"Arduino ile motor yönetimi" vaktiniz varsa yardımcı olun..

Katılım
6 Şub 2019
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
43
Arduino ile motor yönetimi için vaktiniz varsa ve sabrınıza sığınarak yardım edebilirseniz sevinirim.
Ben, elektronik den sizler kadar anlamamakla birlikte çevremde anlayan kısmen dahi olsa mevcut. Ama onlara malum her zaman müsait olup da danışamıyorum. Bu konu da sizi rahatsız ettim Ama niyetim zamanınızı alıp sizi uğraştıracak değilim.
Sadece kafama takılan aşağı daki birkaç problem de aydınlatıcı fikir verirseniz iyi olur.
İlginiz için teşekkür ederim.Sağolun..

Problem(ler):
---------------------
Bir güç kaynağıyla beslenebilen bir motoru ileri ve geri yönde kullanmak istiyorum.Bu güç kayağı, motorun ileri ve geri yapabilmesi için +/- kutupları tersine çevirerek sağlamakta.

Bu güç kaynağı:
12 volt, 120 watt ve 10 amper çıkış sağlayabilen.. Bundan : Güç Kaynağı - Satış Linki -- Bilgi Amaçlı

Motor ise 12 volt 2.5 amper ile çalışmakta. Kaç watt'a kadar desteklemek de bilmiyorum.

Problem şu ki, bu motoru ileri ve geri yönde 12 volt ve 2.5 amper sınırları dahilinde kullanmak için nasıl bir düzeneğe/devreye ve devre elemanlarına ihtiyacım var?

Bunun için 12 volt ve 2.5 amper değerleriyle direnç hesaplaması yaptım.Buna göre 4.7 ohm'luk bir seramik direnç gerekmekte. Lakin bu hesaplama da 2.5 amper anlık akım geçerken 30 watt toplam akım olduğu da belirtilmekte.
Direnç değer hesaplamasını buradan yaptım:
https://www.rapidtables.com/calc/electric/watt-volt-amp-calculator.html

Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?
Güç kaynağı 120 watt iken, nasıl 30 watt'lık bir değer de direnç kullanabilirim? Bunun için paralel/seri bağlantıyı nasıl yapmalıyım.
Bir de güç kaynağı, motorun ileri ve geri hareket etmesini sağlamak için ters kutuplama yapmakta.
Bu durum da devreye eklemem gereken birşey var mı?

Tüm bunları Arduino Uno ile entegre kullanmak istiyorum. Bağlantıları ve programlamasını yaptım Lakin yukarı da
belirttiğim problemleri yaşadım.

Şimdiden yardımlarınız ve vakit ayırdığınız için teşekkürler ederim. Sağlıcakla kalın..
 
Bu sadece bir güç kaynağı nasıl bir motor kullanıyorsun onu yazmamışsın. Örneğin DC, servo, adım vs..

Eğer 12 Volt DC motoru sürmek istersen bir tane IRF540 Mosfet kullanabilirsin.

pwm.png



Eğer 3.3 V Arduino kullanıyorsan PWM sinyali yetersiz gelebilir. IRF540'ın eşik gerilimi VTH 2 ila 4 V arası yanlış hatırlamıyorsam. Mosfetin G ile S uçları arasındaki gerilim VGS > VTH eşik geriliminden fazla olduğu zaman DS arasındaki anahtar açılıyor ve motor dönmeye başlıyor.

Motorun hızını PWM sinyalinin doluluk boşluk oranını değiştirerek kontrol ediyoruz.

C++:
#include <Arduino.h>

int PWM = 9;

void setup()
{
    pinMode(PWM, OUTPUT);
}

void loop()
{
    analogWrite(PWM, 225);
    delayMicroseconds(1000);
}

Motorun ileri geri hareketi için güç kaynağı yerine L293D ya da L298 motor sürücü yongaları kullanabilirsin.
 
Son düzenleme:
Dc motor kullanıyorum. İleri ve geri hareket yapabilen tipde bir motor. Lakin ileri ve geri hareketi kontrol eden sürücü kartı lazım. Onun içinde "Megoras Md151A" isminde çift yönlü dc motor sürebilen bir kart kullanıyorum. Arduino'dan ileri ve geri hareketi sağlayabilmek için 2 adet röle kullandım. 1nci röle ileri hareket etmek için kullanırken, geri hareketi sağlamak istediğim de 1nci ve 2nci röleyi aynı zaman da açmam gerekmekte. Dc motor sürücü kartı, geri yönde hareket sağlaması için 2 röle de açık oluyor yani. Sorun şu ki röle üstünden geçen 12v olsa bile 10 amper değerin de. Ama motor 2.5 amper kullanmakta. Yanlışlıkla araya bir adet direnç eklememe rağmen bir tane motor yaktım. Bir şekil de güç kullanımını dengelemem lazım. 12 volt 120 watt, 10 amper yerine ==> motorun kullanabileceği 2.5 amper olmalı. Direnç kullanırsam 30 watt azami güç hesaplanıyor. Eve gidince fotosunu eklerim. Sağol..
 
Devre şemasını, motor sürücü ve dc motorların teknik dökümanlarını, kaç motor var, bunların kaç tanesinin aynı anda çalışması gerekiyor gibi bilgileri paylaşırsanız belki daha fazla yardımcı olabiliriz.
 
Son düzenleme:
Guc kaynaginiz 12 volt ve 10 amper verebilir dogrudur ama yukunuz motorunuz 12 volt 2.5 amper ise zaten o guc kaynagindan daha fazlasini cekemez. O motorun da bir ic direnci vardir. O ic direncten ancak 2.5 amper gecer. Girisinde birak 10 amper 100 amperde olsa motorunuz 2.5 amper ceker.

Arac akulerini dusununuz. Benim aracimda 12 volt 90 amperlik aku bulunmakta. Ama tavan lambam 5 watt on farlarim 50 watt ama gucunden fazla akim cekmez çekemez.

Sizn motorunuz yandi ise sorun guc kaynaginin akim gucunden degil baska bir neden. Ya motorunuz 12 voltluk degil yada mekanik olarak baska bir sikintiniz var.

Hem motor hemde guc kaynaginiz 12 volt ise araya yon degistirmek icin role sistemi koumaniz yeterli. Baska bir direnc vesayire eklemenize gerek yok.

Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,250
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst