiğinde röleler tıkır tıkır edecektir ve ses üremek dışında hiçbir işe yaramazlar. Sen hareketin yönüne göre bir röle sabit kalsın istiyorsan delay miktarını artır bu sayede sensör hareketini yok sayacaktır. Normal bi proximity sensör kullanmak sence de daha kolay değil mi?
 
Kardeşim öncelikle ne yapmaya çalıştığını tam anlamadım. O sensörler hareketin yönünü ve miktarını saymak için yapılmıştır ve röle çıkışı için kullanılamaz ben sana bi fikir vermeye çalıştım sadece. Sıralı bir çıkış vermesi normal çünkü önce bir transistör çıkış veriyor sonra diğeri, arduino da buna göre çıkış üretiyor. Yani her çevirdiğinde röleler tıkır tıkır edecektir ve ses üremek dışında hiçbir işe yaramazlar. Sen hareketin yönüne göre bir röle sabit kalsın istiyorsan delay miktarını artır bu sayede sensör hareketini yok sayacaktır. Normal bi proximity sensör kullanmak sence de daha kolay değil mi?
Yapmak istediğim şu; Volume kontrol paneli var mevcutta, öncelikle rotary encoder koymak istedim fakat sıgmadığı için orjinalinde bulunan bu sensoru kullanmak zorunda kaldım. Zaten her iki sensorde aynı tepkiyi veriyor. bu encoderler halihazırda volume kontrol olarak çalışıyordu. sensörün her algılamasında role tetiklenecek şekilde istiyorum zaten. burda pullup direnci kullanarakta yapabiliriz o farketmez . ilerdeki işleyişe göre hareket ederiz. burda araba teybinin volume konrolü yapılacak. key1 key2 girişlerinden . yani çıkışlardan yada rölenin kuru kontakları uzerınden volume eksi ve artı ıcın 2 ayrı direnç degerı verılecek teybe. 1k 10k gıbı. her tetiklemede azalıp yada artacak. size son gonderdıgım kodta bunlar oluyor fakat bazen volume azalınca dıgerıde tetıklenıor bu seferde artıp aynı ses sevıyesıne gerı geliyor. devamlı bir yone cevirince de sorun yok . Sadece 1veya 2 artırıp tekran azaltınca bazen diger çıkısta tetık verıyor.bu problemi ortadan kaldıramadım. rolenın devamlı tıkırtı yapması sorun degıl . sunu yapabilirmiyiz. 2 kere sag tetiği algılayıp yani 2 çentik geçtikten sonra saglamasını yaptıktan sonra çıkış verdirirsek bu sorun çözülür gibime geliyor.
 
yani ses kontrolü için röle kullanmak kadar saçma bişeyi çok az duydum. transistör diye bişey var, ikincisi hızlı çevirdiğinde röle cevap veremiyordur üçüncüsü, delay değerini azaltarak çıkışın anlık tepki vermesini sağlayabilirsin yoksa diğer tarafa olan hareketi görmeyecektir, dördüncüsü ben fikir veya çözüm amaçlı yol gösteririm kod yazmam, proje yapmam sana internette aradığın herşey var kolay gelsin
 
Ses kontrolünün röle veya herhangi bir malzeme ile kontrolünün su an icin bir önemi yok.. farketmez ki röle, transistor veya herhangi bir malzeme . Ben çıkışa göre konuşuyorum. Saçmalık yazılımın herhangi bir yerinde. Kullanılacak malzemeleri değil yani anlatabilmisimdir umarım. Dediğiniz detay değerleri ile zaten oynadım orada sorun olsa şimdiye kadar cozerdim. Ben size kod yazın verin demedim ayrıca. Kodu yazdim ve sorunun olduğunu söyledim. yardimci olur musunuz diye de belirttim. Size ortada yazilim yokken bedavadan yardim da istemedim. Yeni oldugumu söyledim forumda zaman kaybetmeden kendi bacagimizdan asilmamiz lazim. Tesekkur ederim yine de ilginiz için.
 
Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar, 2 gündür uğraşıp da yapamadığım bir sorun var lütfen yardım ederseniz sevinirim.
Bluetooth ile arduino'yu kontrol etmeye çalışıyorum bunun için "HM-10 Bluetooth 4.0" modülünü aldım fakat telefondan bağlanmaya çalışıyorum default şifresi"000000" ama "bağlanılamıyor " diyip bağlanmıyor. Seri port ekranından ise AT komutunu kullanmak istediğimde AT yazıyorum fakat hiçbir cevap vermiyor. Ek'de resmini de attım. Kod kısmında hiç bir şey yazmadan da , kod yazsamda Seriport kısmında biç bir cevap gelmiyor. Sizce Neden?. Bu arada Telefondan arduinoya bağlanmak istediğimde Bluetooth ismi " ? " böyle.
 

Ekli dosyalar

  • at2aa.PNG
    at2aa.PNG
    47.9 KB · Görüntüleme: 5
Tx Rx yönlerine dikkat ettin mi? AT+NAME? yazmayı dene belki AT komutuna karşılık vermiyor olabilir. İlk konfigürasyon yapılmadan çalışmayabilir.

https://www.google.com/amp/s/www.instructables.com/How-to-Use-Bluetooth-40-HM10/?amp_page=true
Bluetooth kartındaki RXD yi arduino daki Tx 'e, RXD yi ise Rx 'e taktım. 5v da verdim 3.3de sonuç aynı. Telefondan bir tane arduino mesaj gönderme programı buldum onun kendi içinde bluetooth bağlanma kısmı vardı orda benim arduino'yu gördü ve şifre istemeden direk bağlandı. Ama programdan mesaj gönderdiğim zaman Seriport ekranında gönderdiğim mesaj yerine "?" yazıyor(bu arada arduino içine yadığım kod ile bluetooth dan gelen veriyi Seriport'a yazdırıyorum). Fakat bir türlü android den direk bluetooth a bağlanamadım çünkü telefondan sesli mesaj göndermem için ilk önce o aygıta bağlanmam gerekiyor. Ama şifresini doğru giriyorum kabul etmiyor(bu arada ses gönderme programının içinde dahili bir bluetooth arama sistemi yok).
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst