Arçelik 3300 çamaşır makinesi full bakım fotoğraf ve bilgileri paylaşıyorum buyrun.

aliemremen

Üye
Katılım
18 Eki 2009
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
35
Öncelikle bu makineyi tamir etme nedenimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Makine annemin 15 sene civarlarında -ki ben çocuktum eve geldiğinde şimdi 24 yaşındayım- kullandığı makinedir zaman zaman servis vs gelip makinenin su tahliye pompasına Bakım yapmışlığı vardı. Malum tahliye pompaları zamanla daha çabuk yıpranan parçalardan. Makineden uzun zamandır sanki yıkama sırasında aniden bir anlık sıkmaya geçiyormuş gibi sesler -gıcırtı gibi değişde inleme gibi- geliyordu. Gel zaman git zaman çok usta geldi gitti vs. ama her gelen yaptım diyerek 40 tl -50 tl vs birşeyler aldı ve gitti. Bu olaylar gelişirken ben daha çok üniversitede oluyordum makinenin bozukluğu her tatilde annem tarafından hatırlatılıyordu :).. Lakin kimisi otomatik denilen kontrol kartından dedi kimisi motordan kimisi bilmem nerden dedi..Bende bunu üzerine makineyi ele almaya karar verdim. :) ilk tatilde.

Sıkmaya geçermiş gibi gelen sesler...

Makine sökme aşamasında yani kapakları açıp iç sisteme ulaşmak açısından çok zorlayıcı bir makine değil, üst kapak için bir pense(civata var 2 adet küçük) ve bir yıldız torma vida yeterli olmaktadır. Arka kapak ise tamamen yıldız tornavida ile sökülebilecek 8 adet civarında vidadan oluşmakta bunu söktüm ve açtım...
Makineyi bu vaziyette dikkatlice çalıştırdım ve izledim! Makine boşta çalışırken aynı hatayı vermiyor yada çok az veriyor sizde bundan rahatsız olmayarak bozuk olduğuna o kendizin bile inanası gelmiyor evet onca gelen giden tamircide galiba biraz buna aldanıyor...Makinayı bir miktar çamaşırla normal şartlarında çalıştırdım ses gelmeye devam etti ama motor devrinde ve kasnak devrinde bir farklılık gözlemleyemedim :/... en sonunda kayışı çıkardım kayış kesinlikle sapa sağlam duruyordu bir kenara koydum tamburu elimle döndürdüm sürtme vs yoktu..Makineyi bu vaziyette çalıştırdım motorda sihhatli çalışıyordu kafayı yememek elde değil aslında öotorların tam sıhhatli çalışma testi dengeli yük altında yapılır ama icinde dönüp duran bir miktar ıslak çamaşır olan tambur yükü dengeli bir yük değildi bu yüzden motordan bir türlü emin olamadım :///.....Neyse vakit araştırma vaktidir...

Suç kayışta mı?
Forumlarda bir miktar gezindim sordum soruşturdum otomatik diyen oldu şu diyen oldu bu diyen oldu ama kayış diyen olmadı... Evet problem kayıştaydı kayış fiziki olarak çok yeni ve aldatıcı dut-ruyor en ufak dahi çatlak vs. yok ama kayış sanırım elastisitesini yitirdiği için çok azda olsa motor kasnağını kaçırıyordu gözle fark edilmiyordu.Ve her kaçırma bir miktar ses çıkartıyordu bu ses kayışın kasnağı istemeyek kaçırma sesinden başka birşey değildi kayıştan olduğuna emin olmak için kayışın her kaçırmada sürtünmeden çıkardığı sesi egale etmek kısaca daha sessiz kaçırmasını sağlamak için kayısa kuru sabun sürdüm iyice yaydım ve yerine taktım evet artık ses gelmiyordu suçlu kayıştı!!i
İlk çarşıya gitmemde bir adet yeni kayış aldım 15 tl.
20131019_190749.jpg
KASNAK KAYIŞ GÖRÜNTÜSÜ.

Su tahiliye pompası
Yıkama sonrası kirli suyu tahliye eden kot farkı olarak su potansiyelinin en altında bulunan komponenttir. Genelde 2 yıl gibi bir sürede -bazen daha fazla- normal çalışma standardını kaybedeb ve ses yapma yada hiç çalışmama gibi sebeplere neden olan parçadır.
İçerik.jpg
SU TAHLİYE POMPASI GÖRÜNTÜ

220 volt terminal gerilimi ile çalışmaltadır. Görüntüdeki benim makineye taktığımın aynısıdır. 2 adet yıldız vida ve tahliye hortumu,kazan körüklü hortumu, ve deterjan çekmece hortumu olamak üzere 3 adet hortum kelepçesi çıkarılarak ve tabi elektrik jakları çıkrtılarak kolayca sökülür takılır. Benim tavsiyem makineyi fişten çekip sol yanına yatırın ve hemen elnizin altına çıkan pompayı kolayca değiştirin kelepçeleri tam oturttuğunuzdan emin olun. Ben farkı yaşadın artık makinede uğultulu zırıltılı çalışan bir pompa yerine gayet sesiz çalışan yeni bir pompa var bu pompa bedeli 15 tl idi.

****ŞİMDİ BENİM BİRAZ İŞİM VAR RULMAN KEÇE REZİSTANSA DEVAM EDECEĞİM****
 
Deterjan çekmecesi
Deterjan çekmecesi su giriş ventilinden(elektrikli valf) sonra suyun ilk muhatap olduğu yerdir. Su buradaki deterjanla birlikte kazna akar kontrol kartının çevirmeli program seçeneğine mekanik bağlı bir kol tarafından ön yıkama deterjanı mı yoksa ana yıkama deterjanı mı alınacağı burada belirlenir.Benim makinem çok eski olduğundan ben bunu arıza için değilde daha çok temizlik için açtım ve ayrıca genel arızası tıkanma ve daha ziyade iki deterjanı aynı anda alma gibi problemidir. Bunun için çekmeceyi çıkarmak gerekmeden üzerinde kademeli bir aparatı var oradan oynayıp deneyebilirsiniz. Olmazsa tam söküp keşfedin..

Makineyi bu bakılarımları yaptıktan sonra kapattım ve makine sadece 2 ay sonra kazandan su kaçırmaya ve yanık kokusu çıkartmaya başladı !
Evet sadece 2 ay sonra makine başka bir arıza ile karşımdaydı bu kezde su kaçırıyor yanık kokusu veriyordu. suyun geldiği yeri tepit etmeye çalıştım şuphem hortumlardı.

Rezistans kazanı eritmiş !
Evet arkadaşlar makinenin önceki bakımlarıyla ilişkili olmayarak yepyeni bir arıza meydana gelmişti makine rezistansın tam uç kısmına denk gelen yerden kazanı eritmişti ve delmişti.


Kazan ve rezistans tamiri...

Resimde de görüyorsunuz ki rezistan ep eyi kirli ama benim beklentim çok daha fazlaydı.. kazanın delinme sebebi rezistansın uç kısmının, sudaki kirecin etkisiyle elbiselerden kopan pamukların uç kısımda rezistans ile kazan arasında bir katı madde köprüsü oluşturup ısı dağılımını engelleyip doğrudan plastik kazana vermesidir. Erimede kokmada bu yüzden olmuştur.

Sökme aşamaları
Tabi kazanı sökmek öyle hemencecik olmadı. önce anlatıp mevcut resimleri koyacağım.
  1. makinenenizin mevcut kapaklarını açıyorsunuz
  2. ben daha rahat sökebilmek için ağırlık betonlarını çıkarttım sizede tavsiyem budur. 12-13 yıldız ingiliz anahtarı gerekli
  3. tahtiye hortumunu kazandan ayırın bu hortum makine dik pozisyonda iken alttadır. Vida sıktırmalı kelepçesi var.
  4. su giriş hortumunu kazandan ayırın bu hortum deterjan çekmecesi yanında.
  5. makineyi yana yatırıp yada dik pozisyonda amortisörlerin kazana bağlantısını sökün. 14-15 yada 16-17 anatardı galiba unuttum.
  6. kaznın elektrik bağlantıları var rezistansa ve motora giden onlarıda sökün bilmiyorsanız not alarak yapın.
  7. artık sadece yaylar kaldı 3 adet askı yayı.

elektrik bağlantıları burada termostat pulp u sökülmüş vaziyette boş delik onu göstermekte.


tahliye pompasına giden hortum görüntüşü ve alt ağırlık betonu


üst ağırlık betonu


tek olduğum için kurduğum basit calaskal sistemi iple yukarı çektim ve yayları çıkardım


********DEVAMI GELECEK ŞİMDİ VAKTİM BU KADAR*********
 

Forum istatistikleri

Konular
128,132
Mesajlar
915,299
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst