ARÇELİK 72 EKRAN FLAT EKRAN ARIZA

kemal25

Üye
Katılım
9 May 2015
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
35
Evet ustalar bende zamannında tv tamirciliği yaptım yaklaşık 15 yıl önce kalfa olduk bıraktık. :) aklımda en ufak bişey kalmadı herney 72 ekran arçelik flat tv var sağdan ve soldan genişleme yapıyor kendi kendine düzeliyor genişliyor sürekli neden niçin nasıl çözebilirz yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler kolay gelsin herkese.
 
bazi tvlerde menuden ayarlanabilir bazilarinda trimpotla.
bazilarinda eht yakinlarinda horizontal bobini var, o bozulmus ya da bir nednele ayari kaymis olabi,ir. onu kurcala.
ama once datasini indir o daha iyj olur.
 
Merhaba.Pcb (devre kartı) normal sıcaklığına ulaşınca soğuk lehim olan bazı pot.veya trimpot ayar noktaları sıcaklık arttığında tam temasa geçip önceden ayarlanmış olan ayarlar (yana doğru olan genişlik,aşağı doğru olan ekranı kaplayan tam ekran dolgunluğu,EHT'den fokus ayarı,netlik ayarı,vb. türden ayarlar) seviyesine geri dönmüş oluyor muhtemelen de.Pcb'yi rayından (mevcut kızaktan) çekip yan çevirip pcb'nin tersinden lehim noktalarına büyüteçle iyice inceleyip bakın.Lehimini tam beğenmediğiniz yerleri yeniden lehimleyip ihmal etmeden bunları tazeleyin.

Örneğin horizontal güç transistörü yanmadan önce yanlardan bir miktar kadar daralma (İçerden kıvılcım sesi gibi çok ince tiz sesler de vererek) Arçelik 51 ekran crt tv'imde yapıyordu,ama çok kısa süreliğine.Nedeni yatay saptırma bobinleri ile olan ve anakarttan tüp boynuna gelen gelen bu ince kabloların kötü temasıyla yani zamanla oluşan soğuk lehim (Tam temasta olmayan akım geçişleri idi) durumuna hiç ardırmayıp da yanan bu horizontal BU508DF (İçinden kendi komitasyon diyotlu olan) güç transistörünü tam değiştikten sonra bu saptırma bobini lehim bağlantılarını da tam tazeleyip yenilemiştim.Yani demek istediğim bu saptırma bobin bağlantılarındaki kısa süreli ayrılmalar (soğuk lehim nedenli) bu türden geçici ekran görüntüsü daralmalarına da neden oluyor ve horizontal transistörünün yanmasıyla bu olay sonuçlanabiliyor.Buna çok dikkat edin.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Teşekkürler kontrol edeyim tekrardan sonucu yazarım. :)
 
Konuyu hortlatmış oldum ama başka arkadaşların da aynı arıza başına gelebilir diye yardımcı olmak istedim. Vestel onyx 72 ekran flat tv'nin ekranı ilk açınca normal açılıyor. biraz sonra ekran yanlardan genişliyordu. Çözüm binbaşı arkadaşımızın belirttiği gibi Horizantal devresinin olduğu bölümde bazı lehimler ısıdan dolayı erimiş ve tam temas etmiyordu lehimleri yenileyince tv görüntüsü düzeldi. Binbaşı arkadaşımıza teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst