Arduino Nedir?

SoruSorma

Üye
Katılım
17 Nis 2006
Mesajlar
204
Puanları
31
Yaş
36
Arduino bir G/Ç kartı ve Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur.
Arduino tek başına çalışan interaktif nesneler geliştirmek için kullanılabileceği gibi bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlara da (Macromedia Flash, Processing, Max/MSP, Pure Data, SuperCollider gibi) bağlanabilir.
Hazır üretilmiş kartlar satın alınabilir veya kendileri üretmek isteyenler için donanım tasarımı ile ilgili bilgiler mevcuttur.
2vi57oz.jpg

Arduino Donanım
Arduino kartları bir Atmel AVR mikrodenetleyici (Eski kartlarda ATmega8 veya ATmega168, yenilerinde ATmega328) ve programlama ve diğer devrelere bağlantı için gerekli yan elemanlardan oluşur.
Her kartta en azından bir 5 voltluk regüle entegresi ve bir 16MHz kristal osilator (bazılarında seramik rezonatör) bulunur. Mikrodenetleyiciye önceden bir bootloader programı yazılı olduğundan programlama için harici bir programlayıcıya ihtiyaç duyulmaz.

Arduino Yazılım
Arduino IDE kod editörü ve derleyici olarak görev yapan, aynı zamanda derlenen programı karta yükleme işlemini de yapabilen, her platformda çalışabilen Java programlama dilinde yazılmış bir uygulamadır.
Geliştirme ortamı, sanatçıları programlamayla tanıştırmak için geliştirilmiş Processing yazılımından yola çıkılarak geliştirilmiştir.

Açık donanım ve açık kaynak kodu
Arduino donanım referans tasarımları Creative Commons Attribution Share-Alike 2.5 lisansı ile dağıtılmaktadır ve Arduino web sitesinden indirilebilir. Bazı Arduino donanımları için yerleşim ve üretim dosyaları da mevcuttur. Geliştirme ortamının kaynak kodu ve Arduino kütüphane kodları GPLv2 lisansıyla lisanslanmıştır.

Kaynak: Wikipedia
 
arkadaşlar ben arduino konusunda kendimi geliştirmek istiyorum elimde 2-3 tane arduino kart ve shild var ancak kodlara pek hakim değilim daha önce pic programlamada proton veya pic c kullanıyordum artık kart basmaktan sıkıldım ve elime arduino kartları geldi bunlara ağırlık vermek istiyorum ancak öğrenmek için hangi java kitabından başlamalıyım bir kaç isim vermek gerekirse

Java SE 7 Java - Herbelt Schildet
Java İle Programlama Ve Veri Yapıları - Bülent Çobanoğlu
Java ile Nesne Programlama - Timur Karaçay

 
Arduino öğrenmek için Java bilmene gerek yok. Java bilsen bir iki saate öğrenirdin ancak şart değil. Arduino Processing/Wiring adında C den türetilmiş veya kısıtlanmış bir dil kullanır. Aslına bakarsan bence Arduino öğrenmek için programlama dillerinin hemen hepsinde olan "IF" mantığını bilmek yeterli. Bilmiyorsan bile beş dakikanı alır öğrenmek. Başka bir şeye ihtiyaç duymayacaksın uzun süre, güven bana.
 
Merhaba arkadaşlar.

Arduino programlamak icin c++ gerekiyor. Bende Arduino proglamaya bir kaç ay önce başladim ve oturup c++ kitaplarından öğrendim.


selamlar
 
Arkadaşlar bu sayfada Arduino'ya başlangıç düzeyinde dersler bulabilirsiniz.

Arduino başlangıç

Sonra ben okumadım ama Coşkun Taşdemir'in Türkçe bir Arduino kitabı var.

Arduino kitabı


Yabancı kaynaklar arasında Ladyada'nın sayfasında güzel dersler var.

Learn arduino

Bir de youtube'da Jeremy Blum isimli bir arkadaşın hazırladığı dersler var.

Arduino dersleri

 
Son düzenleme:
Arduino programında File sekmesinin altında examples var.Oradaki uygulamaları incele yeter.Ben arduino kullanılmasını tavsiye etmiyorum.Çünkü programcıya çok fazla kolaylık sağlıyor.Bu da bizim lehimize gibi görünen işin aslında aleyhimize olduğunu fark ettirmiyor.Sonra diyorsun ki hadi sana arm tabanlı işlemci programla bakalım.Adam ne register öğreniyor ne haberleşme protokolü ne giriş çıkış...Ne olduğunu bil ama uzun süre kullanma tavsiye etmem.

Benim başıma gelen bir durum arduino da bi iş için servo motor kontrol ettim sonra başka bir işlemciye geçmem gerekti arduino servo motor kütüphanesi olduğu için tek satırda sorun çözüldü ama diğer işlemcide tekrar kütüphane yazmak zorunda kaldım...gibi bir sürü karın ağrısı işte...
 
Ben arduino kullanılmasını tavsiye etmiyorum.Çünkü programcıya çok fazla kolaylık sağlıyor.Bu da bizim lehimize gibi görünen işin aslında aleyhimize olduğunu fark ettirmiyor.

Evet programlama anlamında Arduino gibi kartlar işimizi kolaylaştırıyor. Ama elektronik konusunda değil. O yüzden bırakın Arduino programlama işlerini yapsın, kalan zamanda da devrenin elektronik kısmını nasıl geliştiririm diye uğraşırsınız, ya da elektronik öğrenirsiniz.

Daha bir hoca güç elektroniği uygulamaları için açık kaynak bir Arduino projesinin çok iyi bir fikir olduğundan bahsetti.

O yüzden benim arkadaşlara tavsiyem amaçlarına uygun hangi kartı kullanmaları. Örneğin çizgi izleyen bir robot yapmak için Arduino Uno gibi bir kart kullanabilirken, görüntü işleme gibi bir iş için Rasperry Pi gibi bir kart kullanmanız gerekir. Burada “Arduino mu Rasperry Pi mi” gibi bir soru anlamsız hale geliyor. Çünkü her ikisinin de sınıfları ve hedefleri farklı.

Onu kullanmayın, bunu kullanmayın diyen yaklaşımlara da onaylamadığımı belirteyim. Bu gün Colarado Üniversitesi elektronik tasarım laboratuvarında Arduino kullanılıyorsa, biz niye kullanmayalım?
 
Erdem arkadaşım yazdığımın sadece bir kısmını almışsın.
Diğer açıdan değerlendireyim olayı.Arduino da işlemci olarak atmel var.Arduino programlıyorum dediğin zaman aslında atmel programlıyorsun. Bence bu işi gerçekten öğrenmek isteniliyorsa atmel studio da yazılım geliştirilmeli ki diğer işlemcilere de rahatlıkla geçebilsin.Amacım bunu söylemekti.Biz burada kendi tecrübelerimizi aktarıyoruz.Herkesin tabi ki tecrübeleri farklı olacaktır.

İyi çalışmalar...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst