AP3005 – 12 Volt 100 Watt DC Dimmer

Katılım
16 Mar 2015
Mesajlar
100
Puanları
6
Yaş
31
12V veya 24V DC çalışma gerilimleri için, özellikle LED ve aydınlatma devreleri için hazırlanmış PWM güç kontrol devresidir. Devreye 10A lik yüklere kadar sorunsuz bir şekilde bağlantı yapılabilir.
Devrenin yapısından bahsedelim; U1A ve U1B op-amlarından oluşan üçgen dalga üreteci, üçgen dalga üreteci için referans gerilimi üreteci UC1, gerilim karşılaştırıcı olarak çalışan U1D ve son olarak yüksek akımlı güç transistoru. Kabaca tek entegre (LM324) ile kurulmuş basit ancak oldukça başarılı PWM üreteci.

Nasıl çalışıyor?
U1D gerilim bölücü dirençlerden (R4 veR5) gelen referans geriliminin(VCC/2) bozulmadan üçgen dalga üretecinin girişine aktarılmasını sağlamak amacıyla tampon yükselteç olarak görev yapıyor. Kritik bir eleman değil, olmazsa da olur. Ancak referans gerilimindeki değişiklik üretilen dalganın yapısını bozabilir ve çıkışta oluşan PWM düzgün oluşturulamayabilir. Referans gerilimin düzgün üretilmesini önemli bir konu olduğundan C2 kondansatörü kullanılmıştır. Ayrıca Op-Amp’ların besleme hattı üzerinde bir regülatör de kullanılması daha iyi olur.

U1A ve U1B üçgen dalga şeklini oluştururlar. Üçgen dalga PWM sinyalinin oluşturulmasında kullanılacaktır. C1 üçgen dalganın frekansını belirleyen ana elemandır. Bunun değerini değiştirerek istenilen frekans kullanılabilir.
U1D gerilim karşılaştırıcı Op-Amp ın bir girişine üçgen dalga diğer girişini de karşılaştırılacak olan ve POT1 ile ayarlanabilen DC gerilim uygulanır. DC gerilimin alt değerini R6 üst değerini ise R7 belirler. Bu sayede PWM sinyali belli değerler arasıda ayarlanır. Tam sıfır veya tam maksimum PWM sinyallerinin oluşması bu iki dirençle engellenir. Üçgen dalganın DC gerilimden büyük olduğu yerlerde U1D çıkış üretir.

U1D nin ürettiği gerilim değeri bir güç mosfetinin sürülmesine yeterlidir. Şemada gösterilen mosfet oldukça popüler bir mosfettir. Ancak devre IRL540A (logic girişli mosfet) uygun olarak tasarlanmıştır. Yazıyı okumadan devreyi yapanların uygulaması çalışacaktır fakat yüksek güçlere çıkamayacaklardır.

Mosfet girişinde yer alan 5V1 zener diyod mosfet girişinin 5V dan büyük olmasını engeller. Aynı zamanda mosfet deşarj geriliminin bastırılmasında edilmesinde görev alır.
Yük uçlarına paralel bağlı diyot endüktif yükler içindir ve endüktif yüklerde oluşacak zıt EMK gerilimlerini bastırmak içindir. Buradaki püf nokta; ne kadar bir akımla yük sürüyorsanız diyodun da akımının o kadar olması gerektiğidir. (Iy=Id) . Hızlı tip daha iyisi şotki diyot kullanmak en doğru olanıdır.

Ap3005-SCH.jpg


Kolay gelsin
 

Ekli dosyalar

  • pwm, frekans ve akım ayarlı versiyon.jpg
    pwm, frekans ve akım ayarlı versiyon.jpg
    77.8 KB · Görüntüleme: 11

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst