Aracım neden yağ eksiltiyor

Gürkanizmir

Katılımcı Üye
Katılım
14 Kas 2017
Mesajlar
1,119
Puanları
56
Yaş
34
Konum
İzmir


Sizce aracın sorunu nedir
 
@Gürkanizmir , kardeşim oto tamircisi değilim ama, tornacı tamirci arkadaşlarımın dediklerinen öğrendiğim kadarıyla sekman istiyor, çünkü motor üzerinde yağ kaçağı görünmüyor, patlak conta yok, şanslıysan o kadarla kurtarırsın, kötü olasılıklar piston sekman veya motor yenileme...
 
Her patlamalı motor yağ eksiltir. Çünkü piston içi silindir yukarı çıkınca yağlanır ve silindir aşağı inerken segmanlar tarafından geri, karter içine sıvazlanan yağdan bir miktar silindir içinde mikron kalınlığında da olsa bir katman kalır. İşte bu yağ tabakası yakıtın ateşlenmesi ile yakıtla birlikte bir miktar yanar ya da sıcakta buharlaşır. Bu da motorun zamanla yağ eksiltmesine sebep olur. Bir sonraki bakıma kadar bariz şekilde yağın eksilmesi söz konusu ise ilk sebebi segmanlar aşınmıştır. Başka sebepler de var tabi. Keçeden, contadan veya devridaim pompasından soğutmaya kaçırma şeklinde.
 
Biraz kalın yağ kullan
 
Biraz kalın yağ kullan
Sorun sekmanlarda ise mir miktar kalın yağ eksiltmeyi azaltabilir. En doğrusu segmanların kontrol ettirilmesi. Sanırım kompresyonla her bir silindir kontrol ediliyor.
yapma @silvestir usta, motorun kullanma kılavuzunda ne yazıyorsa o kullanılır. kalın yağ hareketi kısıtlar, motor kasar yatak sarar
@paskomya usta, yeni arabada doğrudur da, düşük model arabada ha otuzluk ha kırklık yağ.;)
 
bundan kırk yıl önce, denizde çalışırken, beni makinist yardımcısı yaptılar yani "yağcı" o zamandan beri tornacı arkadaşlarım oldu, deniz kenarındaki her tornacı aynı zamanda motor tamircisidir. özellikle de dizel konusunda. ha bir motoru söker parçalara ayırır birleştiririm ama tamir konusunu hiç anlamam. şimdi yeni nesil motorlar nasıl çalışıyor onu bile bilmiyorum.
 
Km arttıkça birbiriyle çalışan iki yüzey arasındaki mesafe aşınmadan dolayı artacağı için bir tık kalın yağ kullanımını tavsiye edenler var. aradaki boşluğu doldurması için.
sizin aracın km si nedir. marka modeli nedir bazı araçların motorlarının bir miktar yağ eksiltmesi normal. duman atmadığına göre çok acil bir sorun değil.
eksozdan su atması motorun ve yağın ısınmasıyla yağın içindeki nemin buharlaşıp eksozdan atılmasıyla oluşuyor diye biliyorum.
 
Aslında çok uzun bir mesele ama kısaca yazmak gerekirse:

1:Motor yağ yakmaya başladığında egzozdan mavi duman gelir.

2: Karterden direkt (yağ çubuğunun olduğu yerden) yada dolaylı (külbütör kapağından) bakılarak hiç bir şey anlaşılmaz.Sanayi eşrafının zamanla düz mantık yürüterek dolaylı çıkarım yaptığı bir meseledir o. Piston-Gömlek arasındaki sızdırmazlık daha teknik dili ile Kompresyon kaçağı ancak ölçümle anlaşılabilir. Eğer bundan şüpheleniyorsanız kompresyon testi yaptırın.
Tabi kompresyon kaybı sadece segman-piston-gömlek nedenli olmayabilir.Eğer supaplar kaçırıyorsa yine kompresyon düşük çıkacaktır.Bunu anlamanın yoluda buji/enjektör yuvasından silindire bir miktar yağ dökülür ve kompresyona tekrar bakılır ,eğer kaçırma düşmüş yada yok olmuş ise piston-segman-gömlek arasında problem vardır ,aynen devam ediyorsa supaplarda problem vardır.
Yine de tam emin olmak isteniyorsa silindir kapağı açılmalıdır.

3.Üstten bir arkadaş yazmış.Motor silindir içerisinde kalan yapı yakar.Mesele niçin silindir içerisinde yağ kalıyor sorusudur.Bunun en temel nedeni pistondaki yağ segmanlarının yağı ,piston aşağı inerken yeterince sıyırmamasıdır.Bu segmanların özelliğini yitirmesi, gömlek ve pistonda aşınma, uygun olmayan yağ kullanımı gibi nedenlere dayanır.

4:Egzozdan su gelmesi yoğuşmadan kaynaklanır ve kötü bir şey değildir.Bunun istisnası silindir kapak contasının kaçırmasıdır ki çok istisnai bir durum olduğu gibi radyatörden belli eder kendini.

Özetle önce kullandığınız yağı bir kontrol edin. Uygun yağ mı? diye. sonra bir kompresyon testi yaptırın. Silindirlerin durumunu tek tek görün.

Birde arabanın kataloğuna bakmak lazım.Şu kadar Km'de şu kadar yağ eksiltebilir diye bir uyarı var mı diye. Bazı motorların böyle huyu var çünkü.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst