Arçelik 5282 NF gösterge paneli karardı dolap çalışmıyor

mtrc

Üye
Katılım
15 Kas 2008
Mesajlar
38
Puanları
1
Konum
İZMİR
Arkadaşlar merhaba
Başlıkta belirtiğim gibi 2002 model Arçelik 5282 NF buzdolabım 3 gün önce sabah uyandığımda buzdolabının önünde bulunan gösterge panelindeki tüm göstergelerin kararmış olduğunu dolabın kompresörünün ve fanın çalışmadığını sadece dolabın soğutma alt bölme aydınlatma ışığının kapısını açtığımda yandığını fark ettim.
Arızanın nedenini tespit etmek adına yaptığım işlemler
  • Göstergelerin hiç birinin yanmadığından dolayı buzdolabının üst kısmına özel bir bölmeye yerleştirilmiş olan kontrol kartının 6lı giriş uçlarından faz ve Nötr uçlarına 220 voltun gelip gelmediğini ölçtüm. Sonuç 220 volt mevcuttu. Kontrol kartını yerinden söktüm. Kontrol kartını fiziksel olarak gözle kontrolde herhangi bir kararmış, yanmış, patlamış hiçbir elektronik malzeme mevcut değildi.
  • Buzdolabındaki derin dondurucu ve soğutma kısmında oldukça yiyecek malzemesi olduğundan Arçelik 5282NF modeline ait kontrol kartını yanıma alarak gözle görülmese de zamanla elektronik kartlarda kondansatörlerin şişme veya dâhili olarak kısa devre olma ihtimallerinden dolayı bu malzemelerin yenilerini de aldım her ihtimale karşıda piyasadaki bilinen buzdolabı parçası satan bir yere gittim. Elimdeki malzemeye göre uygun kontrol kartının mevcut olup olmadığını sorduğumda depoya bakalım deyip araştırmaya başladılar.
  • Elimdeki Arçelik 5282 NF kontrol kartına görünüş olarak bire bir uyan bir kartı gösterip bu kart senin buzdolabına uyar dediler. Fiyat olarak bu kart serviste 300.00 TL’den aşağı değilde biz sana 165.00 TL ye verebiliriz dediler. Bende kendilerinden bu konuda biraz daha araştırma yapıp fiyat ve uygun başka yerde bulabiliriyim diye ayrıldım.
  • Beyaz eşya tamiri yapan bir yere uğrayarak elimde kartı gösterip sizin tecrübenize dayanarak bu karta oluşabilecek arıza ne olabilir dediğimde kartı ellerine alıp gözle kontrolden sonra sen kartta arızalı olabilecek malzemeleri almışsın ama biz bu karta hiç malzeme değişimi yapmadan arızayı çözeriz karşılığında 30.00 TL’yi alırız dediler. Her bilgiye saygım mevcuttur. Fazla soru sormadan ayrıldım. Başka bir beyaz eşya malzeme satan yere gittiğimde elektronik kart satmadıklarını 10 senenin üzerindeki olan buzdolaplarında malzemelerinin servislerde dahi olamayacağını fakat kartı tamir ettirebileceğimi söyleyen kişi bu arada buzdolabın kartına bakarken elinle bir yandan TR2 olarak karta işaretlenen Z0409MF sensetif gate triac’ı bir sağa bir sola yatırıp duruyordu daha sonra bir pense alıp sökmeye kalkınca engel oldum bana bu kartlarda bu triyakı sök arıza gider dedi. Anladığım kadarıyla 220 yi kontrol eden triyakı söküp kontrol kartı devrelerine 220 yi direkt uygulayarak çalışmasını istedi sanırım. Bende arkadaşın bir bildiği vardır diyerek Z0409MF nin yenisini aldım ve eve döndüm.
  • Kontrol kartındaki muhtemel arıza olabilecek C4 C5 ve C35 kondansatörlerini, U1 ile tanımlanan TNY254P Tiny Swiç’i ve Z0409MF triyac değiştirdim. Sonuç değişmedi. Hala Kontrol kartı buzdolabının kompresörünü, fanı, göstergeleri çalıştırmadı sadece alt soğutma bölümü ışığı kapı açıldığında yanıyordu.
  • Aynı gün daha evvel beyaz eşya yedek parçasına sorduğum kontrol kartını almak için gittim. Kendilerine bir kere daha bu kartın benim buzdolabınla uyumlu olup olmadığını sorduğumda bu uyar dediler. 165.00 TL ödeyip kartı aldım ve eve gelip alınan kontrol kartını taktım. Buzdolabı çalışmaya başladı fakat göstergeler farklı değerler gösteriyor gösterge panelindeki ışıklar farklı yanıyordu. Buzdolabının kompresörü, fanı derin dondurucu fanı ve soğutma işlemlerinde bir sıkıntı yoktu. Gösterge ışıklarının neden farklı yandığını internet araştırmam sonucunda benim dolabıma uyumlu denilen kontrol kartı her ne kadar görsel olarak bire bir uysa da PIC16C76 ve 24LC01B EEPROM işlemci yazılımlarının farklı olabileceği kanısına vardım.
  • Kartı söküp iade için kartı aldığım yere gittim. Durumu anlattım. Bana paramı iade etmemek adına depoda benim buzdolabının kontrol kartı parça numarası olan 4351040100 olan bir kartı gösterip elimizde varmış fakat arkadaşlar yanlış parça numaralı kutu içine koydukları için ilk gün bulamamış deyip bana verdiler bende kartı fiziki olarak incelediğimde kontrol kartının sıfır olmadığı tamir edilmiş olduğunu fark ettim satıcıya söylediğimde bunu kontrol et işin görülsün olmazsa geri getirirsin diyerek ayrıldım.
  • Eve gelip işin görülsün deyip verilen buzdolabı kontrol kartını monte edip 220 için fişi taktığımda buzdolabı çalıştı. Göstergeler olması gereken gibi değerleri gösterdi. Buzdolabı 24 saat geçmesine rağmen devamlı çalışıyor Fakat üst soğutucu bölmesi -18 dereceye ayarlı olmasına rağmen bir türlü ulaşmayıp kontrol kartın üzerinde bulunan test Swiç’i ile test ettiğimde üst bölüm -13 üstüne çıkmadığı gibi üst bölüm fanın çalışmadığını fark ettim. Hâlbuki iade ettiğim uyumsuz olan kart takılıyken hem -18 e ulaşıp hem de üst bölüm fanı çalışıyordu. Ayrıca alt bölüm soğutmaz oldu. Her ihtimale karşı dolabı durdurup üst bölüm arka duvarında bulunan kapağı açıp kapağın arkasında bulunan soğutucu konderserın buz veya karlanma olup olmadığına baktım ne karlanma nede buz tutmuştu her şey gayet temizdi.
  • Bu konuda yardım edecek bilgisi olan arkadaşlarıma şimdiden teşekkürler. Ayrıca bazı sorularım olacak
  • Buzdolabı kontrol kartlarında bulunan EEPROM veya PIC bilgileri elektrik kesintileri sonucunda silinme olasılığı mevcut mudur?
  • Donanım olarak aynı fakat yazılımları farklı olan iki ayrı buzdolabı kartlarındaki PIC ve EEPROM ları (migration ) birbirlerinin yerine monte ederek sonuç alınabilinirmi? Örneğin benim elimdeki buzdolabı kontrol kartının donanımı bozuk fakat PIC ve EEPROM larındaki bilgiler silinmemiş benim dolaba uygun donanımı aynı fakat yazılımları farklı kontrol kartına bendeki EEPROM ve PIC ‘ yer değiştirerek sağlam benim dolabıma uygun bir kontrol kartı elde edebiliriyim?
 

Ekli dosyalar

  • Dolabıma ait kontrol kartı.JPG
    Dolabıma ait kontrol kartı.JPG
    1.5 MB · Görüntüleme: 102
  • Uyumsuz kart göstegesi.JPG
    Uyumsuz kart göstegesi.JPG
    232.6 KB · Görüntüleme: 96
  • Üst bölüm buzlanma yok.JPG
    Üst bölüm buzlanma yok.JPG
    1.5 MB · Görüntüleme: 72
  • Sıcaklıklar 24 saattir aynı.JPG
    Sıcaklıklar 24 saattir aynı.JPG
    265 KB · Görüntüleme: 88
Geçmiş olsun baya uzu bşr konu olmuş. Eprom çok nadir silinir bunun gibi elk kesintisi durumlarında silinmez hatta zaten 1 kere yazılan rom yapısında bir hafızadır. Tüm sorularınızı cevaplayamam ama sadece belirtmek istediğim uyabilen kart denilerek bağlantı yaptığınızda ekranda farklı karakterler yanma sebebi kartın ekran yollarındaki değişik tasarım versiyon farkı olabilir.
 
Tşk by lend . Doğrudur yazılımın farklı olduğunu tahmin etmiştim. Uygun kart bulamadığım için kendi bilgim ve siz değerli arkadaşların katkılarıyla çözüm bulmaya çalışıyorum.
 
5086nf buzdolabının kapı yönünü değiştirdim, sonrasında dijital ekran aktif değil , soğutmada problem yaşamıyorum.....sorun ne olabilir..?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,831
Kullanıcılar
449,595
Son üye
Ferden1011

Yeni konular

Geri
Üst