Arçelik 3650 ft yıkama başlangıçında sıkma modu ve durma

masoksian

Üye
Katılım
25 Haz 2012
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
52
Merhabalar,

forumda uzun araştırmalar sonucu yazıyorum. Benzer sorunlar yazılmış çözümler önerilmiş. Ancak benim sorunum biraz farklı.

3650 FT 'nin tambur bilyalarını (2605, 2606 ve kecesini 40x62x10) 1 hafta önce değiştirdim. Yaklaşık 3 ay önce de kömürlerini değiştirmiştim. 5 gündür gayet düzenli çalışıyordu.

Ancak son günlerde yıkama (ana veya ön yıkama farketmiyor) esnasında yaklaşık bi 20 dk sonra motor aniden hızlanıyor yalpalıyordu.


Takoyu açtım kontrol ettim ve tuvalet kağıdıyla hafifce temizledim. Kömürlerin orayı da hafifce temizledim, tozunu aldım yerine taktım. Ayrıca Ana Kartı ve soketlerini yerinden hiç oynatmadan sadece üzerindeki kararmış tozları aldım. Soketleri kontrol ettim her seyi taktım. Keşke adım adım gidip önce sadece tako ile oynasaydım. Anakarta da elledim. Şimdi takodan mı oldu Ankarttan mı oldu ikilemdeyim :)

Makineyi çalıştırdım. Artık makine suyu alıp yıkamaya gecer gecmez bir tur son sürat dönüp duruyor. Öylece bekliyor. Kapatıp acınca program devam ediyor ve tekrar aynı sekilde hızlıca bir tur atıp duruyor. Durunca program saatindeki : donuyor (iki nokta üst üste işareti -yani dakikadan önceki iki nokta). Bu program beklemeyemi girdi demek onu da anlamadım.

Artık asla yıkama modunda normal 52 d/dk devir yok direk sıkma modunda arkadaş, fakat sıkma da yapmıyor yıkama devrinde dönecegine sıkacak gibi yapıyor duruyor. Ama sıkmaya alınca da duzgun degil bir tur atıp duruyor bekliyor. Motor asla düzgün çalışmıyor. Daha dogrusu hızlı bir kaç tur atıp durup uyumadan baska bi şey yapmıyor.

Temizleme işlemlerinden önce hiç değilse sadece ara sıra bu hataya düşüyordu. O da sadece yıkama asamasındayken oluyordu. durulamada normaldi. Sıkması da normaldi.. Ne olduysa ben elledikten sonra oldu :))

Test moduna girdim testte de 52d/dk olacak yerlerde (yıkama modu kontrol sag/sol) hızlıca bir tur atıp duruyor. Sağ/sol aynı sekilde. Hata göstermeye alıyorum hiç bir hata yazmıyor ekranda sade buyuk H harfi var. Hata gösterme ledlerinden hiç biri yanmıyor.

Sizce sorun Tako bobinde mi? Triyak önceden acaba ısınınca kacırıp ara sıra kısa devre oluyordu da de ben tozunu alırken elim degdi de tamamen öldü mü? Yada takonun kablosu kopmak üzereydi de temizlerken oynasırken tamamen koparttım mı içeriden?. Görünüşte sarı kabloları saglam gözüküyor.


Yarın Tako alıp deneyeceğim ama gitmişken triyakı da alayım diyorum Ulus^tan ancak kartın üstünde bir sürü triyak var acaba hangisi. Yardımcı olabilecek varmı bu motoru hangi triyak sürmektedir.


Sorun hakkında fikir verebilecek var mı? Minnettar kalırım aile faciasını önlememe yardım edin :)))
 
Son düzenleme:
sorunun motor takosunda olma ihtimali çok yüksek..
 
motor soketi oksitli

makine sabaha kadar bekledi sabah çalıştırdım motor sağ tarafa normal dönüyor sola hızlı dönüyor :)))

bi şey anladınız mı ? ¿

Kanyak bey bir de bi şey sorcam : Ana kart üzerinde motoru yıkama modunda kontrol eden triyak nerededir kodu nedir ? yardımcı olabilir misiniz? Nasıl ölçebilirim?
 
Son düzenleme:
ana kartında sorun vardır
 
Son düzenleme:
arkadaslar ölçü aleti buldum önce diot moduna (zırlama) aldım motor soket kablolarını söktüm. tako uclarını ölçtüm hiç bir kıpırdama yok ekranda 1 yazıyor degişmiyordu. Ne zamanki tako bobinin dibinden kabloyla oynuyorum o zaman degerler okuyorum 704-650-814 gibi degisiyordu. Kabloyu serbest bırakınca degerler gidiyor 1 yazıyor tekrar. bu durumda tako kablosu ya da bobini kopuk mu ? değişmesi mi gerekiyor.?arıza bu olabilir mi?
Ohm olarak da ölçtüm aynı olay tekrarladı. Kabloyla oynarken degerler okuyorum 135 150 arası ama kablo sabitken deger yok.

%95 bu meret bozuk galiba yarın umarım parcayı bulurum Ankara da bunu bulabilecegim bi yer önerecek var mı? Takonun fiyatı nedir?
 
Son düzenleme:
İlk önce ben olsam cihaza reset atardım
 
Son düzenleme:
motor soketini kontrol ettin mi arkadaşım. mutlak ve mutlak oksitlenme vardır. soketleri yerinden çıkar tel fırça veya zımpara ile temizle
 
Sorun çözüldü.

Dediğim gibi takonun bir kablosu tam bobine giren yerden - siyah plastiğin- dibinden içten kırılmış. O yüzden tam kırılana dek yani ben kabloyla oynaşmaya başlamadan evvel çatlak olduğu için makinenin motorunu yıkama anında sacmalatıyor hızlanmalara sebep oluyordu. Ben oynasırken kablo tamamen koptu büyük ihtimal ve hiç çalışmaz oldu.

Kabloyu kopan yerden acıp lehimledim. Birazda japon yapıstırıcı ve nişasta tozu ile :) izolasyon yaptım.( Ağzımızın tadı gelsin diye nişasta tozu kullandım ehue) Yerine nazikçe yerleştirdim motor saat gibi çalışıyor. :))

Tüm bu yıkama anındaki hızlanmalar motorun sacmalaması tako bobinine gide kablonun çatlaması kırılmasıymış

Sorun %100 çözüldü. Masraf 0 (sıfır) TL.
Bu arada hanım gözlerine inanamadı makine çalışıyor diye çığlık atıyor evde :))))

Tüm katkı sunan arkadaşlara teşekkürler.

Sonuç: çözüldü. Konu kilitlenebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,854
Son üye
Enes.trk

Yeni konular

Geri
Üst