Arduino ile cosfimetre yapımı

Umut Koca

Üye
Katılım
14 May 2019
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
27
Güç elektronigi ödevi için cosfimetre yapacagım arkadaşlar, arduino ile yapmam kolay olacagını düşündügüm için arduino ile yapmak istiyorum konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi nasıl yapacagımı hiç bilmiyorum.
 
Sadece fikir vermek amaçlıdır.

cosfi; akım ile gerilim arasındaki faz farkıdır.
Buna göre öncelikle yapmamız gereken gerilim ve akım dalgalarının sıfırdan pozitif'e geçiş zamanları arasındaki farkı saniye cinsinden bulmaktır. Farkı saniye cinsinden bulduktan sonra, açı ve cosfi dönüşümleri yapılabilir.

Peki akım ve gerilim arasındaki bu saniye farkı arduino ile nasıl ölçülebilir. ?

Gerilim; 5V kare dalgaya dönüştürülür.
Akım; 5V kare dalgaya dönüştürülür.
(Sinüsoidal gerilimi kare dalgaya dönüştürmek için sanırım op-amp kullanılıyordu; şu adrese bir bakın.
https://www.elektroniktasarimlar.com/sifir-gecis-devresi/

Akım ve gerilim kare dalgaya dönüştürüldükten sonra,
Bu kare dalgalar arduino'nun 2 ayrı digital girişine girilir.

Gerilimin bağlı olduğu giriş kontrol edilerek 5V'a yükselme zamanı bulunur ve zaman kaydedilir.
Akımın bağlı olduğu giriş kontrol edilerek 5V'a yükselme zamanı bulunur ve zaman kaydedilir.

2 yükselme zamanı arasındaki fark saniye olarak ölçüldükten sonra, gerekli hesaplama yapılarak cosfi'ye ulaşılmaya çalışılır.

Not: Sinüs dalga kara dalgaya dönüştürülmeden, Sinüs dalga arduino'nun anolog girişlerine girilerek de sonuca ulaşılabilir mi? Bunun üzerinde de düşünülebilir.
 
Son düzenleme:
Verdiginiz bilgiler için teşekkür ederim. Siz aslında yapacagım işlemlerin mantıgı anlattınız ama benim araştırıp üzerinde ugraşıp bişeyler yapmak için pek zamanım yok daha hazır bişeyler arıyorum yani bana sadece montaj işleminin yapılması kalsın istiyorum. Biraz yüzsüzlük yapıyorum ama zamanım yok üniversite 4. sınfım finallerim var bitirme ödevim var vs vs . Bunu daha önceden arduino ile yapan olmadı, ilk defa ben mi deniyorum bilemedim.
 
İlginiz için teşekkür ederim gerçekten çok yardımcı oldunuz. Attığınız siteden aldığım devreyi proteusta kurdum fakat düzgün çalışma elde edemedim yani yükü değiştirdiğim halde cosfinin değerini farklı farklı gösterdi devre verimli çalışmıyor belki simülasyon programından kaynaklı da olabilir bilemiyorum. Tekrar yardımcı olur musunuz ?
 
osfinin değerini farklı farklı gösterdi devre verimli çalışmıyor belki simülasyon programından kaynaklı da olabilir bilemiyorum.

1-Paylaştığım sitenin çözümünde hata olabilir.
2-Sitedeki paylaşımı yanlış uygulamış olabilirsin.
3-Doğru uygulasan da proteus bunu doğru algılamayabilir.

vs. vs.

Kendi üretmediğimiz çözümler, bir sorun karşısında maalesef tıkanır.

Bunları analiz edebilmek için birlikte çalışıyor olmamız ve zamanımın yeterli olması gerekiyor. Her iki şartta şu an yok. :( Nasıl yardımcı olabileceğimi bilemedim o yüzden.
 
İlginiz için size tekrardan teşekkür ederim. Haklısınız hata olmasının birden fazla sebebi vardır, bu uygulama ile simülasyon arasında bu uygulamada fark olacak mı sizce ?
 
bu uygulama ile simülasyon arasında bu uygulamada fark olacak mı sizce

Yaptığınız Proteus çizimine bir bakayım, uygun olursam yarın sitenin devrelerine bakayım. Ancak ondan sonra fikir beyan edebilirim.
 
54487

54488
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst