Arçelik Fırında Gaz Kumanda Düğmesi Kapanmama Arızası

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba. Geçen hafta sonu Arçelik fırının set üstündeki ocaklarından orta boy (en soldaki) gaz brülörünün açma-kapama düğmesinde bazen kapanıp çoğu zaman kapanmama arızasının basit çözümünü forumda paylaşıyorum.

Arıza Tanımı : Fırının set üstü gözlerinden (üçü gazlı, biri elektrikli olan) orta boy gözün yandıktan sonra gazının kesilip gaz alevinin çoğu zaman sönmemesi şeklindeki arıza.

https://eksiup.com/p/jd403602fh7a
https://eksiup.com/p/re403604yg9f
https://eksiup.com/p/rb403606o3zf
https://eksiup.com/p/3i403607u3hd

İşlem Basamakları:

1- Fırındaki gözlerdeki yanmayan gözün düğmesi yerinden söküldü.
2- Üç parçadan oluşan bu gözün parçaları ve diğer gözlerdeki düğmeler sıvı mutfak deterjanıyla yıkanarak iyice temizlendi ve kurulandı.
3- Komşu düğmelerle takas yapılıp bu sonucun arıza sonucunu değiştirip değiştirmediği gözlendi
4- Sonucun değişmediği görüldüğünde arıza lambası boş deliğe tutulup, gaz brülörünün iki adet yıldız vida ile sabitlendiği, her 2 vidasının da gevşediği ve açma-kapatma düğmesi milinin bu yüzden çok sallandığı gözlendi ve bu tespit edildi
5- Diğer gözlerden birinin vidasının da benzer şekilde gevşediği, ancak hiç sallanmadığı görüldü.
6- Vidaya uygun boyda yıldız tornavida bulunup gevşeyen yıldız vidalar iyice sıkıştırılıp brülör yerine oynamayacak şekliyle iyice tespit edildi.
7- Dikiş makinesi yağı (ince yağ) iyi dönemeyen, tutuk brülörlerin miline sürüldü ve ocağın tüm kendi düğmeleri yerine tek tek takıldı.
8- Tüm açma-kapama düğmelerindeki takılmalar açılıp düğmelerin tümü yumuşak bir el kumandasıyla çalışabilir duruma getirildi. Bazen kapanmayan düğmenin sıkıntısı tümüyle giderildi.

Sonuç: Set üstü ocaklarda veya fırındaki gözlerde gaz brülör gözlerinin açma-kapama düğmelerinde, mil ekseninde oynamalar olduğunda bunun muhtemel nedeninin tespit vidalarının zamanla gevşemesi yüzünden ocağın gazının kesilmeden yanmasının bu nedenle olduğu öğrenilmiş olundu.

Başka bir tamir macerasında tekrar görüşmek üzere. Kolay gelsin Saygılarımla.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst